ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 3 NOIEMBRIE
Favoritul în alegerile prezidențiale din România, social-democratul Victor Ponta, a obținut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin desfășurat duminică, dar rezultatele par mai strânse decât indicau sondajele de opinie, comentează presa internațională. Agenția EFE scrie că Victor Ponta și Klaus Iohannis își vor disputa electoratul candidaților care au ieșit deja din cursa prezidențială: fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu și candidata conservatoare Elena Udrea, protejata președintelui în exercițiu, Traian Băsescu.
* Exercițiile militare ale NATO, 'Iron Sword-2014', au luat startul luni, în Lituania, cu participarea a 2.500 de militari din nouă țări. Ceremonia oficială de deschidere a acestor exerciții are loc pe două poligoane din Lituania. La exerciții vor lua parte militari din Cehia, Estonia, SUA, Marea Britanie, Canada, Lituania, Luxemburg, Ungaria și Germania.
* Politicienii aleși în urma scrutinului desfășurat în așa-zisele 'republici populare' din Donețk și Lugansk au fost mandatați să găsească o soluție pentru rezolvarea crizei din Ucraina și reinstaurarea normalității, a anunțat luni Ministerul de Externe rus. 'Noi respectăm alegerea populației din sud-estul Ucrainei. Reprezentanții aleși au primit mandat pentru a rezolva problemele practice menite să reinstaureze viața normală în regiuni', precizează diplomația rusă într-un comunicat.
* Rezolvarea conflictului din estul Ucrainei ar putea să mai dureze trei-patru ani, a estimat consilierul directorului Serviciului pentru Securitate al Ucrainei (SBU), Markiyan Lubkivsky, într-o declarație făcută pentru postul de televiziune Inter. 'Cred că această situația va dura încă trei-patru ani', a afirmat el, adăugând că 'situația este atât de complexă, încât nu ar trebui de așteptat o rezolvarea rapidă a ei cu mijloace exclusiv militare sau diplomatice'. În opinia sa, Kievul ar putea să câștige conflictul din estul Ucrainei după 'scenariul croat'.
* Cel puțin 24 de cadavre au fost găsite luni în strâmtoarea Bosfor după ce o ambarcațiune care transporta circa 40 de imigranți ilegali, printre care 12 copii și șapte femei, s-a scufundat, a informat postul de televiziune turc NTV. Majoritatea victimelor sunt copii, au anunțat membri ai echipei de salvare. Alte cel puțin 12 persoane sunt date dispărute. NTV a precizat de asemenea că pasagerii erau de origini afgană și siriană și se îmbarcaseră la Istanbul cu destinația România, via Marea Neagră.
* La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, puterea în Europa se află acum în mâinile Germaniei, și nu în cele ale Bruxellesului, Parisului sau Londrei, iar criza actuală din zona euro nu face decât să întărească această poziție, estimează analiști. 'I-am învins pe germani de două ori și iată-i că revin', a afirmat fostul premier britanic Margaret Thatcher după căderea Zidului Berlinului în 1989, exprimându-și temerea că reunificarea ar putea conduce la o supremație a Germaniei în Europa.
* Locul Ungariei este ferm poziționat în cadrul Uniunii Europene, a afirmat fostul vicepremier ungar și actual comisar european Tibor Navracsics într-un interviu. Tibor Navracsics, care a preluat portofoliul Educației, Culturii, Tineretului și Sportului începând cu 1 noiembrie, a apreciat că 'dacă eu voi avea succes în calitate de comisar, aceasta ne va spori integrarea, va întări legăturile dintre Ungaria și Europa'.
* Ministrul afacerilor externe al Estoniei, Urmas Paet, a anunțat luni că renunță la această funcție pentru a deveni europarlamentar. 'Am decis totuși să lucrez la Parlamentul European. Unsprezece ani și jumătate în guvern este o perioadă destul de lungă. Cred că e nevoie de schimbări', a declarat Paet. După ce candidatura fostului premier estonian Andrus Ansip, membru al Partidului Reformist aflat la putere, a fost aprobată pentru funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene (CE), locul acestuia în Parlamentul European, unde Ansip a fost ales la scrutinul european din mai, a rămas vacant.
AGERPRES