ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 31 OCTOMBRIE
Ungaria va renunța la planurile vizând introducerea unei taxe pe traficul de date pe Internet, proiect care 'nu poate fi adoptat în forma actuală', a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban. Proiectul propus anterior de guvernul condus de Viktor Orban prevedea reținerea a 150 de forinți (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.
* Un acord pentru a asigura livrarea de gaz rusesc către Ucraina până în martie 2015 a fost semnat joi seară la Bruxelles de Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană. Textul a fost semnat de miniștrii energiei din cele două țări, Aleksandr Novak din Rusia și Iuri Prodan din Ucraina, și de comisarul european pentru energie Günther Oettinger. Un act adițional la contractul dintre grupurile de gaz rusesc Gazprom și ucrainean Naftogaz a fost apoi parafat de șefii celor două companii, Aleksei Miller și Andrii Kobolev.
* Negocierile tripartite între Rusia, Ucraina și Comisia Europeană au durat mult timp, dar europenii pot fi acum liniștiți pentru livrările de gaze rusești în timpul iernii, a declarat joi seara, la Bruxelles, comisarul european în exercițiu pentru Energie, Günther Oettinger. 'Noi, cetățenii Europei, putem spune cu siguranță că livrările de gaze pentru această iarnă sunt garantate. Cred că am realizat un progres și pentru aceasta am putea mulțumi tuturor participanților la negocieri', a declarat Oettinger, în cursul unei conferințe de presă, organizate în finalul negocierilor trilaterale Rusia-Ucraina-Comisia Europeană.
* Noua Comisie Europeană, care își va prelua oficial funcțiile sâmbătă, 1 noiembrie, va avea pentru prima dată în istoria sa un executiv cu o conducere bicefală: președinte — fostul premier conservator luxemburghez Jean-Claude Juncker (59 de ani) și vicepreședinte — social-democratul olandez Frans Timmermans (53 de ani). Juncker se va instala la etajul al 13-lea al clădirii Berlaymont (din Bruxelles), sediul Comisiei, iar Timmermans și ceilalți comisari își vor prelua birourile la etajele inferioare.
* Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a anunțat vineri componența cabinetului împreună cu care își va începe la 1 noiembrie mandatul. Cabinetul este condus spaniolul Mikel Landabaso, un specialist cu aproape 30 de ani de experiență în domeniul dezvoltării regionale, în timp ce membrii cabinetului provin în majoritatea lor din Estul Europei, unde se află cele mai multe dintre regiunile Uniunii vizate de politica de dezvoltare regională. Împreună cu asistenții lor, membrii cabinetului Crețu provin din șase state membre și vorbesc zece limbi oficiale ale Uniunii Europene.
* Jurnalistul Constantin Tănase, directorul fondator și editorialist al ziarului Timpul din Chișinău, a încetat din viață joi, la vârsta de 65 de ani, a anunțat redacția publicației la care el a activat în ultima perioadă. Constantin Tănase, care suferea de o boală incurabilă, a murit într-un spital din Chișinău. Sicriul cu trupul său neînsuflețit va fi depus vineri la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, astfel încât toți cei care l-au cunoscut vor putea să-i aducă un ultim omagiu, relatează presa de peste Prut.
* Conflictul din estul Ucrainei este foarte periculos pentru ordinea mondială și poate fi începutul unei lungi perioade de instabilitate în regiunea unde trăiesc etnici ruși, ținând cont de comportamentul Rusiei în criza ucraineană, a declarat reputatul analist american Francis Fukuyama, într-un interviu. 'Cred că actualul conflict este foarte periculos pentru ordinea mondială nu atât de mult din cauza evenimentelor tragice în sine din Ucraina, ci din cauza comportamentului Rusiei', a opinat el.
* Un al patrulea convoi umanitar rus destinat populației din sud-estul Ucrainei a trecut frontiera ucraineană, o parte ajungând deja în regiunile separatiste proruse Donețk și Lugansk. Potrivit agenției citate, 100 de camioane au transportat în cele două regiuni peste 1.000 de tone de ajutor umanitar, constând în alimente, medicamente, materiale de construcție. Ministrul adjunct rus pentru situații de urgență, Vladimir Stepanov, declara joi că Moscova a informat autoritățile ucrainene în privința acestui al patrulea convoi cu ajutor umanitar, dar, după cum transmite agenția ucraineană Unian, MAE de la Kiev nu a primit nicio înștiințare în acest sens.
AGERPRES