ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 30 octombrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 30 octombrie

Clienții rău-platnici de energie electrică și alte categorii de consumatori vor fi obligați să depună garanții financiare la furnizorii de electricitate pentru a primi acest serviciu, se arată într-un document de discuție elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Foto: (c) GEORGE CALIN/ AGERPRES ARHIVA

"FUI (furnizorul de ultimă instanță — n.r.) solicită constituirea în favoarea sa a unei garanții financiare de către CF (clientul final — n.r.) în următoarele cazuri: în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni ale CF menite să denatureze în orice fel indicațiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare; CF ajunge de cel puțin două ori în 12 luni consecutive în situația de a i se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru neplata serviciului de furnizare a energiei electrice; CF titular al contractului reglementat de furnizare nu este proprietarul locului de consum; CF titular al contractului reglementat de furnizare este un client final temporar (durată de existență mai mică de 6 luni)', se arată în document.

* Producătorii de carne de porc solicită autorităților amânarea plății TVA la carne pentru 6 luni și reducerea TVA la 9%, întrucât există riscul ca fermierii din acest sector să dea faliment, potrivit președintelui Federației Naționale PRO AGRO, Alex Jurconi. "Vrem amânarea plății TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni și reducerea TVA la carne și produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanțul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanțul cărnii de porc, de pasăre, oaie și vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanțul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafață a economiei subterane, de creșterea consumului datorită repoziționării prețurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor", a explicat Alex Jurconi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la standul PRO AGRO de la Indagra.

* Portul Giurgiulești poate deveni un posibil hub al mărfurilor din Republica Moldova către țările din Europa Centrală care nu au ieșire la mare, a declarat, joi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, în deschiderea Forumului de Afaceri România — Republica Moldova. "Cred că Portul Giurgiulești poate deveni ceea ce ne dorim noi să devină, pentru că și noi urmărim, ca întreaga Europă, ca drumurile interne fluviale să fie din ce în ce mai eficiente, așa cum există, de altfel, în Germania, pe Rin. Cam așa vrem noi să avem pe Dunăre și cred că prin portul Giurgiulești s-ar stabili un hub al mărfurilor din Republica Moldova, în special către acele țări din Europa Centrală care nu au ieșire la mare, ca de exemplu Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria. Acest efort trebuie să fie comun. Politica parteneriatului este cea mai eficientă. Este greu și pentru un reprezentant economic și pentru o Cameră de comerț să vă ajutăm pe dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri, să vindeți un produs pe o altă piață. Cred că, în aceste condiții, cea mai bună soluție este parteneriatul de tip joint-venture cu acele societăți care au același domeniu de activitate', a spus Mihai Daraban.

* Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru creditele și depozitele noi au crescut, în septembrie 2014 față de luna anterioară, atât la lei, cât și la euro, cu excepția celor aferente depozitelor noi în euro, care au scăzut, însă nesemnificativ, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Națională a României (BNR). Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituțiile de credit au redus dobânzile cu 0,07 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 2,81% pe an în septembrie 2014 față de 2,88% pe an în august. La depozitele noi, dobânzile au crescut, însă, de la o medie de 2,2% pe an în luna august, la 2,59% pe an în septembrie.

* Fondurile nerambursabile plătite până în prezent pentru proiectele de investiții și plăți directe au depășit 6,51 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o absorbție de aproape 73%, a declarat, joi, la Indagra, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), David Eugen Popescu, într-o conferință de profil. "În ceea ce privește plățile către beneficiari, ceea ce reprezintă principalul indicator și măsura performanței programului, acestea au ajuns în octombrie la 6,51 miliarde de euro, adică la o absorbție a fondurilor europene de 73%. Suntem de departe cel mai bine plasat program cu finanțarea europeană din România. Din octombrie 2013 și până în octombrie 2014, am plătit peste un miliard de euro și intenționăm ca, în acest ultim trimestru al anului, să plătim alte 900 de milioane de euro, constând în plăți directe pe suprafață și în plăți pentru bunăstarea animalelor, dar cu o componentă de 300 de milioane de euro pentru proiectele de investiții", a mai spus Popescu.

* Legea Achizițiilor Publice Verzi va permite autorităților publice să achiziționeze, din 2015, produse și servicii ecologice și va contribui la dezvoltarea unei piețe de profil al cărei potențial este estimat la 20 de miliarde de lei, precizează, într-un comunicat transmis joi AGERPRES, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Proiectul de lege privind achizițiile publice, inițiat de Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ și Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice /ANRMAP/ a fost dezbătut la nivelul întregii țări, în cadrul a opt evenimente de specialitate. Au fost consultate peste 120 de autorități publice, companii și organizații neguvernamentale. De asemenea, au fost încheiate protocoale de colaborare cu 10 autorități de la nivel local și central.

* Numărul societăților intrate în insolvență a scăzut, în primele nouă luni din 2014, cu 17,45%, comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, la 16.691 societăți, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Cel mai mare număr de firme intrate în insolvență a fost înregistrat în municipiul București — 2.705 (în creștere cu 4,32% față de primele 9 luni din 2013) și în județele Bihor — 1.134 (minus 5,97%), Prahova — 677 (plus 27,98%), Dolj — 669 (minus 13%) și Brașov — 668 (minus 25,53%).

* Compania de proiect care va construi hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești a prelungit până la data de 27 noiembrie termenul pentru depunerea documentelor de către investitorii interesați să participe la acest proiect, potrivit unui comunicat societății de proiect Hidro Tarnița. "Ca urmare a interesului manifestat de un număr mare de potențiali investitori pentru participarea la Procedura de Selecție, societatea de proiect Hidro Tarnița SA anunță prelungirea termenului prevăzut în Anunțul Publicitar pentru depunerea documentelor de participare la etapă de precalificare și negociere preliminară și neangajantă, în vederea implementării Proiectului CHEAP Tarnița-Lăpuștești, de la dată de 31 octombrie 2014, ora 10,00, până la dată de 27 noiembrie 2014, ora 10,00', se arată în comunicat.

* Moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, iar Banca Națională a României /BNR/ a anunțat, joi, un curs de 4,4197 lei, în scădere cu 0,29 de bani (-0,07%), față de valoarea de 4,4226 lei/euro din ședința anterioară. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american și s-a depreciat cu 3,73 bani (+1,07%), până la un curs de referință de 3,5094 lei/dolar, comparativ cu anunțul din ședința precedentă, de 3,4721 lei/dolar.

* Sistemul de rambursare a accizei suplimentare nu funcționează în România, iar menținerea acestui sistem nefuncțional are efecte negative în lanț pentru transportatorii rutieri, dar și pentru pasageri și statul român, susține Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), într-un comunicat remis joi AGERPRES. 'Deși este în vigoare încă din luna iunie 2014, sistemul de rambursare a accizei suplimentare nu funcționează, dovadă fiind faptul că niciun transportator rutier nu a recuperat nici măcar un cent pentru combustibilul alimentat în România anul acesta. Prin comparație, firmele care au alimentat combustibil în Ungaria sau Austria au recuperat deja TVA și acciza pentru lunile aprilie/mai/iunie încă din luna septembrie 2014. Având în vedere această situație, UNTRR avertizează Guvernul României că menținerea acestui sistem nefuncțional are efecte negative în lanț, cel mai important fiind reducerea constantă a volumului de carburant consumat în România. De asemenea, se reduc constant sumele încasate la bugetul de stat cu titlu de accize, iar toți transportatorii rutieri români din zonele de frontieră, chiar dacă nu fac transport internațional, ies și alimentează în afara României pentru ca apoi să consume în țară', se arată în comunicat.

* Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială /CNSM/ va fi constituit din reprezentanți ai Băncii Naționale a României /BNR/, ai Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/ și ai Guvernului și va avea rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudențiale la nivel național, potrivit unui proiect de lege publicat joi de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/. CNSM va fi o structură de cooperare inter-instituțională, fără personalitate juridică, iar președintele Comitetului este guvernatorul BNR.

* Baza de date ce conține prețurile de referință pentru achiziția de utilaje agricole și echipamente va intra în vigoare în cursul săptămânii viitoare, a declarat, joi, la Indagra, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), David Eugen Popescu, într-o conferință de profil. "Introducem mai multe elemente de simplificare care vor intra în efectivitate din această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare. Primul se referă la baza de date cu prețurile de referință. Este un lucru important în ceea ce privește achiziția de utilaje agricole și echipamente pentru beneficiarii actuali și cei viitori, iar această bază de date va fi cel târziu săptămâna viitoare pe site-ul agenției de plăți. Înseamnă eliminarea completă a etapei de achiziții în condițiile în care știm cu ce probleme ne-am confruntat pe zona de achiziții private și publice și cât de generatoare de riscuri a fost în perioada 2007-2013", a spus Popescu.

* Persoanele cu handicap ar putea primi o majorare de 15,98%, începând din 2015, a indemnizației lunare și a bugetului personal complementar, măsura fiind inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea cuantumului prestațiilor sociale prevăzute la articolul 58, alineatul 4 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.

* Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut de șapte milioane de euro Republicii Moldova, cu un potențial grant de trei milioane de euro din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), destinat modernizării sistemului centralizat de termoficare al municipiului Bălți, informează BERD. Finanțarea în valoare totală de 10 milioane de euro va fi folosită de compania de stat CET-Nord SA, care furnizează agent termic pentru 75% din populația orașului, pentru creșterea eficienței energetice, reducerea costurilor de exploatare și a emisiilor de CO2.

* Comisia Europeană a aprobat joi 27 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană și în terțe țări, însă România nu este prezentă în niciunul din programele selectate, în timp ce Polonia are patru programe, iar Bulgaria unul, informează un comunicat al Executivului comunitar. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 77,4 milioane euro, la care UE contribuie cu 39 de milioane euro. Programele selectate vizează diverse categorii de produse, cum ar fi fructele și legumele proaspete și prelucrate, produsele lactate, produsele de calitate superioară (DOP, IGP, STG și produse ecologice), florile, carnea de calitate superioară și, de asemenea, în premieră, carnea de oaie.

* Numărul de șomeri din Germania a înregistrat o scădere neașteptată în octombrie, cel mai semnificativ declin din ultimele șase luni, un semn al încrederii investitorilor în soliditatea celei mai mari economii europene, transmite Bloomberg. Potrivit cifrelor ajustate în funcție de variațiile sezoniere, publicate joi de Agenția Federală pentru Muncă, luna aceasta numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu 22.000, până la 2,887 milioane. Economiștii intervievați de Bloomberg News se așteptau la o creștere cu 4.000 a numărului de șomeri.

* Personalul navigant al operatorului aerian TAP din Portugalia a început joi o grevă de patru zile, cerând condiții mai bune de muncă, în contextul în care Guvernul de la Lisabona pregătește vânzarea companiei aeriene deținute de stat, transmit Xinhua și AP. Un purtător de cuvânt al TAP, Carina Correia, a afirmat că operatorul aerian încearcă să găsească zboruri alternative pentru aproximativ 4.000 de pasageri care erau programați să zboare joi.

* Economia americană a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul trei din 2014, datorită majorării cheltuielilor guvernamentale și reducerii deficitului comercial, transmit Bloomberg și BBC. Conform estimării preliminare publicate joi de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2014, o creștere anuală de 3,5%, față de un avans de 4,6% în precedentele trei luni și o contracție de 2,1% în primele trei luni, din cauza iernii dificile. Analiștii estimau o expansiune de 3% a economiei SUA în trimestrul trei din acest an.

* Lenovo Group, cel mai mare producător de PC-uri, a anunțat, joi, că a finalizat procesul de achiziționare a producătorului american de telefoane mobile Motorola Mobility de la gigantul american Google contra sumei de 2,91 miliarde de dolari, compania chineză sperând astfel să se extindă pe piața smartphone-urilor, transmite Bloomberg. Tranzacția include plata a aproximativ 1,4 miliarde de dolari în numerar și acțiuni Lenovo, iar 1,5 miliarde de dolari vor fi achitați prin bilete la ordin pe trei ani, a anunțat joi Lenovo. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...