ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 24 NOIEMBRIE
Rusia își mobilizează foștii agenți în Republica Moldova, în special ex-ofițeri KGB, și foști angajați ai structurilor de forță, înaintea alegerilor parlamentare cruciale, programate la 30 noiembrie, care vor decide dacă forțele prooccidentale vor rămâne la guvernare la Chișinău sau dacă la putere va veni opoziția de stânga prorusă, relatează luni presa de peste Prut.
Astfel, foști responsabili ai instituțiilor de apărare și securitate din perioada comunistă și din anii '90 ai secolului trecut s-au reunit duminică la Casa Sindicatelor din Chișinău pentru a lansa un apel împotriva apropierii Republicii Moldova de NATO și a eventualei uniri cu România. Într-un atac virulent împotriva actualei coaliții de guvernare de la Chișinău, autorii textului afirmă că alianța prooccidentală a venit la putere în urma unei lovituri de stat și duce o politică de 'lichidare a statalității și națiunii moldovenești'.
* Traficul de copii a crescut la nivel mondial, ajungând la o treime din cazurile de trafic de ființe umane înregistrate, a atras atenția Biroul Națiunilor Unite de luptă împotriva drogurilor și criminalității (UNODC) în raportul său pe 2014 făcut public luni. Copiii reprezintă majoritatea victimelor în Africa și Orientul Mijlociu, iar în unele țări, acum ar fi India, Egipt, Angola sau Peru, ei reprezintă peste 60% dintre persoanele care cad victimă traficului de ființe umane, relevă UNODC în acest raport făcut public o dată la doi ani.
* Rusia ar urma să piardă 32 de miliarde de euro pe an din cauza sancțiunilor occidentale și până la 80 de miliarde de euro din cauza căderii prețului la petrol, a estimat luni ministrul rus de finanțe Anton Siluanov. 'Economia Rusiei poate suferi pierderi de ordinul a 40 miliarde de dolari (32 miliarde de euro) pe an din cauza sancțiunilor geopolitice și 90-100 de miliarde de dolari (72-80 miliarde de euro) pe an din cauza scăderii cu 30% a prețului la petrol', a indicat ministrul rus.
* Trei soldați ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore și 12 civili au fost răniți la sfârșitul săptămânii trecute în estul rebel al Ucrainei, în pofida unei aparente acalmii în zona de conflict, au anunțat luni autoritățile ucrainene. 'Trei militari au fost uciși în ultimele 24 de ore', a indicat într-un comunicat Statul Major al operațiunii militare ucrainene în estul separatist, precizând că mai multe lupte au avut loc în zonele rebele Lugansk, Donețk și Debalțeve, nu departe de linia frontului. Primăria din Donețk a anunțat la rândul său că 12 civili au fost răniți la sfârșitul săptămânii și mai multe locuințe au fost distruse de tirurile de artilerie.
* Marile puteri și Iranul se întâlnesc luni pentru ultimele ore de negocieri dificile pe tema dosarului nuclear al republicii islamice, care, în lipsa unui acord istoric, riscă să conducă la noi tergiversări. După șase zile de discuții neîntrerupte care nu au reușit să surmonteze discrepanța dintre poziții legată de aspectele îmbogățirii uraniului și regimului sancțiunilor, sunt șanse slabe pentru atingerea unui acord ce ar pune capăt la doisprezece ani de controversă între Iran și marile puteri. Termenul pentru negocieri expiră la miezul nopții, iar fiecare parte promite să utilizeze răgazul rămas cât mai eficient, fără a renunța la speranța unei soluționări politice.
* NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, întrucât blocul nord-atlantic este o alianță defensivă, a declarat noul ambasador al SUA la Moscova, John Tefft, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant. "Nu consider că NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia. Știu că în Rusia unii cred contrariul, dar NATO este o alianță defensivă", a afirmat ambasadorul american, care și-a prezentat săptămâna trecută scrisorile de acreditare președintelui rus Vladimir Putin. În același timp, John Trefft a respins acuzațiile Moscovei precum și opiniile unor experți americani, conform cărora criza din Ucraina a fost provocată de Occident și de apropierea NATO de frontierele ruse, subliniind că extinderea Alianței Nord-Atlantice a contribuit la consolidarea securității în Europa, ceea ce, în opinia sa, este și în beneficiul Rusiei.
* Un băiat afro-american de 12 ani care avea asupra sa un pistol cu bile ce semăna cu o armă adevărată a fost împușcat mortal de polițiști într-un loc de joacă din Cleveland, în statul Ohio (nordul SUA). Doi polițiști au intervenit sâmbătă după-amiază într-un spațiu de joacă în aer liber după ce au fost informați prin telefon în legătură cu o persoană înarmată cu un pistol pe care îl îndreaptă spre trecători, conform unui comunicat al departamentului de poliție din Cleveland însărcinat cu anchetarea folosirii forței letale. Cei doi polițiști ajunși la fața locului i-ar fi cerut copilului să ridice mâinile, însă el 'le-ar fi dus înspre talie pentru a-și lua pistolul', se menționează în comunicat.
* Neînțelegerile de la Bruxelles privind bugetul Franței au făcut ca reuniunea Eurogrup prevăzută pentru 1 decembrie să fie anulată, relatează în ediția sa de luni cotidianul economic german Handelsblatt.
Surse europene au indicat vineri pentru AFP că Executivul comunitar ar putea lăsa mai mult timp Franței înainte de a lua o decizie privind derapajele sale bugetare. Comisia Europeană trebuia să-și dea avizul în această săptămână asupra bugetelor statelor din zona euro. Surse de la Bruxelles și Berlin au declarat același lucru pentru Handelsblatt, adăugând că, în consecință, Executivul european nu-și va mai da în această săptămână avizul privind bugetele statelor din zona euro, cum era prevăzut. Reuniunea Eurogrup programată pentru 1 decembrie este, prin urmare, anulată, a scris cotidianul german.
AGERPRES