ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 13 octombrie
Fondurile de pensii private din România administrează active de 4,25 miliarde euro, iar 94% din investiții sunt în România, potrivit datelor la finalul lunii septembrie prezentate luni, la o conferință de specialitate, de conducerea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO
Circa 75-80% din structura portofoliului îl reprezintă instrumentele financiare cu risc scăzut, iar fondurile de pensii private dețin 11% din titlurile de stat ale României, preferința fiind pentru maturități lungi, ceea ce conduce la reducerea volatilității în perioade de turbulențe.
* Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2014 a fost atribuit profesorului francez Jean Tirole, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel, transmit AFP și Reuters. Jean Tirole, profesor la Universitate din Toulouse, este al treilea francez recompensat cu Premiul Nobel pentru Economie după Gérard Debreu în 1983 și Maurice Allais în 1988. În ultimii zece ani, 17 laureați din 20 au fost americani.
* Toate cele 17.000 de vouchere alocate persoanelor fizice în Programul 'Rabla' din acest an s-au epuizat cu o lună înainte de termenul-limită, a anunțat, luni, Ministerul Mediului și Schimbările Climatice /MMSC/. "Astăzi, 13 octombrie 2014, a fost epuizat ultimul tichet electronic destinat persoanelor fizice prin Programul de Înnoire a Parcului Auto (Rabla 2014). Acesta a fost lansat în luna aprilie 2014 și a dat posibilitatea ca 17.000 de români să își înlocuiască mașinile vechi, poluante, cu altele noi, cu emisii reduse. Programul este deja la a 10-a ediție, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale', se arată într-un comunicat al ministerului de resort.
* Tinerii din România nu sunt informați și interesați de fondurile de pensii private, iar Casa Națională de Pensii /CNP/ îi repartizează aleatoriu la cele opt fonduri de pensii administrate private, atunci când aceștia se angajează și devin asigurați în sistemul de asigurări sociale. ''Se pare că în special tinerii nu sunt bine informați sau poate că nu prezintă interes pentru alegerea unui fond de pensii administrat privat deoarece în acest an 80.000 de tineri au fost repartizați aleatoriu la unul din cele opt fonduri de pensii administrate privat', a declarat luni președintele Casei Naționale de Pensii Publice /CNPP/, Ileana Ciutan, la o conferință despre pensiile private.
* Vremea se va menține călduroasă până la jumătatea acestei săptămâni însă week-endul care urmează va fi caracterizat printr-o scădere a temperaturilor cu până la 10 grade Celsius, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, publicată luni și valabilă pentru perioada 13 — 26 octombrie 2014.
* Sumele alocate Programului pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare — START — vor fi suplimentate cu patru milioane de lei, ca urmare a fondurilor primite la rectificarea bugetară, informează, luni, Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism (DIMMMAT). De asemenea, Programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață — Comerț — va fi suplimentat cu 2,6 milioane lei.
* Leul s-a apreciat ușor, luni, în raport cu moneda unică europeană, iar Banca Națională a României /BNR/ a anunțat un curs de 4,4030 lei/euro, în scădere cu 0,06 bani (0,01%) față de valoarea de 4,4036 lei/euro din ședința anterioară. Moneda națională s-a apreciat și în raport cu dolarul american, cursul anunțat de BNR pentru luni fiind de 3,4729 lei/dolar, în scădere cu 0,27 bani (0,08%) față de cotația de vineri, de 3,4756 lei/dolar.
* Municipiul Târgu Jiu va primi, marți, premiul 'Mărul de aur' 2014, oferit de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), conform site-ului Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Premiul este oferit Municipiului Târgu-Jiu pentru a consfinți titlul de 'Destinație turistică și culturală unicat', elementul principal al selecției fiind Ansamblul Monumental Calea Eroilor, capodopera lui Constantin Brâncuși.
* Regia Autonomă de Transport București (RATB) a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului produs la intersecția Calea Vitan cu bulevardul Mihai Bravu, în care au fost implicate un autobuz de pe linia 123 și un tramvai al liniei 1, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al RATB, Brândușa Raeceanu. "În jurul orei 13,55, la intersecția Calea Vitan cu Șoseaua Mihai Bravu un autobuz de pe linia 123 a fost lovit de un tramvai de pe linia 1. Circulația tramvaielor este întreruptă la această oră, iar RATB a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului", a spus Brândușa Raeceanu.
* Numărul autovehiculelor noi înmatriculate în România a crescut, în septembrie, cu aproape 26%, până la 8.146 de unități, comparativ cu perioada similară din 2013, dintre care 5.561 de unități au fost autoturisme, arată datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, publicate luni, consultate de AGERPRES. Astfel, în septembrie, din totalul de vehicule nou înmatriculate, autoturismele au înregistrat o majorare de 23,83%, față de aceeași perioadă din 2013 (5.561 unități vs 4.491 unități). La modul general, în septembrie a.c., au fost înmatriculate 8.146 de vehicule noi, ceea ce reprezintă o creștere de 25,59% față de aceeași lună din anul precedent.
* Câștigul mediu lunar pe salariat de terminat pe baza cheltuielilor de natură salarială în acest an în compania de stat EnergoNuclear este de 10.647 de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al societății, publicat în Monitorul Oficial. Energonuclear este compania de proiect creată pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Inițial, ea avea șase acționari privați (ArcelorMittal, Enel, GDF Suez, Iberdrola, RWE și CEZ) și unul de stat, Nuclearelectrica, însă acționarii privați s-ar retras rând pe rând din 2007 până în 2014.
* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat, luni, 200 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 2,54%, printr-o emisiune de obligațiuni pe trei ani, cu scadența reziduală la 22 de luni. MFP a redeschis o emisiune de obligațiuni cu scadența în august 2016, iar băncile au subscris oferte de peste 709,9 milioane de lei. În iunie 2014, la același tip de obligațiuni, MFP s-a împrumutat la un randament mediu de 2,90%.
* Operatorul aeroportului din Viena, Flughafen Wien AG, a anunțat luni că fondul australian IFM Global Infrastructure Fund are de gând să ofere până la 502 milioane de euro pentru o participație minoritară cuprinsă între 20 și 29,9% din acțiunile sale, transmite Reuters. IFM are de gând să ofere 80 de euro pentru fiecare acțiune Flughafen Wien AG, o primă de 30% peste prețul înregistrat vineri seara de acțiunile companiei austriece. Potrivit legislației austriece, o participație mai mare de 30% obligă investitorul să facă o ofertă pentru restul acțiunilor companiei.
* Grupul Gazprom vrea să construiască 20 de benzinării în Bulgaria până la finele lui 2016, pentru a ajunge la o rețea de 55 de stații de alimentare, a declarat luni directorul general al NIS Petrol Bulgaria, Ivan Kostadinov, transmite Novinite. Compania petrolieră NIS Petrol, divizia din Serbia a gigantului rus Gazprom Neft, este prezentă și pe piața din România unde deține 15 stații de distribuție a carburanților.
* UniCredit nu va renunța la vânzarea diviziei sale de credite neperformante — UniCredit Credit Management Bank (UCCMB) — o tranzacție estimată la 700 de milioane de euro, după ce a primit oferte aproape de așteptările băncii, a afirmat, luni, directorul general al grupului bancar italian, Federico Ghizzoni, transmite Reuters. Săptămâna trecută, Ghizzoni declara că UniCredit ar putea renunța la vânzarea diviziei.
* Guvernul de la Londra caută cumpărători pentru participația sa de 40% în operatorul trenului Eurostar, care leagă Marea Britanie de Europa continentală prin Canalul Mânecii, pentru a-și întări finanțele publice, transmite BBC. Intenția de vânzare a fost prezentată anul trecut în Planul Național de Infrastructură al Guvernului britanic.
* Deficitul bugetar al Greciei a fost mai redus anul trecut decât s-a anunțat inițial, arată datele prezentate, luni, de Oficiul central de Statistică din Grecia (ELSTAT), în conformitate cu noile reglementări contabile europene, transmite Reuters. ELSTAT a anunțat că deficitul, excluzând cheltuielile excepționale cu recapitalizarea băncilor, a fost de doar 1,8% din PIB, față de 2,1% din PIB estimat inițial.
* Grupul norvegian Statoil s-a retras, luni, din proiectul de exploatare a zăcământului de gaze naturale Shah Deniz din Azerbaidjan, vânzând o participație de 15,5% companiei Petronas din Malaezia, pentru 2,25 miliarde de dolari, transmite Reuters. Ca și alte mari companii petroliere, Statoil vinde active pe fondul majorării costurilor și a scăderii prețului la țiței. Anterior, grupul norvegian a vândut o participație de 10% în Shah Deniz.
* Prețurile la soia boabe erau în creștere luni, în condițiile în care vremea nefavorabilă din unele părți din zona de câmpie a SUA a condus la întârzieri la recoltat, iar temperaturile scăzute au provocat îngrijorări cu privire la posibile pagube aduse recoltelor, transmite Bloomberg. La Chicago Board of Trade, prețul boabelor de soia cu livrare în luna noiembrie a urcat luni cu 0,2%, la 9,2475 dolari per bushel. Anterior, cotația boabelor de soia înregistrase un declin de 0,7%, în timp ce prețul uleiului vegetal a înregistrat vineri un declin de 2,1%, cel mai scăzut nivel din august.
AGERPRES