ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 6 noiembrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 6 noiembrie

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 2,407 miliarde lei, în scădere cu 34% comparativ cu cel din perioada similară din 2013, care s-a ridicat la 3,663 miliarde lei, conform rezultatelor financiare publicate joi de companie.

Vânzările companiei au scăzut, în perioada ianuarie-septembrie, cu 11%, la 16,195 miliarde lei, în timp ce investițiile s-au majorat cu 28%, totalizând 4,48 miliarde lei.

* Câștigul salarial mediu nominal net a ajuns, în septembrie 2014, la 1.698 de lei, în creștere cu 0,9%, respectiv 15 lei față de luna precedentă, valorile cele mai mari regăsindu-se în sectoarele extracției petrolului brut și a gazelor naturale (5.776 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (996 de lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost în luna septembrie de 2.349 de lei, cu 0,8% mai mare decât în august.

* BRD a înregistrat un profit net de 20 de milioane de lei, în primele nouă luni din 2014, cu un venit net bancar în scădere cu 8,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2013, în special din cauza marjei nete, afectată de efecte adverse de volum și structură, au anunțat, joi, reprezentanți ai băncii. Eficiența operațională a continuat să se îmbunătățească pe fondul scăderii cheltuielilor generale cu 4,2%, în primele trei trimestre, față de aceeași perioadă a anului 2013, iar indicatorul de adecvare a capitalului se află la un nivel confortabil, de 17%, potrivit normelor Basel III. Raportul costuri/venituri pentru primele nouă luni a fost de 48,2%.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ interzice companiilor de asigurare să modifice tarifele de primă pentru asigurările de răspundere civilă auto /RCA/ mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificată, precum și acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anunțat, joi, prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, într-o conferință de presă. Asigurătorul RCA are obligația de a utiliza tarife de primă RCA, astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, iar această prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a precizat oficialul ASF.

* Bursa de Valori București a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 9,33 milioane de lei, în creștere cu 70,9% comparativ cu valoarea raportată după perioada similară din 2013, de 5,46 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate joi de BVB. Profitul net obținut după perioada ianuarie — septembrie reprezintă 94% din valoarea bugetată pentru întregul an.

* Comentariile Comisiei Europene pe noul PNDR 2014 — 2020 au fost în mare parte de formă și nu de fond și sunt deja clarificate, iar săptămâna viitoare vor începe discuțiile cu fiecare grup de lucru pentru a se stabili poziția României în negocieri, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi.

* Vânzările de mașini noi în Marea Britanie au crescut în primele zece luni din acest an cu 9,51%, la 2.137.910 unități, fiind pentru prima dată din 2007 când s-au livrat peste două milioane de vehicule până în octombrie, a anunțat joi Asociația producătorilor și comercianților de automobile din Regatul Unit (SMMT), transmite Reuters. În perioada ianuarie-octombrie 2014, Dacia a vândut 20.630 vehicule pe piața britanică, în creștere cu 57,81% față de perioada similară din 2013, când a înmatriculat 13.073 de unități.

* Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi contravenționale în valoare de 30.200 de lei, în urma unor controale făcute la 6.256 de unități din industria agroalimentară, în perioada 1 — 31 octombrie, au anunțat, joi, reprezentanți ai instituției, într-un comunicat remis AGERPRES.

* Controalele au vizat societăți din sectoarele fabricării produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și societăți de depozitare pentru produse alimentare, semințe, legume și fructe.

* Introducerea monedei unice europene ar avea un efect pozitiv asupra afacerilor companiilor, susțin 79% dintre reprezentanții acestora, care au participat la un studiu realizat de TMF Group România. "Privind perspectivele introducerii monedei unice europene, companiile ce au răspuns studiului se așteaptă la un impact pozitiv asupra afacerii lor (79%). Ele consideră că schimbarea va avea un impact pozitiv asupra veniturilor (79%), a exporturilor (79%) și a competitivității (79%). Un efect negativ, însă, se va vedea asupra costurilor de operare, așa cum se așteaptă 47% dintre respondenți, iar 30% consideră că impactul asupra taxelor administrative va fi, de asemenea, negativ", a explicat, joi, Camelia Niță, managing director al companiei care a făcut cercetarea.

* Procesul de consolidare fiscală din Portugalia ar putea fi oprit anul viitor după ieșirea țării din programul de asistență financiară, iar reformele structurale își vor pierde din avânt, a avertizat Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters. Misiunea FMI a anunțat, în prima evaluare de după finalizarea programului de asistență financiară, în luna mai, că deficitul bugetar ar putea ajunge anul viitor la 3,4% din PIB, depășind ținta Guvernului de la Lisabona, de 2,7% din PIB.

* Profitul Societe Generale, a doua mare bancă din Franța, a crescut în trimestrul trei din 2014 cu 57%, deoarece instituția a pus deoparte mai puțini bani pentru credite neperformante, transmite Bloomberg. În perioada iulie-septembrie 2014, profitul net a urcat la 836 milioane de euro (1,04 miliarde de dolari), de la 534 milioane de euro în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiștii se așteptau la un câștig de 872 milioane de euro.

* Profitul OTE, cel mai mare operator de telecomunicații din Grecia, a înregistrat un declin de 2% în trimestrul trei din 2014, din cauza veniturilor mai scăzute în România și a concurenței de pe piața internă, transmite Reuters. În perioada iulie-septembrie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut la 371,1 milioane de euro, de la 379 milioane de euro în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiștii estimau un câștig de 365,1 milioane de euro. Veniturile au scăzut cu 5%, la 987,6 milioane de euro.

* Cel mai mare producător auto din Rusia, Avtovaz, a anunțat, joi, că vânzările modelului Lada au înregistrat în octombrie prima creștere anuală din ultimele 19 luni, transmite Reuters. Compania, controlată de alianța Renault-Nissan, a vândut luna trecută 37.788 de modele Lada în Rusia, număr în creștere cu 0,8% față de octombrie 2013.

* Veniturile Deutsche Telekom (DT), cea mai mare companie de telefonie din Europa, au depășit estimările analiștilor în trimestrul trei din 2014, pe fondul majorării numărului de clienți în SUA și a creșterii profitului la divizia sa europeană, pentru prima dată în ultimii doi ani, transmit Reuters și Bloomberg. În perioada iulie — septembrie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 1,8%, la 4,58 miliarde de euro (5,7 miliarde de dolari), în timp ce analiștii estimau un câștig de 4,55 miliarde de euro. Vânzările au urcat cu 0,8%, la 15,65 miliarde de euro, depășind previziunile analiștilor, de 15,56 miliarde de euro.

* Profitul net al grupului austriac OMV a crescut ușor în trimestrul trei din 2014, datorită performanței solide a diviziei de rafinare și marketing, precum și în urma majorării producției, transmite Dow Jones Newswires. În perioada iulie — septembrie 2014, profitul net atribuibil acționarilor a urcat cu 1,3%, la 232 milioane de euro (290,4 milioane de dolari), față de 229 milioane de euro în trimestrul trei din 2013. În primele nouă luni din acest an, profitul net a scăzut la 665 de milioane de euro, de la 1,24 miliarde de euro în perioada ianuarie — septembrie 2013.

* Compania germană de stat Deutsche Bahn a anunțat, joi, că va adopta acțiuni legale împotriva sindicatului german al mecanicilor de locomotivă (GDL), care a declanșat o grevă de protest în perioada 6-9 noiembrie, ceea ce a provocat paralizarea transportului de pasageri și de marfă în toată Germania, transmit DPA și Reuters. La Tribunalul din Frankfurt, Deutsche Bahn a cerut o hotărâre judecătorească de amânare a grevei, după ce sindicatul GDL, care are aproximativ 20.000 de membri, a respins oferta de organizare a unor discuții pentru medierea divergențelor. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...