ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 26 NOIEMBRIE
Autoritățile de la Kiev au afirmat miercuri că au reperat mai multe zeci de camioane transportând militari și artilerie care au traversat frontiera ruso-ucraineană pentru a se deplasa în estul separatist al Ucrainei, unde luptele continuă în pofida armistițiului instituit la începutul lunii septembrie.
''La 25 noiembrie (marți), am observat că două coloane cu echipament militar din Rusia se îndreptau spre Lugansk, după ce au trecut postul de frontieră de la Izvarin'', aflat sub controlul separatiștilor proruși, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko.
* Generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), s-a declarat miercuri 'extrem de îngrijorat' în legătură cu militarizarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea anexate în martie de către Rusia. Echipamentele militare ruse instalate în Crimeea ca 'rachete de croazieră și rachete antiaeriene sunt capabile să atingă întreaga zonă a Mării Negre', a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Kiev. Comandantul șef al NATO a avut întrevederi la Kiev cu autoritățile ucrainene prooccidentale care au făcut din aderarea la Alianța Nord-Atlantică una dintre prioritățile în fața 'agresiunii ruse'.
* Șase avioane-bombardiere franceze de tip Mirage vor fi desfășurate joi în Iordania pentru a lupta în Irak împotriva organizației Statul Islamic (SI) în cadrul întăririi mijloacelor militare ale Franței în regiune, a anunțat miercuri guvernul de la Paris. Obiectivul este ''întărirea prezenței noastre în teatrul de operațiuni'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stéphane Le Foll. Anunțul privind trimiterea de avioane suplimentare fusese făcut în urmă cu o săptămână, dar sosirea lor în Iordania nu era prevăzută atunci de către militari decât în decembrie.
* Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunțat miercuri că a cerut guvernului rus să-și prezinte observațiile în legătură cu plângerile depuse împotriva sa de guvernul ucrainean după anexarea Crimeii. Într-un comunicat de presă, CEDO a anunțat că a invitat guvernul rus să-i trimită observațiile sale privind admisibilitatea celor două sesizări depuse de Ucraina. Prima plângere se referă la anexarea Crimeii de către Rusia, nerecunoscută de comunitatea internațională, dar și la evenimentele din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale se confruntă cu separatiștii proruși sprijiniți de Moscova, potrivit Kievului. Cea de a doua plângere vizează acuzațiile aduse de Ucraina că separatiștii proruși din estul Ucrainei ar fi răpit, în trei rânduri, grupuri de orfani și de copii ucraineni în iulie și august 2014 pentru a-i duce în Rusia. Aceste grupuri au putut reveni în Ucraina după câteva zile, în urma eforturilor diplomatice ale guvernului ucrainean.
* Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) recrutează mii de jihadiști din țările membre ale G20 (cele mai dezvoltate economii ale lumii), a anunțat miercuri cancelarul german Angela Merkel. Statul Islamic, care controlează zone extinse pe teritoriul Siriei și în Irak, reprezintă 'una dintre amenințările cele mai brutale care au existat vreodată la viața locuitorilor din regiune, chiar și la adresa unor state întregi', a declarat cancelarul german, într-un discurs susținut în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german). 'SI atrage mii de combatanți străini din toate țările G20, fie în emisfera sudică sau în Europa', a spus Merkel, la zece zile după Summitul de la Brisbane, care a reunit șefi de state și de guvern din primele 20 de economii ale lumii.
* Doi agenți FBI au fost răniți prin împușcare într-o casă din nordul comitatului Saint Louis miercuri dimineață, însă incidentul nu este "direct legat" de protestele motivate rasial din zona orășelului Ferguson. Un agent a fost împușcat în umăr și un altul în picior în timp ce asistau poliția locală la aplicarea unui mandat de arestare, a afirmat Rebecca Wu, purtătoare de cuvânt a FBI, într-o declarație de presă. Rănile suferite nu le pun viața în pericol celor doi agenți, a precizat ea. "Incidentul nu este direct legat de protestele de la Ferguson", a mai spus Wu, fără a furniza detalii suplimentare.
* Uniunea Europeană ar trebui să ceară guvernului Serbiei să se distanțeze de liderul ultranaționalist sârb Vojislav Seselj recent eliberat de Tribunalul Penal Internațional (TPI), a cerut miercuri Zagrebul. Croația a aderat la UE anul trecut. Înainte de a admite alți noi membri din Balcanii de Vest, UE dorește să vadă o mai bună cooperare între statele provenite din fosta Iugoslavie după războaiele din anii 1990. TPI l-a eliberat pe Seselj ca urmare a deteriorării stării sale de sănătate înainte de a ajunge la un verdict în procesul în care acesta este judecat pentru crime de război în Croația și Bosnia. Seselj, care suferă de cancer, a fost eliberat după aproape 12 ani de detenție.
* Rusia ar putea cere Franței despăgubiri de până la 3 miliarde de euro în cazul nerespectării contractului privind livrările de nave de tip Mistral, estimează experți francezi. În plus la valoarea contractului de furnizare a navelor — 1,2 miliarde de euro — Rusia ar putea pretinde despăgubiri de aproximativ 800 milioane de euro pentru fiecare din cele două nave "Mistral". Cu toate acestea, nu există o părere unanimă în presa franceză cu privire la valoarea despăgubirilor pe care le-ar putea solicita Rusia în cazul unui refuz din partea Parisului de a livra navele contractate, în condițiile tensionării situației din estul Ucrainei în ultimele săptămâni.
AGERPRES