ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 8 DECEMBRIE
Conflictul militar din estul Ucrainei a avut efecte devastatoare asupra drepturilor omului pentru populația din regiune, iar situația umanitară în zona afectată de confruntări este extrem de dificilă.
Declarația îi aparține comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Nils Muiznieks, și a fost făcut luni în urma unei vizite efectuate în Ucraina în perioada 30 noiembrie — 5 decembrie, vizită ce a inclus capitala Kiev și zone din estul separatist al Ucrainei, după cum informează un comunicat al organizației paneuropene. ''Numeroase încălcări grave ale drepturilor omului au avut loc, așa cum a semnalat și Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, acestea implicând în special forțele rebele, dar și forțele guvernamentale și detașamentele de voluntari care luptă alături de acestea'', a atras atenția comisarul Consiliului Europei, referindu-se la sutele de cazuri de ucideri, răpiri și dispariții forțate, de tortură și rele tratamente.
* Autoritățile mexicane susțin că există tot mai multe dovezi, inclusiv teste ADN preliminare, care confirmă că cei 43 de studenți dispăruți și răpiți de polițiști corupți la sfârșitul lunii septembrie în statul Guerrero din sudul țării au fost incinerați într-o groapă de gunoi de membri ai unei bande de traficanți de droguri, transmite agenția Reuters. Procurorul general Jesus Murillo a declarat duminică presei că unul dintre studenți a fost identificat de experți din Austria pe baza examinării unui fragment de os descoperit într-un sac cu cenușă și resturi de cauciuc ars descoperit într-un râu în care se pare că traficanții de droguri ar fi aruncat rămășițele studenților. 'Probele științifice atestă faptul că rămășițele descoperite la fața locului coincid cu dovezile din cadrul investigației', a explicat Murillo. 'Vom continua ancheta până când toate persoanele vinovate vor fi arestate', a promis el.
* Activitatea economică și transporturile, inclusiv legăturile internaționale, au fost perturbate din nou luni la Bruxelles și în provinciile din jurul său din cauza unei greve împotriva măsurilor de austeritate anunțate de noul guvern de dreapta, relatează AFP. Mișcarea de greve prin rotație a fost lansată în urmă cu două săptămâni și va culmina la 15 decembrie cu greve în toată țara. Luni, mișcarea include Brabantul Flamand și Brabantul Valon, cele două provincii din jurul Bruxellesului, dar și capitala. În total, 267 de zboruri de pasageri au fost anulate la decolare de pe aeroportul din Bruxelles, reprezentând 44% din traficul prevăzut, în special din cauza a unei greve a personalului de la bagaje. Traficul feroviar este foarte afectat. Toate trenurile Thalys care fac legătura între Franța și Belgia, Olanda și Germania, au fost suprimate. Eurostar, care face legătura între Londra și Bruxelles, ar urma să se oprească la Lille. Legăturile internaționale vor fi de asemenea perturbate și marți dimineața.
* Statele Unite ale Americii (SUA) 'încearcă practic, în evenimentele din Ucraina, să oblige Moscova să-și revizuiască politica externă', a declarat luni adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, în cadrul unor audieri în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) privind relațiile dintre SUA și Rusia, eveniment intitulat 'Rusia-SUA: acutizare temporară sau un nou război rece?', informează agenția de presă TASS. 'Dorința de a rupe țările Comunității Statelor Independente (CSI) de Rusia, care s-a numărat întotdeauna printre prioritățile americane de politică externă, s-a manifestat de la începutul acestui an cu o nouă forță și într-o formă deosebit de agresivă', a spus Riabkov.
* Soacra lui Luke Somers, ostaticul american ucis de răpitorii săi sâmbătă în Yemen, chiar în timpul operațiunii americane de salvare, și-a exprimat luni regretul, în declarații pentru The Times, cu privire la utilizarea forței în încercarea de a-l elibera, informează AFP. 'Nu am fost înștiințați în legătură cu situația', a declarat Penny Bearnman, soacra lui Somers, pentru cotidianul britanic. Potrivit femeii, tatăl lui Sanders este 'destul de furios, pentru că dacă nu ar fi existat tentativa de salvare, el (Luke Somers) ar fi fost și acum în viață'.
* Peste 30 de organizații umanitare au lansat luni un apel pentru primirea a aproximativ 180.000 de refugiați sirieni, pentru moment găzduiți de țările limitrofe Siriei, relatează AFP. Aceasta ar reprezenta 5% din cei 3,6 milioane de refugiați care, din cauza conflictului izbucnit în 2011, ar urma să se afle în statele vecine Siriei la sfârșitul lui 2015, potrivit unor previziuni ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). Apelul survine înaintea organizării, marți, a unei reuniuni interministeriale a ONU, la Geneva, pentru a examina problema relocalizării acestor refugiați, pentru a diminua povara de pe umerii statelor din Orientul Mijlociu care i-au primit până acum. 'Există peste 3,2 milioane de refugiați și, potrivit previziunilor, vor fi 3,59 milioane până la sfârșitul anului 2015', se arată într-un comunicat.
* Rasismul împotriva afro-americanilor este adânc înrădăcinat în societatea și istoria americană, susține președintele american Barack Obama, într-un interviu ce va fi difuzat luni de rețeaua de televiziune BET, relatează DPA. După cazuri repetate în care ofițeri de poliție albi au folosit excesiv forța împotriva afro-americanilor, rolul pe care îl poate avea rasismul a ajuns în prim-plan. Incidentele recente și consecințele lor judiciare au condus la proteste la nivel național. 'Oricât de dureroase sunt aceste incidente, nu putem echivala ceea ce se petrece acum cu ceea ce se întâmpla în urmă cu 50 de ani', atrage atenția Barack Obama. Nedreptatea tot mai mare împotriva afro-americanilor a condus la mijlocul anilor '50 la mișcarea pentru drepturile civile în SUA.
* Cel puțin 21 de persoane au murit și peste un milion de oameni au fost nevoiți să-și abandoneze casele în Filipine după trecerea taifunului Hagupit, care a provocat inundații uriașe în arhipelagul asiatic, informează luni Crucea Roșie, citată de EFE. Deși vânturile puternice ale taifunului Hagupit au scăzut ca intensitate, de la 160 la 105 kilometri pe oră în cursul zilei de duminică, fiind încadrat ca furtună tropicală de Agenția de Meteorologie din Filipine (PAGASA), Consiliul de Gestionare și Reducere a Riscurilor în caz de Dezastre insistă că furtuna continuă să reprezinte o amenințare considerabilă.
* Uniunea Europeană face apel la Japonia să depună eforturi suplimentare pentru a elimina barierele comerciale în sectoarele auto și al siguranței alimentare, în condițiile în care cele două părți încep luni, la Tokyo, o nouă rundă de negocieri în vederea obținerii unui acord de liber-schimb, transmite agenția Kyodo. Pe lângă o listă de așa-numite bariere nontarifare transmisă recent de blocul comunitar, UE vrea ca Japonia să își modifice prevederile privind normele de siguranță pentru automobile, importurile de băuturi alcoolice precum berea, dar și privind aditivii alimentari interziși sau cu uz limitat în Japonia — percepute de partea europeană drept bariere comerciale. 'În mod cert barierele prezente în sectoarele auto și al siguranței alimentare (inclusiv aditivii și substanțele conexe) vor domina' lista, potrivit unui document pregătit de Uniunea Europeană în perspectiva celor cinci zile de convorbiri.
* Arhiepiscopul de Canterbury a lansat duminică un apel către guvernul britanic pentru a face mai mult în domeniul ajutorului alimentar, ca urmare a unui raport alarmant asupra situației din Marea Britanie, scrie AFP. Justin Welby a intervenit în urma informațiilor comunicate de un grup de parlamentari alertat de creșterea vertiginoasă a numărului persoanelor care se prezintă la centrele de distribuție a ajutorului alimentar. Potrivit Trussell Trust, una dintre cele mai importante asociații de gestionare a băncilor de alimente, numărul persoanelor care recurg la ajutorul alimentar a crescut de la 128.697 în 2011/2012 la 913.138 în 2013/2014.
AGERPRES