ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 16 octombrie
Comisia Europeană a anunțat joi că nouă state ale Uniunii Europene vor avea de suferit iarna aceasta dacă Rusia va întrerupe total furnizarea de gaze, conform rezultatelor probelor de rezistență la care au fost supuse statele membre, relatează agenția EFE. Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Bulgaria, Grecia, România, Ungaria și Croația vor fi țările cele mai afectate, în timp ce altele, precum Spania sau Portugalia, care importă gaze din Norvegia și nordul Africii, nu vor avea de suferit.
Foto: (c)TANJUG/UKRINFORM/ TANJUG ARHIVA
* Comisia Europeană /CE/ introduce o acțiune în justiție împotriva României pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene /UE/ privind deșeurile miniere, în cazul iazului de decantare Boșneag, în care au fost deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru și zinc din Moldova Nouă, se arată într-un comunicat de presă al forului european, publicat joi și consultat de AGERPRES. Potrivit sursei citate, nerespectarea legislației UE privind deșeurile miniere se referă la deșeurile provenite din extracția, tratarea și stocarea resurselor minerale, precum și din exploatarea carierelor.
* Comisia Europeană a trimis, joi, solicitări formale Lituaniei, Portugaliei, României și Sloveniei privind notificarea transpunerii depline a Directivei privind administratorii de fonduri de investiții alternative (2011/61/UE). Această directivă prevede norme de reglementare și de supraveghere cuprinzătoare și eficace pentru administratorii de scheme de investiții alternative adresate investitorilor profesioniști. Obiectivul standardelor europene armonizate pentru administratorii de fonduri de investiții alternative (AFIA) este sporirea transparenței activităților AFIA și a fondurilor pe care le gestionează aceștia, în beneficiul investitorilor și al autorităților publice.
* Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, se declară hotărâtă să oprească furtul de lemn și explică, într-un interviu acordat AGERPRES, ce înseamnă, de fapt, 'Radarul pădurilor'. Ministrul vorbește, de asemenea, despre momentul zero de la care trebuie să înceteze defrișările ilegale din pădurile României și asigură că aprovizionarea populației cu lemn de foc nu va fi afectată de noile metode de control al drumului lemnului.
* Autoritățile au acordat, în urma deciziilor emise de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare /ITRSV/, despăgubiri de peste 404.000 lei pentru pagubele produse culturilor agricole și animalelor domestice de speciile strict protejate, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/.
* Curtea de Justiție a Uniunii Europene /CJUE/ a decis, miercuri, că modalitatea de returnare a taxei auto stabilită prin OUG nr. 9 din 2013 este una discriminatorie iar autoritățile trebuie să achite românilor care solicită acest lucru nu numai valoarea taxei în sine, ci și dobânzile aferente perioadei în care taxa a fost încasată nejustificat. "(...) sistemul menționat are ca efect exonerarea autorităților naționale de obligația de a lua în considerare dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei pe poluare și rambursarea acesteia și, prin urmare, nu îndeplinește cerința enunțată la punctul 29 din prezenta hotărâre (...) În aceste condiții, este necesar să se constate că un sistem de rambursare precum cel în discuție în litigiul principal nu permite exercitarea efectivă a dreptului la rambursarea unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii de care justițiabilii dispun în temeiul acestui drept', se arată în decizia CJUE.
* Producătorul magiunului de Topoloveni, Sonimpex Topoloveni, are pe rol două procese cu producătorii care nu respectă legea magiunului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei. "Pe rol avem două procese. Atâta timp cât nu am ajuns la primul termen nu are sens să divulgăm numele lor. Așteptăm să ne comunice avocatul primul termen. Am discutat cu producătorii și au spus "Ei și ce dacă!". A fost o notificare oficială, întâlnire la avocat și au venit și au spus ceva de genul că nu îi interesează", a spus Bibiana Stanciulov.
* OMV Petrom și MOL au redus, începând de joi, prețul carburanților comercializați în rețelele proprii de benzinării, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții celor două companii. Astfel, OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, a ieftinit benzina cu patru bani pe litru și motorina cu cinci bani pe litru.
* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 300 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 3,70%, printr-o emisiune de obligațiuni pe 10 ani, cu scadența reziduală la 80 de luni. MFP a redeschis o emisiune de obligațiuni cu scadența în iunie 2021, iar băncile au subscris oferte de 519,1 milioane de lei. În septembrie 2014, la același tip de obligațiuni, MFP s-a împrumutat la un randament mediu de 4,26%.
* Circulația rutieră va fi închisă pe DN 14, la km 36+363 Agârbiciu, începând de sâmbătă, ora 23,30, până duminică, ora 6,00, în vederea efectuării unor lucrări la trecerile la nivel cu calea ferată, între stațiile Loamneș — Șeica Mare, respectiv Șeica Mare — Copșa Mică, informează Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.
* Moneda națională s-a depreciat joi în raport cu euro, iar Banca Națională a României /BNR/ a anunțat un curs de 4,4300 lei/euro, în creștere cu 1,63 bani (0,37%), comparativ cu valoarea de 4,4137 lei/euro din ședința anterioară. În schimb, leul s-a apreciat față de dolarul american, cu 2,86 bani (0,82%), cursul de referință stabilit pentru miercuri fiind de 3,4615 lei/dolari, față de 3,4901 lei pe dolari cât a fost miercuri.
* Administrația Fluvială a Dunării de Jos /AFDJ/ Galați achiziționat și a instalat gratuit transpondere AIS de monitorizare la bordul a 250 de nave românești, implicate direct în traficul fluvial, care merg și în traficul internațional, a declarat joi Romeo Soare, manager de proiecte
în cadrul AFDJ, la o conferință în care au fost prezentate rezultatele proiectelor IRIS Europe 3 și NEWADA duo, finanțate din fonduri externe nerambursabile. Pentru achiziția și dotarea a 250 de nave din flota românească cu echipamentele de monitorizare, care asigură schimbul de informații între autorități și nave, AFDJ a utilizat din bugetul de proiect 760.000 de euro, jumătate din sumă fiind de la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate de la Comisia Europeană.
* Cursa TAROM Cluj Napoca — București a revenit pe aeroportul din Cluj-Napoca în urma unor avertizări la bordul aeronavei ATR 42-500, precizează, joi, operatorul aerian. Cei 48 de pasageri ai cursei ROT642 vor fi reprotejați astfel: 33 de pasageri pe cursele ROT652 Cluj Napoca — București (13,45) și ROT 644 Cluj Napoca — București (14,30), urmând ca restul de 15 pasageri să fie reprotejați pe cursa ROT648 Cluj Napoca — București (19,00).
* Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat joi că vânzarea participațiilor deținute la compania de telecomunicații Orange sau constructorul auto Renault nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul francez, în condițiile în care Parisul a anunțat recent un plan de privatizări prin care vrea să strângă cinci până la 10 miliarde de euro în următoarele 18 luni, transmite Reuters. Statul francez deține 13,45% din acțiunile Orange, fostul France Telecom, și 15,01% din capitalul Renault, proprietarul Dacia.
* Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acțiuni europene a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la situația economiei globale dar și al îngrijorărilor cu privire la riscul de deflație în zona euro, transmit Reuters și AFP. În jurul orei 9,40 GMT, indicele FTSEurofirst 300 era în scădere cu 2,5% până la 1.220,56 puncte, după ce anterior a atins nivelul de 1.215,62 puncte, cel mai scăzut din luna septembrie a anului trecut. Toate marile burse europene înregistrau scăderi puternice, de peste 3% pentru Bursele de la Paris, Milano, Madrid și Lisabona, și de peste 2% pentru Frankfurt și Londra. Pe piețele de obligațiuni, randamentele pentru statele din Sud (Spania, Italia, Portugalia și Grecia) erau în creștere în timp ce pentru valorile de refugiu (obligațiunile germane) erau în scădere.
* Cotația barilului de petrol light sweet crude (WTI), cu livrare în luna noiembrie, a scăzut, joi, cu doi dolari, ajungând sub 80 de dolari, pentru prima dată din iunie 2012, în timp ce cotația barilului de țiței Brent a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape patru ani, pe fondul speculațiilor că majorarea furnizărilor din SUA ar exacerba excedentul de petrol pe plan global, transmite Bloomberg.
* Turbulențele înregistrate pe piețe în ultimele zile nu reflectă fundamentele sau perspectivele economiei Greciei, a afirmat joi ministrul elen de Finanțe, Gikas Hardouvelis, în Parlamentul de la Atena, adăugând că este încrezător că țara își va îndeplini până la capăt toate angajamentele, transmite Reuters. Declarațiile oficialului vin după ce marile piețe bursiere din Europa au închis ședința de miercuri în scădere masivă, cea mai slabă performanță fiind înregistrată de Bursa de la Atena, investitorii reducându-și expunerea la activele considerate riscante, pe fondul temerilor privind evoluția economiei mondiale.
* Numărul americanilor care au depus noi cereri pentru ajutoare de șomaj a scăzut săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, un semn pozitiv care ar putea contracara temerile privind ritmul de creștere al economiei SUA, transmite Reuters. Departamentul Muncii din SUA a anunțat joi că cererile de ajutoare de șomaj au scăzut cu 23.000 săptămâna trecută, până la 264.000, cel mai redus nivel din 2000. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca cererilor de ajutoare de șomaj să crească până la 290.000.
* Compania energetică MOL din Ungaria a anunțat, joi, că este interesată în reluarea negocierilor pentru achiziționarea DEA, filiala de petrol și gaze a grupului german de utilități RWE, dacă vânzarea către un grup de investitori conduși de oligarhul rus Mikhail Fridman nu va obține aprobarea Marii Britanii, transmite Reuters. RWE a încheiat în martie un acord privind vânzarea DEA, pentru 5,1 miliarde de euro (6,52 miliarde de dolari) grupului de investitori conduși de Mikhail Fridman, dar a avertizat în urmă cu două săptămâni că încă așteaptă aprobarea Guvernului britanic. RWE, cu operațiuni în 14 state, are nevoie de aprobarea guvernelor locale pentru finalizarea tranzacției.
AGERPRES