ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 5 NOIEMBRIE
Imigranții proveniți din Uniunea Europeană (UE) au contribuit în ultimul deceniu cu 20 de miliarde de lire sterline (26 de miliarde de euro) la bugetul Marii Britanii, potrivit unui raport publicat miercuri, în condițiile în care premierul britanic conservator David Cameron dorește să limiteze imigrația.
Potrivit studiului realizat de University College din Londra (UCL), imigranții europeni plătesc multe impozite care nu li se întorc sub formă de ajutoare sociale, de unde rezultă această sumă de 20 de miliarde de lire contribuție la finanțele naționale. Studiul dezvăluie că persoane provenind din Europa de Est, cel mai des stigmatizate, au contribuit cu 5 din totalul acestor 20 de miliarde de lire sterline, în perioada 2001-2011.
* Șeful executivului regional catalan Artur Mas a apărat miercuri dreptul popoarelor de a se pronunța asupra viitorului lor, după interzicerea de către justiție a unei consultări populare simbolice privind independența prevăzut duminică, tema unui diferend fără precedent între Madrid și Catalonia. ''Suntem în curs de a ne apăra un drept natural, care este dreptul oricărui popor de a decide. Toate popoarele au dreptul de a-și decide viitorul'', a declarat Artur Mas miercuri dimineață la Barcelona.
* Socialiștii din Parlamentul European vor susține revizuirea regulilor Uniunii Europene privitoare la eficiența economică a clădirilor, iar noul comisar european pentru politică regională Corina Crețu și-a confirmat sprijinul pentru creșterea semnificativă a investițiilor în acest domeniu. Deși finanțarea a fost convenită de principiu anul trecut, ea a fost revizuită periodic. Sprijinul Comisiei Europene este substanțial, în special după ce, la summitul din 23-24 octombrie, liderii statelor Uniunii Europene au reușit să depășească diferențele și să convină un nou acord privind clima și energia, pentru perioada 2020-2030, ce include un triplu obiectiv vizând emisiile, energiile regenerabile și eficiența energetică.
* Liderii separatiști din estul Ucrainei l-au acuzat miercuri pe președintele Petro Poroșenko că a încălcat acordul de pace de la Minsk prin decizia de a suspenda o lege care acorda regiunilor lor 'statut special' și au afirmat că nu vor mai respecta acordul. Republicile autoproclamate Donețk și Lugansk din regiunea Donbas au precizat că decizia a subminat protocolul convenit în urma convorbirilor de la 5 septembrie, de la Minsk, în baza căruia în estul Ucrainei a intrat în efect o încetare a focului.
* Polonia consideră că trebuie să participe la 'orice conversație serioasă' în legătură cu găsirea unei soluții care să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, a declarat șeful diplomației poloneze Grzegorz Schetyna. 'Să vorbești despre Ucraina fără Polonia este ca și cum ai vorbi despre problemele din Libia, Algeria, Tunisia și Maroc fără Italia, Franța, Spania', a afirmat Grzegorz Schetyna, făcând aluzie la summitul din octombrie de la Milano, unde Polonia nu a fost prezentă pentru a lua parte la discuțiile între liderii europeni și președintele rus Vladimir Putin.
* Ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze, a demisionat. Panjikidze și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă organizate miercuri la Tbilisi. Ea a precizat că împreună cu ea au demisionat adjuncții săi David Zalkaliani, Tamar Beruceașvili, Levan Gurghenidze și David Jalagania. Maia Panjikidze și-a anunțat de asemenea retragerea din rândurile coaliției aflate la putere, 'Visul georgian'.
* Cel mai mare cotidian din Coreea de Nord a publicat miercuri fotografii cu liderul Kim Jong-Un deplasându-se fără bastonul cu care avea obiceiul să apară în ultimul timp. Rodong Sinmun, ziarul Partidului muncitorilor coreeni, arată un Kim Jong-Un zâmbitor, pe cale să se deplaseze fără ajutor, ceea ce poate fi un semn că liderul nord-coreean s-a recuperat după o eventuală rană sau o operație la picior. În imaginile prezentate, el poate fi văzut deplasându-se spre un scaun sau aplaudând în picioare în fața unui grup de soldați.
AGERPRES