ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 OCTOMBRIE

Începerea activității viitoarei Comisii Europene conduse de Jean-Claude Juncker, prevăzută pentru 1 noiembrie, ar putea fi amânată în urma deciziei Parlamentului European de a respinge candidatura slovenei Alenka Bratusek, desemnată vicepreședinte al CE pentru uniune energetică, au anunțat joi surse europene. În situația actuală, ''Comisia nu își poate prelua mandatul la 1 noiembrie'', au menționat sursele citate. Acestea au precizat că desemnarea unui nou candidat și organizarea de noi audieri în PE ar putea decala la 1 decembrie data începerii activității noii Comisii Europene. Slovenia va trebui să propună un nou comisar european în viitorul executiv UE condus de Jean-Claude Juncker, după ce Bratusek a primit un vot negativ umilitor în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) ale PE.

* Slovena Alenka Bratusek și-a retras candidatura pentru un post în Comisia Europeană, ușurând sarcina președintelui ales al Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, de a obține acceptul Parlamentului European pentru echipa sa. "Decizia reflectă angajamentul său față de Uniunea Europeană, față de Slovenia și față de procesul democratic", a precizat Juncker într-un comunicat. "Prin decizia sa, mă ajută să finalizez compoziția Comisiei Europene", a adăugat el.

* Partidul bulgar GERB (de centru-dreapta), al fostului premier Boiko Borisov, a ieșit pe primul loc la alegerile legislative din 5 octombrie, dar îi lipsesc 37 de mandate pentru a obține majoritatea în parlament, indică rezultatele oficiale definitive difuzate joi. GERB a întrunit 32,67 % din voturi și a obținut 84 de mandate, din totalul de 240, dar mai are nevoie de 37 de mandate pentru majoritatea absolută. Cele două formațiuni care susțin guvernul tehnocrat în exercițiu, Partidul Socialist și formațiunea minorității turce MDL, au obținut 15,40 % și, respectiv, 14,84 % din voturi, adică 39 și 38 de mandate. Alte cinci formațiuni au trecut pragul de 4 % din sufragii, ceea ce le permite să fie reprezentate în parlament, potrivit tipului de scrutin proporțional în vigoare în Bulgaria.

* Armata americană va prelua vineri oficial comanda bazei de la Deveselu, unde va fi instalată o componentă a scutului antirachetă al NATO în Europa, scrie publicația americană Stars and Stripes, care citează oficiali militari americani. Baza de la Deveselu, ce va deveni operațională la sfârșitul anului viitor, va fi prima unitate din Europa unde va fi amplasat sistemul antibalistic Aegis Ashore, care este o versiune terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004. În cadrul acestei baze își vor desfășura activitatea sute de militari și civili americani. Acolo vor fi amplasate și 24 de interceptoare antirachetă. Încă o componentă terestră a scutului antirachetă ar urma să devină operațională în anul 2018 în Polonia.

* Estonia a devenit prima țară fostă sovietică ce va permite uniunea civilă între persoane de același sex, după ce parlamentul de la Tallinn a votat joi o lege care va deschide, de asemenea, calea pentru adoptarea de copii de către cupluri homosexuale. Legea a fost adoptată cu 40 de voturi pentru, 38 împotrivă și 10 abținer (Parlamentul are 101 membri), ea urmând să intre în vigoare în 2016. Pentru ca legea să intre în vigoare este nevoie să fie amendate multe alte legi. Regimul de uniune civilă — pentru cupluri atât homosexuale, cât și heterosexuale — care va fi introdus este similar celui prevăzut de legislația existentă în alte 14 țări europene.

* Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat 'prudent optimistă' în legătură cu posibilitatea unui acord în disputa privind gazele dintre Kiev și Moscova, apreciind totodată că situația din estul Ucrainei rămâne 'fragilă'. Ea a subliniat faptul că armistițiul încheiat în septembrie la Minsk între guvernul ucrainean proocidental și separatiștii proruși din estul Ucrainei continuă să fie încălcat. 'Nu cred că problemele grave dintre Rusia și Ucraina și, pe cale de consecință, dintre noi și Rusia se vor rezolva subit', a declarat ea, cu ocazia unei conferințe de presă la Berlin alături de noul premier polonez Ewa Kopacz.

* Epidemia de Ebola care afectează Africa de Vest este fără precedent de la cea de SIDA de la începutul anilor '80, a apreciat joi directorul Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). 'Aceasta va fi o luptă îndelungată (...) De 30 de ani de când lucrez în sănătatea publică, singurul lucru comparabil a fost SIDA', a declarat dr. Tom Frieden, în cursul unei dezbateri la care au participat președinții din țările africane cele mai afectate, directoarea Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, și președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

* Tribunale mai puține, procurori suprasolicitați și diferite tarife solicitate cetățenilor: în pofida diferențelor dintre ele, sistemele judiciare europene cunosc tendințe comune, potrivit unei evaluări publicate joi de o comisie specializată din cadrul Consiliului Europei. Raportul, formulat în baza unor date colectate în 2012, subliniază și aspectele pozitive, precum generalizarea ajutorului judiciar pentru cei defavorizați sau utilizarea sporită a noilor tehnologii. Ediția din acest an a documentului, actualizat o dată la doi ani de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), a fost realizată în baza datelor colectate de la 45 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei (Lichtenstein și San Marino nu au transmis date).

* Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ), solicitată să se pronunțe într-un caz de 'turism spitalicesc', a decis joi că rambursarea cheltuielilor medicale angajate în străinătate nu va putea fi refuzată în cazul în care persoana asigurată nu poate primi în timp util îngrijire de primă necesitate în țara sa. Instanța a trebuit să se pronunțe după ce a fost sesizată de Tribunalul din Sibiu asupra cazului unei femei cu cetățenie română plecată la tratament în Germania pentru afecțiuni vasculare grave.

* Președintele kenyan Uhuru Kenyatta a avut parte joi de o primire triumfală la revenirea sa de la Haga, unde a fost primul șef de stat care s-a prezentat la o audiere a Curții Penale Internaționale (CPI) care îl acuză de crime împotriva umanității. Avocații lui Kenyatta au afirmat miercuri, la audierea de dinainte de procesul propriu-zis, că CPI ar trebui să renunțe la dosar, din lipsă de probe. Judecătorii urmează acum să decidă dacă vor renunța la caz sau dacă procesul poate avea loc, caz în care va fi anunțată data de începere a procedurii. Președintele, soția sa și susținătorii care l-au însoțit în orașul olandez au fost întâmpinați de vicepreședintele William Ruto pe aeroportul din Nairobi, informează media locală. Uhuru Kenyatta a fost primit cu o gardă de onoare, dansatori și cântăreți tradiționali.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”