ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 OCTOMBRIE

Turcia ar putea începe să coordoneze în viitorul cel mai apropiat trecerea de formațiuni armate ale kurzilor irakieni (peshmerga) spre orașul sirian Kobane. Potrivit agenției turce Haberturk, un prim grup de combatanți ar fi putut trece frontiera deja în această noapte. Ankara a acceptat să deschidă un coridor de securitate pentru kurzii peshmerga pe la frontiera de lângă orașul turc Suruc, la sud de care se află Kobane. Din rațiuni de securitate, combatanții vor fi împărțiți în grupuri mici, în cadrul cărora vor trece, în etape, frontiera.

* Poliția canadiană a dat publicității numele și prenumele suspectului de împușcăturile de miercuri la Monumentul canadienilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din Ottawa, situat în apropiere de parlamentul țării și centrul comercial Rideau Centre. Acesta este un cetățean canadian, Michael Zehaf-Bibeau (născut în 1982), care s-a numit Michael Joseph Hall înainte de a se converti la islam. În cursul nopții de miercuri spre joi, poliția a anunțat că amenințarea a fost înlăturată și a retras cordonul de securitate amplasat în centrul capitalei canadiene. Cu toate acestea, accesul în zona clădirii parlamentului este în continuare blocat, o operațiune a poliției fiind în curs de desfășurare.

* Reprezentanți ai Statului Major al Ucrainei și ai Comandamentului Forțelor Armate ale SUA în Europa au înființat o comisie comună pentru discutarea problemelor ce țin de reformarea și dezvoltarea sistemului de apărare al Ucrainei, a anunțat joi biroul de presă al Ambasadei SUA la Kiev. 'Reprezentanți ai cadrelor de conducere din Statul Major al Ucrainei și din Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa au înființat recent, la 17 octombrie, o primă comisie americano-ucraineană, la Kiev', se spune în comunicatul Ambasadei americane. Potrivit acestuia, scopul reuniunilor între cele două părți îl constituie 'stabilirea unui plan consecvent pentru implementarea unor reforme fundamentale, majorarea potențialului și dezvoltarea forțelor militare înnoite ale Ucrainei'.

* Atacurile aeriene ale coaliției împotriva pozițiilor grupării Statului Islamic (SI) în Siria au făcut 553 de morți într-o lună, în mare parte membri ai grupului extremist, a declarat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Potrivit directorului OSDO Rami Abdel Rahman, în loviturile aeriene lansate din 23 septembrie au fost uciși 464 de combatanți ai SI, 57 de luptători ai Frontului al-Nosra (aripa siriană a Al-Qaida) și 32 de civili, între care șase copii și cinci femei. 'Marea majoritate' a combatanților SI și ai Frontului al-Nosra uciși în atacurile aeriene 'nu sunt sirieni', a precizat Rami Abdel Rahman.

* Rwanda a anulat joi controalele impuse călătorilor veniți din Spania și Statele Unite ale Americii, verificări anunțate cu o zi înainte pentru a preveni intrarea virusului Ebola în țară, a anunțat ministrul sănătății Agnes Binagwaho. Ministrul Binagwaho le-a cerut miercuri persoanelor aflate pe teritoriul Rwandei și care au călătorit în Spania sau Statele Unite cu trei săptămâni înainte de sosirea lor în țară să le comunice autorităților timp de 21 de zile starea lor de sănătate. Însă, președintele rwandez Paul Kagame a criticat public pe Twitter inițiativa lui Agnes Binagwaho, pe care a acuzat-o că a acționat fără să se gândească.

* Un acord pe marginea programului nuclear iranian ar putea fi încheiat la termenul stabilit, până în 24 noiembrie, a declarat președintele Iranului, Hassan Rohani. 'Ne aflăm pe drumul corect în negocierile cu G6 (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite plus Germania) și de aceea probabilitatea de a ajunge la un acord până la 24 noiembrie este mare', a declarat Rohani în cadrul unei conferințe organizate în provincia Zanjan. Rohani a recunoscut că 'negocierile (care au avut loc) nu au fost unele ușoare, dar că experiența demonstrează că succesul lor final este perfect realist'.

* O proporție de 40% dintre utilizatorii de Internet americani afirmă că au fost hărțuiți online și trei din patru americani au fost martori la un astfel de caz, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Cazurile de hărțuire online pornesc de la injurii și ajung până la amenințări fizice, conform institutului de sondare a opiniei publice Pew Research Center. În rândul utilizatorilor de Internet, 27% au afirmat că au fost agresați verbal, 22% au fost puși într-o situație jenantă de o altă persoană, 8% au fost urmăriți sau au primit amenințări fizice și 6% au fost agresați sexual online.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…