ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 8-14 DECEMBRIE 2014 - LIFE EXTERN

ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 8-14 DECEMBRIE 2014 - LIFE EXTERN

Infecțiile rezistente la medicamente ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an până în 2050 dacă nu se face nimic pentru oprirea proliferării galopante a virușilor și bacteriilor, conform unui raport publicat joi și realizat la cererea guvernului britanic, după ce premierul David Cameron a avertizat că rezistența antimicrobiană ar putea "arunca medicina înapoi în Evul Mediu''.

* Filmul "Ida", regizat de polonezul Pawel Pawlikowski, este marele câștigător al celei de-a 27-a ediții a galei Premiilor Europene de Film (European Film Awards, EFA), desfășurată sâmbătă seară la Riga. "European Cinematographer — Prix Carlo Di Palma" a revenit celor care au realizat imaginea pentru "Ida", Lukasz Zal și Ryszard Lenczewski.

Lista principalelor premii acordate de Academia Europeană de Film (EFA) în 2014 este: Cel mai bun film european: "Ida" — regia Pawel Pawlikowski (coproducție Polonia/Danemarca); Cel mai bun film european de comedie: "The Mafia Only Kills In Summer" ("La Mafia Uccide Solo D'estate") — regia Pierfrancesco Diliberto (Italia); Cel mai bun regizor european: Pawel Pawlikowski ("Ida"); Cea mai bună actriță europeană: Marion Cotillard, pentru rolul din "Deux Jours, Une Nuit"; Cel mai bun actor european: Timothy Spall, pentru rolul din "Mr.Turner"; Cel mai bun scenarist european: Pawel Pawlikowski și Rebecca Lenkiewicz, autorii scenariului filmului "Ida"; Premiul publicului: "Ida" (coproducție Polonia/Danemarca); Cel mai bun documentar european: "Master of the Universe" — regia Marc Baude (coproducție Germania/Austria). Printre cele șase nominalizări la această categorie s-a numărat și filmul "Waiting For Summer" al regizoarei Teodora Ana Mihai. Această coproducție România-Belgia redă un fragment din viața unor copii din Bacău nevoiți să se descurce singuri după ce mama lor a plecat să muncească în străinătate.

Regizorul britanic Steve McQueen ("12 Years a Slave") a primit premiul "European Achievement in World Cinema", iar regizoarea belgiană Agnes Varda, stabilită de multă vreme în Franța, creatoare și muză a "noului val", a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate ("Lifetime Achievement Award").

* Nominalizările pentru cea de-a 72-a ediție a premiilor 'Globurile de Aur' ('Golden Globes Awards'), distincții acordate de Asociația Presei Străine de la Hollywood, au fost anunțate joi. Filmul 'Birdman', realizat de mexicanul Alejandro Inarritu, va fi marele favorit al premiilor, fiind nominalizat la șapte categorii.

* Ducele și ducesa de Cambridge, prințul William și soția sa, Kate, au efectuat prima lor vizită în Statele Unite ale Americii. La New York, cei doi au vizitat Muzeul Național dedicat victimelor de la 11 septembrie, unde au ținut un moment de reculegere și au depus un buchet de flori.

* Soția Principelui Albert al II-lea de Monaco, prințesa Charlene, a adus pe lume, miercuri, doi copii gemeni, o fetiță și un băiat. Prințul Jacques Honoré Rainier a fost proclamat oficial a doua zi ca moștenitor al coroanei din Monaco, sub numele de Jacques al II-lea, el fiind primul în ordinea succesiunii la tron după tatăl său, Prințul Albert al II-lea.

* Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a sărbătorit săptămâna aceasta împlinirea a 220 de ani de existență. Un grandios show de sunet și culoare având drept fundal clădirea Ermitajului a trecut în revistă evenimente-cheie din istoria Rusiei și a muzeului, fondat de Împărăteasa Ecaterina a II-a, în 1764. În paralel a avut loc un spectacol în 3D în prezența mai multor mii de spectatori, în piața din fața Palatului de Iarnă, fostă reședință a țarilor ruși, care acum adăpostește unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee de artă din lume.

* Robotul de explorare Curiosity a descoperit pe Marte noi dovezi ale faptului că pe Planeta Roșie au exista mai multe lacuri de mari dimensiuni timp de zeci de milioane de ani, a informat luni agenția spațială americană (NASA).

Probele recoltate pe muntele Sharp, din centrul craterului Gale — cu un diametru de 154 de kilometri — conțin aproape în totalitate sedimente depuse pe fundul unui lac și reprezintă indicii ale faptului că pe Marte clima a permis menținerea apei o perioadă foarte lungă de timp.

* Sonda spațială Dawn, aparținând NASA, care se află în drum spre planeta pitică Ceres, a reușit să obțină o primă fotografie a planetoidului. Dawn urmează să ajungă pe orbita acestui planetoid, cel mai mare obiect cosmic din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter, în martie 2015.

* Riccardo Tisci a ales-o pe Julia Roberts ca protagonistă pentru noua campanie a casei Givenchy cu scopul de a reprezenta atemporalitatea casei de modă franceze. Designerul, cunoscut pentru a fi revoluționat firma Givenchy, datorită unor muze precum Madonna sau Kim Kardashian, are încredere că cea supranumită "logodnică a Americii" va atrage un public mai matur.

* O amplă expoziție cu obiecte care au aparținut regelui rock'n roll-ului Elvis Presley s-a deschis vineri la Londra. Până la 31 august 2015 vor fi expuse 300 de obiecte personale din arhivele Graceland ale familiei Presley, printre care costume de scenă, automobile și chiar masa de biliard la care cântărețul a jucat cu membrii grupului Beatles.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă