ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 DECEMBRIE

Relațiile dintre Rusia și NATO traversează în prezent cea mai gravă criză de la sfârșitul "războiului rece", dar cu toate acestea Moscova susține continuarea dialogului cu blocul nord-atlantic, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru RIA Novosti difuzat marți.

"Relațiile dintre Rusia și NATO traversează cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului rece. Alianța își continuă politica de izolare a Rusiei, face demersuri pentru întărirea potențialului său militar și pentru intensificarea prezenței sale militare în apropierea frontierelor ruse", a afirmat șeful diplomației de la Moscova. În opinia sa, astfel de măsuri "provoacă o creștere a tensiunilor și subminează stabilitatea în regiunea euro-atlantică".

* Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat marți că regimul de încetare a focului instituit începând din dimineața zilei de 9 decembrie în estul Ucrainei este respectat. 'Noi am declarat în sud-estul Ucrainei o nouă încetare a focului. Nu am avut niciun tir de armă, nu avem niciun soldat ucis', a declarat Poroșenko în cadrul unei conferințe de presă la Singapore, unde efectuează o vizită, după cum transmite AFP. Acest nou armistițiu, anunțat încă de joia trecută de președinția ucraineană și separatiștii proruși și intrat în vigoare marți dimineața, la ora locală 09.00, constituie o nouă încercare de a pune capăt luptelor din regiune, soldate până în prezent cu peste 4.300 de morți.

* Negocierile de pace prevăzute pentru marți la Minsk, capitala belarusă, pentru găsirea unei soluții la conflictul din estul Ucrainei, nu vor mai avea loc și deocamdată nu a fost fixată o nouă dată pentru aceste discuții, a anunțat diplomația de la Kiev, potrivit AFP. 'Astăzi (marți) nu va fi nimic', a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Evgheni Perebiinis. Întrebat în legătură cu o nouă dată a acestor negocieri, el s-a limitat să răspundă că 'discuțiile (în acest sens) vor continua', în timp ce separatiștii cer o amânare a consultărilor pentru 12 decembrie.

* Armata israeliană a comis crime de război în cursul operațiunii sale 'Protective Edge' în această vară, a apreciat marți Amnesty International, care a cerut deschiderea unei anchete, potrivit France Presse. Demolarea a patru clădiri cu mai multe etaje, în timpul ultimelor patru zile ale operațiunii, reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar, a precizat această organizație de apărare a drepturilor omului. 'Toate elementele de care dispunem demonstrează că aceste distrugeri la scară mare au fost realizate într-o manieră deliberată și fără justificare militară', a declarat Philip Luther, director al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

* Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională rezultatele alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie și a cerut repetarea scrutinului, informează mass-media de la Chișinău. Socialiștii, care au obținut cele mai multe mandate în noul parlament (25), susțin că, în cadrul alegerilor de la 30 noiembrie, actuala guvernare a împiedicat să voteze, prin proasta organizare a scrutinului, mai multe sute de mii de cetățeni moldoveni aflați în Rusia, dar și în Uniunea Europeană și Statele Unite. În comunicatul său oficial dat publicității cu privire la acest subiect, PSRM susține de asemenea că guvernul de la Chișinău a lăsat fără posibilitatea de a vota un număr de 150.000 de moldoveni care au încă pașapoarte de tip sovietic.

* Atacurile cibernetice și cazurile de spionaj informatic se vor înmulți în 2015, iar grupările extremiste își vor intensifica ofensiva pe internet, potrivit unui raport difuzat marți de compania de programe de securitate McAfee, relatează AFP. 'Spionajul informatic va continua să se intensifice. Cei care și-au consolidat poziția vor fi și mai dificil de detectat în colectarea de informații, în timp ce nou-veniții vor căuta mijloace de a fura bani și de a-și anihila adversarii', se arată în raportul difuzat de McAfee. Potrivit analiștilor, unele grupuri extremiste și organizații se vor folosi și mai mult de rețelele informatice pentru a lansa atacuri de tip Denial of Service (DoS) sau pentru a utiliza programe malware ce atacă hard-discul țintei lor.

* Aproximativ 40 de jurnaliști i-au scris președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a-i solicita să se implice în lupta împotriva corupției, la câteva săptămâni după izbucnirea scandalului LuxLeaks, relatează AFP. "Scandalul 'LuxLeaks' este un exemplu recent care demonstrează cum companiile multinaționale reușesc să impună aranjamente dăunătoare pentru state când ele consideră că nimeni nu le vede", subliniază semnatarii, ziariști din lumea întreagă. La începutul lunii noiembrie, câteva zile după preluarea funcției, mai multe jurnale au dezvăluit un vast sistem de optimizare fiscală practicat în Luxemburg în perioada în care Jean-Claude Juncker a fost prim-ministru.

* Prințul William a vorbit despre al doilea copil al său și despre salvarea speciilor amenințate cu dispariția, în timpul întâlnirii avute luni, la Casa Albă, cu președintele american Barack Obama. Soția sa, Kate, a rămas la New York, unde a fost întâmpinată de zeci de admiratori, care au înfruntat frigul pentru a o saluta, relatează France Presse. Așezați unul lângă altul în Biroul Oval, președintele american și prințul William, zâmbitori, au glumit și au vorbit despre viitorul bebeluș al cuplului princiar britanic. Prințul i-a spus președintelui că, în entuziasmul nașterii primului copil, prințul George, a uitat să întrebe dacă cel de-al doilea va fi băiat sau fată. 'Ați uitat să întrebați?!', a exclamat râzând președintele Obama, tatăl a două fete. Aflat împreună cu soția sa, Kate, în prima lor vizită oficială în Statele Unite, prințul a cerut totodată sprijinul președintelui american în lupta contra traficului cu animale sălbatice. Obama a salutat în fața presei 'munca foarte importantă' pe care o face William, care este președintele asociației 'United for Wildlife', implicată în conservarea faunei.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...