ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

Noii miniștri ai Cabinetului Ponta au depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Traian Băsescu.

Foto: (c) SIMION MECHNO/ AGERPRES FLUX

Au depus jurământul și trei demnitari din fostul Cabinet care și-au schimbat portofoliile: Liviu Dragnea și Daniel Constantin, care își pierd poziția de vicepremier, dar păstrează ministerele pe care le-au condus anterior (Dezvoltare și, respectiv, Agricultură) și Darius Vâlcov — care va conduce Ministerul Finanțelor, după ce până în prezent a fost ministru delegat pentru Buget, domeniu unit cu Ministerul Finanțelor.

* În deschiderea ceremoniei de învestitură a noilor miniștri ai Guvernului Ponta IV, șeful statului a declarat că hotărârea Parlamentului cu privire la numirea miniștrilor este obligatorie, motiv pentru care va primi și jurământul miniștrilor pentru Dialog Social, Liviu Pop, și al Educației, Sorin Cîmpeanu, deși aceștia au "contribuit prin distrugerea de instituții ale educației la un fals în interes public".

* Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a declarat, referindu-se la afirmațiile președintelui despre numirea sa în Guvern, că este dreptul fiecăruia să aibă o opinie și că își dorește ca educația să nu devină "tărâm al disputelor politice".

El a ținut să precizeze că de-a lungul întregii sale cariere nu a fost implicat "nici direct, nici indirect", nici nu și-a exprimat vreo părere cu privire la validarea sau invalidarea tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, și nici "nu a avut calitatea" să facă acest lucru.

* Procurorii militari au început urmărirea penală in rem și pentru ucidere din culpă în cazul elicopterului SMURD prăbușit luni în lacul Siutghiol din județul Constanța. Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, referitor la investigarea modului în care autoritățile au reacționat în acest caz, că la orice deces se verifică cine l-a generat și dacă există concurs de culpe.

* Parlamentul s-a reunit în sesiune solemnă cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că anul istoric 1989 este anul în care popoarele din Europa Centrală și de Est au făcut pasul către lumea liberă și a elogiat memoria tuturor celor care au suferit în spatele Cortinei de fier. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a apreciat că viața tuturor românilor "ar fi cu adevărat mai bună" dacă fiecare român "ar purta vie întotdeauna memoria eroilor".

* Mai mulți revoluționari, printre care și președintele Blocului Național al Revoluționarilor, Dumitru Dincă, au protestat în timpul ședinței solemne a Parlamentului pe motiv că nu au fost lăsați să ia cuvântul, ei fiind scoși ulterior din sală.

* Comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil și cu un amendament bugetul prevăzut pentru Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni în anul 2015. Membrii celor două comisii au aprobat, cu 15 voturi pentru, patru voturi împotrivă și două abțineri, amendamentul deputatului Aurelian Mihai (neafiliat politic) prin care este suplimentat bugetul departamentului cu suma de 100 milioane lei.

* Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au discutat procedura dezbaterii, în plenul comun al Parlamentului, a proiectului bugetului pe anul 2015, decizia fiind aceea de a păstra procedura utilizată anul trecut.

* Președintele Traian Băsescu și președintele ales, Klaus Iohannis, se vor întâlni miercuri la Palatul Cotroceni, au declarat pentru AGERPRES surse politice. Potrivit surselor citate, întâlnirea va avea loc la ora 17,00.

* Sănătatea, educația, siguranța/ordinea publică, agricultura și industria sunt domeniile evaluate de români ca mergând acum mai rău decât în perioada de dinainte de 1989, în timp ce transportul public, turismul, apărarea țării, politica externă, justiția și administrația publică sunt văzute ca funcționând mai bine în prezent decât în perioada comunistă, relevă un barometru realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul".

* Polițiști și procurori au efectuat, în București și județul Ilfov, 16 percheziții la persoane suspectate de trafic de persoane, inclusiv minori, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Serviciul Teritorial București urmează să fie audiate 45 de persoane.

AGERPRES/(AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane