ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 13 NOIEMBRIE
Parlamentul European a ignorat joi preocupările exprimate de Rusia și a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE. Premierul moldovean Iurie Leancă a salutat decizia Parlamentului European, considerând evenimentul unul istoric. 'Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetățenilor noștri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educație și medicină cu cele mai bune servicii, acces la o piață de jumătate de miliard de consumatori, instituții care vor funcționa și mai puternic, după modelul european', a spus Leancă.
* România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar schimburile dintre cele două state ar putea atinge un nou record în 2014, în timp ce exporturile moldovenești în Rusia au scăzut cu 30%. Potrivit Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, în primele nouă luni ale acestui an volumul schimburilor comerciale cu România depășește 920 de milioane de dolari, în creștere cu peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile în România au crescut cu 4%, iar importurile cu aproape 20%.
* Ancheta internațională privind doborârea avionului Malaysia Airlines în Ucraina va fi extinsă cu nouă luni, a anunțat joi Australia. Ministrul australian de justiție, Michael Keenan, a declarat că echipa comună de anchetă formată din experți din Olanda, Australia, Belgia și Malaezia a stabilit să-și continue activitatea până la 15 august. "Deși țările membre au căzut de acord să extindă activitatea echipei de experți până în august 2015, țin să subliniez că Australia este hotărâtă să lucreze cât de mult va fi nevoie pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției", a spus Keenan.
* Ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble i-a luat joi apărarea noului președinte al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, care este criticat pentru presupusul rol într-un amplu sistem de evaziune fiscală creat în favoarea multinaționalelor în perioada când el era premier al Luxemburgului. Juncker, care a fost prim-ministru al Luxemburgului timp de aproape două decenii și a activat și ca ministru de finanțe timp de 14 din acei ani, și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat, în urma dezvăluirilor că țara sa a semnat acorduri cu 340 de companii care le-au permis să evite taxele.
* Casa Albă a anunțat joi că nu se întrevede o nouă întâlnire între președintele SUA Barack Obama și omologul său rus Vladimir Putin, cu prilejul summitului G20 ce va avea loc în acest weekend la Brisbane, în Australia. 'Nu mă aștept la o nouă întrevedere', a declarat Ben Rhodes, consilier al președintelui Obama, în cursul unei conferințe de presă la Naypyidaw, capitala Myanmarului, cu prilejul summitului ASEAN la care participă președintele american.
* Zeci de australieni și-au îngropat capul în nisip joi, pe o plajă din Sydney, în semn de protest față de politica premierului pe care îl consideră vinovat de adoptarea politicii struțului în privința schimbărilor climatice. Peste o sută de persoane s-au îngropat până la jumătatea corpului, cu capul înainte, în nisipul de pe Bondi Beach, rămânând astfel circa trei minute. Gazdă a reuniunii la vârf G20, ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Brisbane, șeful guvernului conservator australian, Tony Abbott, este criticat de militanții ecologiști că a anulat o taxă pe emisiile de carbon, plătită de cele mai poluante întreprinderi. Ei îi mai reproșează că a înlăturat problemele climatice de pe agenda summit-ului G20.
* Sirienii întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari în ce privește găsirea unei țări de refugiu după ce sunt nevoiți să plece din patria lor confruntată cu un război civil, indică un raport publicat joi. Intitulat ''No Escape'', raportul, întocmit de organizațiile Norwegian Refugee Council (NRC) și International Rescue Committee (IRC), face apel la comunitatea internațională de a le oferi sprijin sporit țărilor vecine cu Siria, precum și la statele bogate de a primi mai mulți refugiați.
* În spatele gardurilor de sârmă ghimpată, hrănirea forțată a deținuților aflați în greva foamei se practică în cel mai mare secret. Niciun bilanț nu mai este dezvăluit, iar noul comandant de operațiuni a interzis filmarea acestui proces controversat. "Nu vorbim despre asta", a spus șeful închisorii, când AFP i-a cerut numărul deținuților hrăniți prin sonde. "Altădată, ofeream un bilanț zilnic (...), însă deținuții manipulează media cu regularitate", a spus contraamiralul Kyle Cozad, care comandă din iulie forța interarme responsabilă de închisoare.
* Biblia este cartea cu cel mai mare impact asupra societății moderne, urmată îndeaproape de "Originea Speciilor" (1859) a naturalistului englez Charles Darwin, potrivit unui sondaj realizat de editura britanică Folio Society. Religia și știința se plasează pe primele locuri în această listă ce cuprinde cele 10 cărți — dintr-o ofertă de 30 de titluri — considerate cele mai influente de către un grup de 2.000 de persoane, care au participat la acest sondaj realizat de institutul demoscopic YouGov.
* Secvențierea genomului a 17 persoane cu vârste de peste 100 de ani nu a dus la descoperirea unor variații genetice specifice legate de longevitatea extremă, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista PLoS 1. În prezent există 74 de mari centenari în viață identificați pe planetă cu vârste de peste 110 ani, dintre care 22 locuiesc în SUA. Autorii acestui studiu condus de Hinco Gierman de la Universitatea Stanford din California (vest) au finalizat secvențierea completă a genomului a 17 dintre acești centenari pentru a descoperi secretele genetice ale unei vieți lungi.
AGERPRES