ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 4 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 4 DECEMBRIE

Investițiile nete realizate în economia națională au crescut în trimestrul III 2014 cu 0,1% față de trimestrul III 2013 și au totalizat 17,634 miliarde lei (prețuri curente), potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică /INS/.

Pe primele nouă luni din 2014, investițiile nete realizate în economia națională au înregistrat, însă, o scădere de 5,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut și s-au cifrat la 42,67 miliarde lei (prețuri curente).

* Responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene în acordarea ajutoarelor de stat va crește, prin reforma europeană în domeniu, în condițiile în care Comisia Europeană dorește ca majoritatea facilităților de natura ajutorului de stat să fie verificată la nivel național, iar CE să realizeze doar un control ex-post a modului în care sunt respectate regulile, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

* Cele 10 fonduri de pensii facultative administrate privat (Pilonul III) din România aveau înregistrate, la 30 septembrie a.c., un număr de 336.456 participanți, în creștere cu 7,37% față de 31 decembrie 2013, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, publicate joi.
Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 976,27 milioane lei (221 milioane euro), în creștere cu 20,29% comparativ cu ultima zi din anul anterior.

* Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) a ajuns la 6,2 milioane de persoane la 30 septembrie 2014, în creștere cu 4,19% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.
Potrivit Autorității, dintre cele 6,2 milioane persoane, aproximativ 171.000 nu au avut nicio contribuție virată de la începutul Pilonului II în România (mai 2008), numărul participanților cu cel puțin o contribuție fiind de 6,02 milioane.

* Furnizorii de rețele de comunicații electronice la infrastructura de comunicații din Timișoara care vor încheia contracte de acces la canalizația municipală vor avea dreptul de a-și partaja infrastructura/rețeaua proprie cu alți furnizori de rețele de comunicații electronice, se arată în avizul conform emis, joi, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, referitor la derularea proiectului 'Reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timișoara'.

* Aeroportul Internațional Henri Coandă București s-a situat, anul trecut, pe locul 44 în Uniunea Europeană după numărul pasagerilor care îl tranzitează anual, arată datele prezentate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cel mai mare aeroport din România a deservit 7,6 milioane de pasageri în 2013, în creștere cu 7,3% față de 2012. Dintre aceștia, 5,9 milioane de pasageri au sosit sau plecat din/către destinații din UE, 1,1 milioane cu destinații internaționale din afara UE, iar 549.000 de pasageri reprezintă curse interne.

* Retailerii FMCG (Fast Mover Consumer Goods) din România nu comercializează fructe și legume autohtone provenite din agricultura ecologică, cu toate că gradul de comercializare a acestui tip de produse fără certificare ecologică a crescut la 55%, conform studiului "Retailer Scorecard 2014', remis joi AGERPRES.
Cercetarea, realizată de WWF, arată că se menține îmbunătățirea la nivel de piață pentru fructele și legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciunul dintre cei 11 retaileri prezenți în studiu nu comercializează fructe și legume românești provenite din agricultura ecologică.

* Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă (CNE) a fost reconectată miercuri seară, la orele 23,21, la Sistemul Energetic Național, a anunțat, joi, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN). 
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată, miercuri, în mod conservativ de la Sistemul Energetic Național, ca urmare a unor probleme apărute la partea clasică a unității, reactorul fiind menținut tot timpul la putere.

* Numărul locuințelor finalizate în primele nouă luni ale anului a fost în creștere cu aproape 2.000 de unități (7,37%), până la 28.555 unități, comparativ cu perioada similară din 2013, mai mult de jumătate fiind ridicate în mediul urban, relevă datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate joi.
Potrivit sursei citate, la nivel trimestrial, în perioada iulie — septembrie 2014, față de trimestrul III din anul anterior, repartiția pe fonduri de finanțare a locuințelor terminate arată că a crescut atât numărul locuințelor realizate din fondurile private, cât și numărul locuințelor realizate din fondurile publice cu 999 de locuințe, respectiv cu 240 de locuințe.

* Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul III din 2014, o rată de creștere de 2,22% față de trimestrul precedent și de 5,22% raportat la același trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).
În formă brută (neajustată), comparativ cu aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (2,13%, respectiv 5,25%).

* Ford Motor a anunțat că extinde rechemarea la service a mașinilor echipate cu airbaguri produse de firma niponă Takata Corp, ca răspuns la solicitarea Agenției Americane pentru Siguranța Traficului (NHTSA), transmite Reuters.
Takata este implicată în mai multe acțiuni de rechemare la service demarate de diferiți producători auto din cauza riscului ca pasagerii să fie răniți de fragmentele metalice provenite din airbaguri. Agenția Americană pentru Siguranța Traficului estima recent că ar putea fi afectate de această problemă 7,8 milioane de vehicule în SUA.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”