Stocurile de muniție ale SUA ating un nivel periculos de scăzut, după livrările către Ucraina

Stocurile de muniție ale SUA ating un nivel periculos de scăzut, după livrările către Ucraina

SUA au furnizat Ucrainei circa un milion de proiectile de artilerie de 155 mm. În prezent, caută companii americane care să producă până la 12.000 de proiectile explozive de 155 mm pe lună, relatează Business Insider .

Obuzier M777 FOTO Wikipedia

SUA vor să producă 12.000 de obuze de 155 mm pe lună. Foto: Wikipedia (Arhivă)

Având în vedere că stocurile de muniție americane sunt epuizate de livrările în Ucraina, armata americană caută noi producători de obuziere de 155 mm. Prin urmare, armata a lansat recent un studiu de piață pentru a identifica companiile americane și canadiene care pot produce până la 12.000 de proiectile explozive de 155 mm pe lună.

M795 este carcasa standard pentru obuzierele militare și marine de 155 mm și ar fi muniția principală pentru orice obuzier de 155 mm proiectat de SUA.

De la începutul lunii septembrie, Statele Unite au trimis 126 de obuziere M777 și peste 800.000 de cartușe de muniție de calibru 155 mm în Ucraina. Pentagonul se teme că stocurile americane de muniție ating un nivel periculos de scăzut.

Armata ucraineană a tras deja 6.000 de obuze pe zi în luna iunie, conform declarațiilor unor oficiali ucraineni. Acesta este unul dintre motivele pentru care armata SUA a hotărât să-și sporească producția de muniție de 155 mm.

Managerul de proiect al armatei realizează în prezent cercetări de piață „pentru a identifica sursele potențiale din Statele Unite și Canada care pot încărca, asambla, împacheta și livra proiectilul explozibil de 155mm M795 (HE)”.

Printre cerințele pentru potențialii producători se numără demonstrarea „capacității de producție existentă, producția lunară proiectată și capacitatea de livrare a 12.000 de proiectile pe lună, capacitatea maximă de producție lunară și dacă au realizat acest produs sau alte produse similare în trecut”, potrivit sondajului armatei.

Guvernul va furniza „piese metalice de proiectil, capace rotative de bandă, paleți din lemn, dopuri de ridicare, exploziv IMX-101 și încărcături suplimentare TNT/PBXN-9”. Cu toate acestea, contractantul ar trebui să achiziționeze TNT pe cont propriu.

Nu este clar câte proiectile intenționează Pentagonul să producă.

În anul 2021, armata a vrut să reducă finanțarea pentru producția de obuze de 155 mm care fusese aprobată de Congres. Legislatorii au aprobat recent cheltuieli de urgență în valoare de 600 de milioane de dolari în Legea producției de apărare pentru a extinde capacitatea de producție de obuze și rachete din SUA, inclusiv „capacități modernizate și extinse de forjare a obuzelor de calibru mare”. Cu toate acestea, extinderea capacității de producție de muniție ar putea dura un an sau mai mult.

Comandamentul comun de muniții al armatei nu a oferit detalii dacă studiul de piață este destinat extinderii producției de obuziere sau doar identificării noilor producători.

M795 este un proiectil lansat pentru prima dată în anul 1999, care cântărește 47 de kilograme. Proiectilul de oțel cu fragmentare ridicată este înarmat cu 10,8 kilograme de TNT sau IMX-101.

M795 are o rază de acțiune de circa 22 de km, mai mare decât cea a M107 din anii 1950, dar încă considerabil mai mică decât a armelor rusești, precum lansatoarele de rachete multiple BM- 30, care au o rază de acțiune de 72 de km.

Acesta poate fi „folosit împotriva personalului, camioanelor, dispozitivelor de supraveghere electronică și de achiziție a țintelor, punctelor de aprovizionare, instalațiilor de comandă și control și comunicații (C3) și forțelor mecanizate și blindate", conform firmei de apărare americane General Dynamics.

Diferența de rază de acțiune este deosebit de importantă în războiul din Ucraina, unde armata care dispune de proiectile cu o rază de acțiune mai mare poate distruge armele inamice.

Statele Unite au trimis, totodată, în Ucraina proiectile de 155 mm ghidate prin GPS M982 Excalibur. Carcasa Excalibur are o rază de acțiune de 40 de km.

Pentagonul intenționează să cheltuiască circa 100 de milioane de dolari pentru a-și reface stocurile Excalibur.

Statele Unite nu sunt singurele care au probleme cu muniția. Canada a livrat muniție de 155 mm în Ucraina și cere acum Coreei de Sud să-și reaprovizioneze stocurile.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 FMI / „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”