ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE - 25 FEBRUARIE
* Comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, va deschide lista pentru alegerile europarlamentare a partidului Pro România, a anunţat luni, la Făgăraş, liderul formaţiunii, Victor Ponta. Potrivit acestuia, experienţa pe care Corina Creţu a dobândit-o în Parlamentul României, dar şi în Parlamentul European o recomandă pentru această poziţie.
* Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel Gabriel Teliceanu, a declarat luni, că afirmaţiile fostului ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc că unii dintre procurorii şi judecătorii care protestează nu ştiu de ce se află în stradă sunt "de-a dreptul jignitoare", manifestanţii dorind independenţa sistemului judiciar. El a menţionat, totodată, că procurorii şi judecătorii protestatari sunt cei care au susţinut examene "grele" privind activitatea pe care o desfăşoară.
* Preşedintele Curţii de Apel Timişoara (CAT), Erica Nistor, a declarat luni că nu este de acord cu suspendarea activităţii procurorilor, nemulţumiţi de OUG 7/2019, pentru că afectează foarte mult pe cetăţenii justiţiabili. Preşedintele CAT a mai arătat că instanţele au fost surprinse de micşorarea salariilor specialiştilor IT din sistemul judiciar. În altă ordine de idei, preşedintele CAT a subliniat că o mare problemă continuă să fie lipsa de personal din instanţe, mai ales în auxiliarul de specialitate, respectiv, grefierii de şedinţă, grefierii arhivari şi cei registratori.
* Peste 200 de persoane, membre ale Sindicatului Sanitas din zona de Nord-Est a Moldovei, au venit, luni, în faţa Prefecturii Iaşi, fiind nemulţumite de faptul că o parte dintre angajaţii din sănătate au primit salarii mai mici în luna ianuarie şi de o eventuală reorganizare a sistemului medical. "Există o serie de nemulţumiri legate de implementarea sistemului de salarizare. Sunt o serie de colegi care, contrar celor spuse de guvernanţi, s-au trezit în ianuarie cu salariile fie micşorate, fie nu au fost majorate cu niciun leu", a declarat liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu.
* Judeţul Tulcea va avea anul viitor cele mai multe clase de învăţământ profesional dual din regiune, după ce anul trecut profesorii şi operatorii economici care au promovat acest învăţământ în rândul elevilor şi părinţilor au fost ameninţaţi, a declarat luni, în timpul şedinţei Colegiului Prefectural, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Lucica Popişcă.
* Ziua Culturii Bulgare a fost sărbătorită luni de Muzeul Brăilei "Carol I", printr-o serie de manifestări culturale, organizate la Centrul Diversităţii Culturale. Manifestarea, prezentată de managerul Muzeului "Carol I", Ionel Cândea, s-a deschis cu vernisajul unei expoziţii temporare de cărţi, tablouri, lucrări de grafică şi fotografii, care aparţin familiilor de bulgari din Brăila, membre ale Asociaţiei "Hristo Botev". Hristo Botev, poet şi revoluţionar bulgar, a locuit în Brăila în perioada 1869-1871, timp în care a participat la înfiinţarea "Asociaţiei literare bulgare" din Brăila.
* Peste 1.300 de spectatori din mediul rural au asistat, din octombrie 2018 până în prezent, la spectacole de operă care au fost susţinute în cămine culturale, în cadrul unui proiect unic în România. Potrivit coordonatorului de proiect, Madalina Botu, proiectul "Hai în sat la Operă", a fost organizat cu susţinerea artiştilor Operei Naţionale Române şi ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca, scopul fiind acela de a aduce spectacolele lirice mai aproape de locuitorii mediului rural.
* Mai multe persoane care ar avea legătură cu uciderea omului de afaceri de la Slobozia Ciorăşti au fost identificate, luni, la Vama Nădlac, în timp ce intenţionau să părăsească ţara, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, persoanele reţinute vor fi prezentate pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Poliţia de Frontieră Arad a precizat, în legătură cu persoanele care au fost reţinute la Nădlac şi care ar fi suspecte de comiterea crimei de la Slobozia Ciorăşti din judeţul Vrancea, că este vorba de trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 47 de ani, care intenţionau să părăsească România. AGERPRES