ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 8 DECEMBRIE
Consultările cu partea rusă pe marginea proiectului de gazoduct South Stream trebuie să continue la nivel de stat și de companii, a declarat luni ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz. Potrivit lui Kurz, decizia Federației Ruse de a renunța la realizarea proiectului s-a dovedit una neașteptată.
'Rusia a făcut o declarație publică extrem de neașteptată, am auzit-o. Toate celelalte trebuie să fie discutate la nivel de companii și de ministere de profil', a subliniat ministrul austriac.
* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a calificat ca fiind 'urgent' proiectul de lege privind anularea statutului Ucrainei de stat nealiniat, informează un comunicat al Radei Supreme (parlamentul Ucrainei). Anterior, liderul fracțiunii parlamentare Frontul Popular, Oleksandr Turcinov, a propus analizarea, în cadrul ședinței de marți a Radei Supreme, a problemei privind anularea statutului Ucrainei de țară nealiniată.
* Majoritatea absolută a cetățenilor polonezi urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina și aproape 70% văd o amenințare la adresa țării lor din cauza situației din statul vecin, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de Centrul pentru Cercetarea Opiniei Publice (CBOS) din Polonia. Peste două treimi dintre respondenți (69%) sunt de părere că situația din Ucraina creează o amenințare la adresa Poloniei, iar un sfert (25%) nu cred acest lucru.
* Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a spus luni liderilor religioși că Turcia și Islamul se află sub atacul mass-mediei internaționale și a cerut o mai mare reprezentare pentru musulmani pe scena politică mondială. 'Am fost supuși unor atacuri mediatice și suntem în continuare atât la nivel național, cât și internațional', a spus Erdogan la Ankara în timpul unui discurs rostit în fața oficialilor religioși.
* Iranul sprijină inițiativa rusă privind relansarea negocierilor dintre guvernul și opoziția siriene și 'va contribui' la o soluționare politică a conflictului, a subliniat luni la Teheran șeful diplomației siriene Walid Mouallem. Rusia, un aliat al regimului condus de Bashar al-Assad, a primit în noiembrie un grup de opozanți și după aceea o delegație condusă de Mouallem. Aceste vizite i-au permis Moscovei să smulgă un acord privind relansarea unor discuții fără condiții prealabile, potrivit unui responsabil rus. Cu toate acestea, nici o dată în acest sens nu a fost avansată.
* Cele două partide principale din Kosovo au semnat luni un acord de coaliție prin care îl desemnează pe liderul opoziției Isa Mustafa în funcția de premier, ceea ce permite depășirea celor șase luni de criză politică, a anunțat un responsabil kosovar. Isa Mustafa, 63 de ani, șeful principalului partid de opoziție, LDK, ar urma să-i succeadă premierului aflat la final de mandat Hashim Thaci (PDK), care ar renunța să preia un nou mandat, după ce a condus Kosovo din 2007 și a dus provincia spre independență, în 2008.
* Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a declarat 2014 un an devastator pentru copii, în condițiile în care circa 15 milioane de copii se află prinși în mijlocul conflictelor din Republica Centrafricană, Irak, Sudanul de Sud, Siria, Ucraina și teritoriile palestiniene. Directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, a afirmat că numărul mare al crizelor înseamnă că multe dintre acestea sunt fie repede uitate, fie nu au ajuns pe prima pagină a ziarelor, cum ar fi cele din Afganistan, Republica Democrată Congo, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudan și Yemen.
* Spaniolii preferă pentru vacanța de iarnă din acest an destinații ca Paris, Praga, Berlin și New York. Unsprezece la sută dintre spanioli intenționează să călătorească în Canare, iar 61% optează pentru o destinație din Europa, în timp ce 14% doresc să viziteze locuri din alte părți ale lumii și alți 14% preferă peninsula. Potrivit acestui sondaj de opinie, 38% vor pleca din localitate, ceea ce înseamnă cu 12% mai puțin decât în 2013, deși bugetul mediu al celor care intenționează să călătorească în acest an este triplu. Cei care vor călători vor cheltui în medie 300 de euro, față de 100 de euro în 2013.
AGERPRES