ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 29 SEPTEMBRIE - 5 OCTOMBRIE - LIFE EXTERN

ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 29 SEPTEMBRIE - 5 OCTOMBRIE - LIFE EXTERN

În timpul lucrărilor de restaurare ale Castelului Tokat din Anatolia (Turcia) au fost descoperite un tunel secret care ducea la Băile Pervane și la un adăpost militar, precum și două temnițe unde se spune că a fost ținut captiv în secolul al XV-lea domnitorul român Vlad Țepeș.

* Mii de formațiuni muntoase submarine necunoscute până în prezent apar pe o hartă actualizată a fundului oceanului planetar realizată de cercetători din SUA prin prelucrarea unor date de la sateliți. Noua hartă, mult mai precisă și mai detaliată decât versiunea anterioară, din urmă cu două decenii, a fost elaborată de specialiști de la Scripps Institution of Oceanography, din California, cu ajutorul datelor furnizate de satelitul CryoSat-2, al Agenției Spațiale Europene (ESA), și al satelitului Jason, de la NASA. Satelitul european are ca obiectiv principal observarea calotelor de gheață polare, dar operează și asupra oceanelor, iar cel american, aflat în ultima sa misiune, a măsurat cu precizie câmpul gravitațional terestru.

* O suedeză de 36 de ani a devenit prima femeie din lume care a născut având uter transplantat. Acest 'succes se bazează pe mai mult de zece ani de cercetare intensivă pe animale și pe experiența chirurgicală a echipei noastre și a creat posibilitatea de a trata multe femei tinere din întreaga lume care suferă de infertilitate uterină', a declarat profesorul Mats Brannstrom, specialist în obstetrică-ginecologie la Universitatea din Gothenburg, care a condus cercetările.

* Istoricul maladiei SIDA a început la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, în anii '20, conform unui studiu elaborat de o echipă internațională de cercetători, care au reconstituit istoria genetică a retrovirusului HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) responsabil pentru 36 de milioane de decese.

* O echipă de cercetători de la Universitatea germană Heidelberg și de la Bernstein Center Heidelberg-Mannheim a descoperit un tip nou și bizar de neuroni, cu o formă diferită și care îndeplinesc funcții încă necunoscute. Noul tip de celule nervoase a fost descoperit în creierul șoarecilor, localizate în hipocamp.

* Informațiile medicale despre un pacient sunt de 10 ori mai valoroase pe piața neagră decât numărul cărții de credit a respectivei presoane, susțin experți în combaterea cyberinfracționalității. Luna trecută, FBI-ul a avertizat furnizorii de asistență medicală să se păzească de atacurile cibernetice după ce una dintre cele din cele mai mari rețele de spitale din SUA, Community Health Systems Inc, a declarat că hackeri chinezi au pătruns în sistemul său de computere și au furat informațiile cu caracter personal a 4,5 milioane de pacienți.

* Guvernul de la Paris prevede ca muzeele Luvru, Versailles și Orsay — cele mai vizitate din Franța — să fie deschise șapte zile pe săptămână, potrivit proiectului de buget pentru 2015 pentru domeniul culturii. Măsura, destinată creșterii numărului de vizitatori, se va aplica în perioada 2015-2017 și va fi însoțită de o majorare corespunzătoare a numărului de locuri de muncă. În prezent, muzeele Versailles și Orsay sunt închise lunea, în timp ce Luvrul nu poate fi vizitat marțea, iar acest lucru îi deranjează pe unii turiști din țări cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie, unde muzeele importante sunt deschise în fiecare zi.

* Primul 'Zoo interactiv cu microbi' și-a deschis porțile la Amsterdam, celebrând minusculele creaturi care constituie două treimi din organismele vii de pe Terra, considerate esențiale pentru viitorul planetei. Această grădină zoologică specială, în care este expusă o vastă colecție de microbi, a fost imaginată de directorul Grădinii zoologice regale din Amsterdam, Artis. După 12 ani de când i-a venit ideea și investirea a 10 milioane de euro, alături de Artis a apărut 'Micropia'.

* Oamenii de știință de la Universitatea din Granada au descoperit că temperatura medie a apei râurilor din lanțul muntos Sierra Nevada a crescut cu aproape 2 grade Celsius în ultimii 20 de ani. Această creștere a temperaturii, atribuită schimbărilor climatice, a făcut ca multe specii de animale să se deplaseze la înălțimi mai mari, în căutarea unor ape mai reci.

* Haina din stofă groasă purtată de Leonardo DiCaprio, interpretul unui pasager de la clasa a III-a a vasului 'Titanic', valorează o mică avere. Actorul a purtat-o într-una dintre cele mai emoționante scene și urmează să fie pusă în vânzare la o licitație organizată în luna octombrie la Los Angeles.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”