ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 22 DECEMBRIE
Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisă în fața justiției pentru delicte fiscale, o premieră în istoria familiei regale, a anunțat luni Tribunalul din Palma de Mallorca, din Insulele Baleare, unde este instrumentată 'Afacerea Noos'. Infanta Cristina de Bourbon, 49 de ani, este urmărită în justiție alături de soțul ei, Inaki Urdangarin, la patru ani după deschiderea anchetei, anchetă care a zdruncinat monarhia spaniolă și care vizează mașinațiunile desfășurate de societatea Noos, una fără scop lucrativ și prezidată de Urdangarin.
* Președintele american Barack Obama a respins ideea că ar fi fost păcălit de Vladimir Putin în timpul crizei ucrainene, afirmând, ironic, că președintele rus nu este un "maestru la șah". Vladimir Putin nu este un "maestru la șah care să păcălească Occidentul" și pe Obama, a declarat președintele american într-un interviu la CNN difuzat duminică, dar înregistrat vineri înainte ca el să plece în vacanță în Hawaii. Dimpotrivă, politica lui Putin și sancțiunile occidentale impuse Rusiei au condus țara sa în criză, a adăugat Obama.
* Autoritățile britanice au constatat o creștere substanțială a numărului de magnați ruși care se mută în Marea Britanie, Londra explicând această situație prin înrăutățirea situației economice a Rusiei. Ministerul de Externe de la Londra a precizat că doar în primele 9 luni ale acestui an 162 de cetățeni ruși au primit așa-zise vize pentru investiții în Marea Britanie. Aceste permise pentru intrare înlesnesc pe viitor obținerea cetățeniei și achiziția de proprietăți în schimbul cumpărării de acțiuni ale unor companii britanice, în sumă de la 1 la 10 milioane de lire sterline. În funcție de suma investită, dreptul de rezidență poate fi obținut în 2-3 ani, iar cetățenia — după 5 ani. Autoritățile britanice subliniază că, în întreg anul 2013, vize pentru investiții au primit doar 118 persoane, în timp ce în primele 9 luni din 2014 acest indice a crescut cu 69%.
* Uniunea Europeană (UE) nu va anula sancțiunile inițiate împotriva Rusiei, dar nici nu intenționează să le înăsprească, a declarat ministrul polonez de externe, Grzegorz Shetina. 'Sancțiunile la adresa Rusiei trebuie menținute. Nu discutăm despre anularea lor. Propunerea constă în a nu le înăspri, pentru a nu doborî Rusia', a spus Shetina. 'Înțelegem cu toții că această situație trebuie să găsească un mijloc pentru a se încheia. Situația de război deschis, de conflict armat, de agresiune teritorială nu poate continua. Rusia trebuie să-și schimbe politica, să întreprindă pași care să ducă la soluționarea problemelor la o masă rotundă, nu în tranșee cu folosirea de arme grele', a subliniat ministrul de externe polonez.
* Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a afirmat că Franța este o țară cu forțe enorme, dar care are nevoie de reforme ''clare și majore''. ''Este nevoie de o agendă de reforme care să fie continuă și foarte ambițioasă'', deoarece ''Franța este o țară care a suferit pierderi în ce privește competitivitatea'', a declarat Moscovici într-o emisiune televizată. În opinia lui Moscovici, fost ministru socialist al economiei, această situație durează de mai mult timp și problema este de a ști ''dacă ''eforturile bugetare sunt suficiente pentru a reduce deficitul'' și dacă ''reformele structurale sunt suficiente''.
* Peste 30.000 de persoane au fost arestate în provincia chineză Guangdong (sud) în cursul unei operațiuni, ce a durat două luni, împotriva jocurilor de noroc și a pornografiei pe internet. Numai pe 15 decembrie, poliția a arestat 3.014 persoane și alte peste 5.000 au fost plasate în detenție, potrivit Departamentului Siguranței Publice din provincia Guangdong. Pe 24 noiembrie a fost destructurată o rețea de jocuri de noroc pe internet în orașul Huinzhou, care desfășura activități ce implicau circa 30 milioane de yuani (circa 4 milioane de euro).
AGERPRES