ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 21 FEBRUARIE
* Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind respingerea OUG 13/2017. Au votat "pentru" 291 de deputați, trei s-au abținut, iar unul nu a votat. Camera Deputaților a adoptat și OUG 14/2017 care abrogă OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
* În anul 2016, au avut loc 359.975 de intervenții SMURD, ceea ce înseamnă, în medie, 986 de intervenții în fiecare zi, timpul mediu de răspuns fiind de 11 minute, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la prezentarea bilanțului instituției.
* Silvia Claudia Mihalcea, secretar general adjunct al Camerei Deputaților, a fost aleasă în funcția de secretar general al forului legislativ, în locul lui Cristian Panciu, care s-a pensionat.
* Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a subliniat, într-o întâlnire avută cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, că Executivul susține necondiționat lupta împotriva corupției și eforturile de consolidare a statului de drept.
* Deputatul PMP Ionuț Simionca propune, într-un proiect de lege depus la Senat, ca patronii de cluburi și restaurante să fie obligați să afișeze la intrarea în localurile pe care le administrează un panou de atenționare prin care să precizeze dacă dețin sau nu autorizația de securitate la incendiu, astfel încât potențialii clienți să fie avertizați cu privire la acest aspect.
* Situația TVR este una critică, iar pentru redresare televiziunea publică are nevoie de colaborarea celor doi parteneri — mediul politic și managementul intern, a apreciat directorul media European Broadcasting Union (EBU), Jean Philip De Tender, în timp ce președintele director general al Televiziunii Române, Irina Radu, a mărturisit că 2016 a fost cel mai greu an din istoria instituției.
* Președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Șerban Nicolae, a propus termen o săptămână pentru depunerea de amendamente în cazul proiectului de lege pentru completarea Legii 254/2013, după ce reprezentanții mai multor instituții din sistemul de Justiție au atras atenția că proiectul este greu de aplicat.
* Reprezentanții conducerii Societății Române de Radiodifuziune și ai sindicatelor din Societatea Română de Televiziune au fost invitați să facă, până pe 1 martie, recomandări concrete pentru amendarea propunerii legislative care vizează modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea celor două societăți, după ce textul respectiv a fost adoptat de Camera Deputaților, prima sesizată.
* Comitetul Executiv Național al PSD va decide miercuri în privința noului ministru al Justiției și a primarului din Iași Mihai Chirica. Tot miercuri ar urma să se stabilească și nominalizarea ministrului pentru IMM-uri, loc rămas vacant în urma demisiei din funcție a lui Florin Jianu.
AGERPRES/(editor: Andreea Rotaru)