ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 27 octombrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 27 octombrie

Posibilitatea ca utilizatorii finali să-și schimbe furnizorul înainte de a plăti toate facturile este o măsură care nu contravine legislației din domeniul concurenței, întrucât facilitează competiția dintre furnizori, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis recent un ordin prin care orice consumator poate să-și schimbe furnizorul de electricitate chiar dacă nu și-a achitat toate facturile către vechiul furnizor.

* Titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a deține stocuri minime totale de gaze de 19,7 milioane de MWh înainte de a intra în această iarnă, potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, pentru sezonul rece 2014-2015, sectorul reglementat va avea la dispoziție 11,5 milioane de MWh, iar cel industrial — 8,2 milioane de MWh. Restul volumelor de gaze reprezintă stocurile pe care trebuie să le dețină Transgaz, respectiv 212.000 de MWh.

* Subsidiarele grupurilor bancare care activează pe piața românească, cuprinse în evaluările realizate la nivel european, au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, a anunțat luni Banca Națională a României, prin intermediul unui comunicat de presă.

'În contextul derulării exercițiilor de testare la stres la nivel european, Banca Națională a României precizează că subsidiarele grupurilor bancare cuprinse în această evaluare, care operează pe piața românească, au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate', se precizează în comunicat.

* Ajutoarele financiare din agricultura ecologică se plătesc începând cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, până pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatațiilor vegetale din sistemul de agricultură ecologică, au anunțat, luni, reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploatație, pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 și 5 hectare, inclusiv, și de 845 de lei pe exploatație, pentru exploatațiile cuprinse între 5,1 hectare și 20 de hectare, inclusiv, precizează APIA.

* Proiectul noului Cod fiscal, aflat în lucru, are în vedere menținerea prevederilor din Codul fiscal aflat în vigoare referitoare la impozitarea mijloacelor de transport și terenurilor și nu există nicio intenție cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%, precizează, într-un comunicat, ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Precizările ministrului Finanțelor vin la o zi după ce candidatul Alianței Creștin Liberale (ACL) în alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat că, potrivit unor surse, la Ministerul de Finanțe se pregătește "o modificare amplă" a Codului Fiscal, care ar conduce la majorări de impozite și taxe și chiar la introducerea, începând din 2015, a impozitului progresiv.

* Autoritatea Aeronautică Civilă Română are prevăzut pentru 2014 un profit contabil de circa 2,82 milioane de lei și venituri totale de 47,20 milioane de lei, potrivit proiectului de Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2014 al regiei aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.

* Internaționalizarea IMM-urilor este una dintre cele cinci mari direcții de acțiune prin care Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism (DIMMMAT) sprijină mediului de afaceri, a afirmat, luni, secretarul de stat în DIMMMAT Anca Laura Ionescu, într-o conferință de specialitate.

* Sistemul de protecție a persoanelor cu handicap din România este ineficient, greoi și neadaptat cerințelor pe care le au cei peste 713.000 de indivizi afectați de un anumit grad de handicap, a declarat, luni, directorul executiv al Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), Iustina Radu.

* Bursa de Valori București /BVB/ a prezentat antreprenorilor din județul Sibiu noua sa platformă AeRO, care va permite accesul la finanțare pentru companiile mici și start-up-uri, informează un comunicat al BVB remis luni AGERPRES.

* Cele mai populare zece orașe unde va călători majoritatea românilor în timpul Sărbătorilor de iarnă se află aproape de casă, în Europa, însă 5,82% și-au ales deja să meargă, în această perioadă, în destinații îndepărtate din Malaezia și Thailanda, conform unui studiu realizat de o agenție de turism din România, cu vânzare exclusiv online. Cel mai popular oraș este, în continuare, Londra, ales de 16% dintre românii care își vor petrece Sărbătorile de iarnă în afara țării. Bruxelles ocupă adoua poziție în clasament, urmat de Milano. Românii vor mai călători anul acesta, de Crăciun și Revelion, la Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Viena și Dublin.

* Sesiunile pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul programelor pentru reducerea substanțelor periculoase (RO04) și pentru biodiversitate și servicii ale ecosistemelor (RO02) au fost prelungite până la jumătatea lunii noiembrie, a anunțat, luni, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, într-un comunicat de presă.În acest fel, perioada de depunere de cereri de finanțare în cadrul Programului RO04 — Reducerea substanțelor periculoase — Cerere de Propuneri de Proiecte nr. 1: "Instrumente suport pentru luarea deciziilor' și Cerere de Propuneri de Proiecte nr. 2: "Campanii de formare și conștientizare', lansată pe 5 septembrie 2014, va fi prelungită până în data de 17 noiembrie 2014.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”