ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 16 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 16 DECEMBRIE

Atacul unui comando al talibanilor asupra unei școli militare din orașul pakistanez Peshawar s-a încheiat marți după-amiază în urma intervenției în forță a trupelor speciale, iar toți atacatorii au fost uciși, dar majoritatea celor 130 de victime sunt elevi, potrivit poliției locale.

Șase luptători din Mișcarea Talibanilor din Pakistan (TPP), deghizați în militari, au pătruns în școală la ora locală 10.30 (05.30 GMT). În clădire se aflau circa 500 de elevi, copii ai militarilor pakistanezi. Potrivit martorilor, atacatorii au intrat în fiecare clasă și au ucis copiii, pe cei mai mulți împușcându-i în cap. Armata a intervenit rapid, iar cu o oră înaintea terminării operațiunii bilanțul victimelor era de 130 de morți, majoritatea copii, dar acest bilanț ar putea crește, pentru că sunt și 25 de răniți în stare gravă. Atacatorii și-au pierdut viața în schimbul de focuri ori s-au sinucis detonând centurile cu explozivi pe care le aveau asupra lor.

* Șeful Comisiei pentru buget și impozite din Dumă (camera inferioară a parlamentului rus), Andrei Makarov, a făcut apel marți la populația rusă să nu intre în panică, în contextul crizei monedei naționale, recomandând cetățenilor ruși să nu-și schimbe în dolari economiile pe care le au în ruble. "Oamenii se grăbesc să cumpere valută și, în final, ei vor pierde. Niciodată, pe timp de criză, nu trebuie să treci de la o valută la alta. Nici agenții de bursă nu fac așa ceva. A alerga la casele de schimb pentru a schimba rublele în dolari înseamnă pierderea economiilor. Acum, cel mai important lucru este să nu se creeze panică în țară", a declarat Makarov. Rubla continuă să scadă, marți înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei de luni a Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, pentru a apăra cursul de schimb.

* Mass-media din Ungaria este afectată de un cadru juridic 'inadaptat și de presiuni politice', în această țară fiind constatată și o agravare a rasismului și intoleranței, relevă un raport publicat marți de Consiliul Europei. 'Ungaria trebuie să facă mai mult pentru garantarea libertății mass-media, combaterea intoleranței și a discriminării endemice și pentru apărarea drepturilor omului în cazul imigranților', a indicat Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului al Consiliul Europei. În documentul pe care l-a întocmit după o ce a efectuat o vizită în Ungaria în luna iulie, Muiznieks a subliniat 'efectul paralizant' pe care sancțiunile legale foarte severe îl au asupra mass-media ungare, vulnerabile de asemenea în fața presiunilor Consiliului Media, organismul de reglementare în domeniu ce a primit puteri sporite.

* Liderul socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a amenințat marți că partidul său va face tot posibilul pentru a fi declanșate alegeri parlamentare anticipate, susținând că scrutinul de la 30 noiembrie, la care formațiunea pe care o conduce a obținut cele mai multe voturi, a fost marcat de mai multe nereguli. ''Vom face tot posibilul pentru a declanșa alegeri anticipate în Moldova. Vom utiliza tot instrumentarul democratic, legal existent, pentru a provoca alegeri anticipate. Considerăm că alegerile precedente au avut loc pe cale nedemocratică'', a afirmat Dodon în cadrul unei conferințe de presă. În același timp, Igor Dodon a anunțat că denunțarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE și introducerea ca obiect de studiu în școli a 'limbii și istoriei moldovenești', precum și organizarea unui referendum privind direcția de politică externă a Republicii Moldova constituie prioritățile legislative ale Partidului Socialiștilor în prima jumătate a anului viitor.

* Irlandeza Emily O'Reilly a fost realeasă marți Ombudsman European de către eurodeputați pentru un mandat de cinci ani în cursul unei ședințe plenare a Parlamentului European la Strasbourg. Fostă ziaristă, aleasă Ombudsman în 2013 după ieșirea la pensie a predecesorului său, Emily O'Reilly, 57 de ani, a fost singura candidată pentru această funcție. Ea a fost aleasă cu o majoritate de 569 de voturi pentru, 66 împotrivă și 43 de abțineri, în urma unui scrutin desfășurat prin vot secret. Rolul său va fi de a ancheta cazurile de proastă administrare în instituții și diverse organisme ale UE. Acestea pot fi sesizate prin intemediul unor plângeri depuse de cetățeni europeni, locuitori ai statelor membre, companii sau asociații ale căror sedii se află pe teritoriul UE.

* Poliția bosniacă a arestat marți zece foști importanți responsabili ai poliției și militari sârbi bosniaci suspectați de crime de război, în special pentru executarea a zeci de civili, la începutul războiului din Bosnia din 1992-1995. Operațiunea poliției s-a desfășurat în regiunile Zvornik, Bijeljina și Ugljevik, în nord-estul țării, a anunțat parchetul bosniac într-un comunicat. Cei zece bărbați arestați sunt suspectați că ar fi 'planificat, condus și participat la o operațiune a structurilor militare și polițienești' ce a avut ca scop evacuarea locuitorilor musulmani din satul Lokanj, în zona Zvornik.

* Hypermarketurile din Ungaria vor fi nevoite să-și închidă porțile în zilele de duminică, aceasta fiind cea mai nouă măsură originală a premierului Viktor Orban, ce vine în plus împotriva curentului european de liberalizare a sectorului de retail. Actul normativ prin care Orban își va legifera propunerea va fi dezbătut săptămâna aceasta de Parlamentul de la Budapesta. Însă inițiativa ar putea afecta vânzările marilor lanțuri comerciale, majoritatea aparținând unor companii occidentale precum Tesco, Aldi sau Auchan, în timp ce micile magazine nu vor fi afectate. Premierul Orban și-a susținut inițiativa cu argumentul că duminica este o sărbătoare creștină când oamenii se odihnesc, amintind că astfel de restricții există și în Germania și Austria. În replică, mediul de afaceri consideră că aplicarea acestei măsuri, ce vine după instituirea de noi taxe și alte decizii ce afectează direct companiile străine, va dăuna consumatorilor și angajaților hypermarketurilor. În prezent, 'consumatorii pot alege când și unde să-și facă aprovizionarea, iar colegii noștri angajați pot beneficia de ocazia de a-și suplimenta veniturile prin încasarea sporului pentru lucrul de duminică', afirmă un reprezentant al companiei Tesco.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...