ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 5 noiembrie
Două companii energetice românești negociază în prezent preluarea unor active în afara țării, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar de profil. Oficialul a refuzat să numească cele două companii.
* Departamentul pentru Energie le-a propus oficialilor Rompetrol realizarea unui nou combinat chimic, ca parte a fondului de investiții de un miliard de euro convenit cu statul român, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar de profil.
* Prețul de producție pentru energia electrică a scăzut de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014, cu aproape 40%, dar această scădere nu a fost simțită nici de consumatori nici de producători, pentru că distribuitorii au luat "partea leului", a declarat, miercuri, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.
"Le-am făcut celor de la Rompetrol o sugestie spre analiză privind o posibilă investiție din acel fond de un miliard de euro — și anume un nou combinat chimic în zona Dobrogei. Nu este o decizie luată, e doar o propunere a noastră", a precizat Nicolescu.
* Volumul comerțului cu amănuntul în România a crescut cu 5% în luna septembrie, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind a patra mare creștere înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
* În zona euro, comerțul cu amănuntul a urcat cu 0,6%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creștere de 1%. Comerțul cu amănuntul în UE a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,5%, iar vânzările de alimente, băuturi și țigări au urcat cu 1,2%.
* Societățile de asigurări din România se pregătesc pentru introducerea standardelor internaționale de raportare financiară /IFRS/ începând cu 1 ianuarie 2015, care vor deveni obligatorii pentru toate societățile de asigurări/ reasigurări autorizate în România și pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire. IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea și prezentarea situațiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informațiilor la nivel internațional.
* Politicienii nu trebuie să mai folosească numele investitorilor ca armă politică în dezbaterile electorale, a afirmat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar de profil. Declarația sa a venit după ce a fost întrebat care mai este situația în cazul Lukoil, companie acuzată de evaziune fiscală.
* OMV Petrom a investit 2,1 milioane de euro în procesul de înlocuire a sistemelor convenționale de iluminat din 345 de stații de distribuție Petrom cu un nou sistem bazat pe unități LED (diode emițătoare de lumină), a anunțat, miercuri, compania. Electromagnetica a fost aleasă furnizor al sistemelor de iluminat în urma unei licitații internaționale desfășurate la începutul acestui an.
* Departamentul pentru Energie va lansa în dezbatere publică după alegeri Strategia Energetică a României, pentru ca documentul să nu fie utilizat în scopuri electorale, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar de profil. "Am finalizat jumătate, adică două din cele patru capitole ale strategiei, dar o să așteptăm până după alegeri să avem discuții serioase, fără implicații politice. Nu vreau să ne batem joc de munca experților sau să avem un document uitat într-un sertar", a spus Nicolescu.
* Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs miercuri dimineață, la ora locală 7,37 (5,37 UTC), în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului /INFP/. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 143 kilometri, iar cele mai apropiate localități de epicentru au fost Covasna (38 km), Focșani (47 km), Râmnicu Sărat (49 km), Târgu Secuiesc (51 km) și Mărășești (56 km).
* Metrorex vrea să încheie un contract de achiziții publice pentru servicii de informare și publicitate aferente proiectului "Linia de Metrou Magistrala 5: Secțiunea Râul Doamnei — Eroilor (PS Opera) inclusiv Valea Ialomiței", valoarea estimată fără TVA a contractului fiind de 722.621,94 lei, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice /SEAP/.
* Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are înregistrate, miercuri, în baza de date 14.808 locuri de muncă, dintre care 2.389 în București, informează instituția.
* BCR Leasing IFN a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, o creștere a vânzărilor cu aproximativ 95% față de perioada similară a anului trecut, valoarea bunurilor finanțate fiind de circa 61 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al instituției financiare. "Cele mai mari creșteri au fost înregistrate pe segmentul de leasing pentru vehicule comerciale grele, unde compania a realizat o triplare a valorii finanțate față de trimestrul trei 2013. Finanțările de vehicule au reprezentat, pe primele trei trimestre din acest an, aproape 73% din portofoliul de produse al BCR Leasing IFN. În interiorul acestui segment, mai mult de jumătate din finanțări (52%) au fost destinate leasingului de autoturisme, 38% leasingului de vehicule comerciale grele și 10% leasingului de vehicule comerciale ușoare", se arată în comunicat.
* Bursa de Valori București /BVB/ a deschis miercuri în scădere, dar după 25 de minute de la deschidere (ora 9.45) indicele de referință BET a intrat pe un trend crescător, iar la ora 11.00 înregistra o apreciere de 0,29%. Piața de acțiuni înregistra un rulaj de 890.000 de euro, cele mai mari rulaje fiind consemnate de acțiunile Romgaz și Nuclearelectrica.
* Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat, miercuri, închiderea circulației rutiere pe drumul național 12A, la poziția kilometrică 37+392, în perioada 6 — 11 noiembrie, pentru executarea unor lucrări de refacere a trecerii la nivel cu calea ferată pe linia Adjud — Siculeni. Restricțiile de circulație vor fi instituite în mai multe etape.
* Aproape jumătate din populația României este acoperită de rețeaua 4G pusă la dispoziție de Vodafone România, în timp ce 81% din populația urbană poate accesa același tip de rețea, au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, oficialii operatorului telecom. Conform datelor, 81% din populația urbană beneficiază de tehnologia 4G oferită de Vodafone la nivel național, iar rata de acoperire la nivelul întregii populații este de 45%.
* Reprezentanții Guvernului nu sunt interesați de problemele din domeniul cercetării-proiectării, singura promisiune de rezolvare a dificultăților cu care acest sector se confruntă venind până acum doar din partea Ministerului Educației, a declarat, miercuri, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea.
* Moneda națională a stagnat, miercuri, în raport cu moneda unică europeană, iar Banca Națională a României /BNR/ a anunțat un curs de 4,4192 lei/euro, în scădere cu 0,01 bani (0,00%) față de valoarea de 4,4193 lei/euro din ședința anterioară. Leul s-a depreciat, însă, față de dolarul american, cu 0,94 bani (0,27%) la un curs de referință de 3,5371 lei/dolar, comparativ cu anunțul din ședința anterioară, de 3,5277 lei/dolar.
* UniCredit, cel mai mare grup bancar italian după active, a înregistrat, la sfârșitul lunii septembrie, un capital tampon mai ridicat decât a anunțat BCE după publicarea testelor de stres, a afirmat, marți, directorul general, Federico Ghizzoni, transmite Reuters. 'La 30 septembrie, aveam un capital tampon de 10,4 miliarde de euro (8,15 miliarde de lire sterline), față de 8,7 miliarde de euro anunțat la testele de stres', iar diferența vine de la anumiți factori care nu au fost incluși în testele de stres derulate de BCE, a declarat șeful UniCredit, la un eveniment desfășurat la Milano.
* ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a anunțat, miercuri, că va finaliza pe data de 7 noiembrie, cu șase luni mai devreme, achitarea ajutorului de stat de 10 miliarde de euro, primit în timpul crizei financiare din 2008, ceea ce-i va permite reluarea plății dividendelor, transmite Reuters. Cu ultima tranșă de un miliard de euro, suma totală rambursată de ING va ajunge 13,5 miliarde de euro, statul olandez obținând un profit de 12,7%.
* Compania Lafarge, care fuzionează cu Holcim pentru a forma cel mai mare producător mondial de ciment, a raportat un profit în linie cu estimările analiștilor în trimestrul trei din 2014, creșterea de pe piețele emergente ajutând compania franceză să compenseze declinul de pe piața internă, transmit Reuters și Bloomberg.
* Profitul ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a urcat în trimestrul trei din 2014 la 928 milioane de euro, de la 128 milioane de euro în perioada similară din 2013, când câștigurile au fost afectate de o pierdere de 950 milioane de euro în urma vânzării diviziei de asigurări din Coreea de Sud, transmit Bloomberg și Reuters.
* Grupul italian de utilități Enel intenționează să vândă pe piață o participație de 17% în compania spaniolă Endesa, pentru a-și reduce datoria, transmite Reuters. Enel, cea mai îndatorată companie de utilități din Europa, intenționează să vândă până la sfârșitul lui 2014 active de peste patru miliarde de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-și reduce datoria.
AGERPRES