ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 3 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 3 DECEMBRIE

România a înregistrat o creștere economică de 1,8% în trimestrul III al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, iar în primele nouă luni avansul consemnat de Produsul Intern Brut a fost de 2,8% pe serie brută și de 3,1% pe seria ajustată sezonier, raportat la același interval al anului 2013, potrivit datelor provizorii (1) publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 și a seriei ajustate sezonier, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,4% față de trimestrul I 2014 și a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% față de trimestrul IV 2013.

* Industria, agricultura și sectorul comunicațiilor au contribuit cel mai mult la creșterea Produsului Intern Brut /PIB/ atât la nivelul trimestrului III, cât și în primele nouă luni, a declarat, miercuri, președintele Institutului Național de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

* Luna decembrie va sta sub semnul precipitațiilor mixte și al temperaturilor în general apropiate de mediile multianuale, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Tinu, meteorolog de serviciu la Administrația Națională de Meteorologie /ANM/. "La nivelul lunii decembrie, se anunță precipitații consistente doar în centrul țării, în Transilvania. În această lună, precipitațiile sunt amestecate. Vorbim despre prima lună de iarnă, de tranziție, deci nu putem vorbi numai de ninsori. În partea de sud a țării s-ar putea să avem chiar mai puține precipitații și va fi chiar mai cald decât în mod obișnuit, adică zile cu peste 8-10 grade Celsius. Deocamdată, după episoadele din 1 și 2 decembrie, semnalul este de ușoară încălzire a vremii până la finalul săptămânii, spre 6-7 decembrie. Se va reveni la un regim termic aproape normal în aproape toată țara, cu temperaturi pozitive ziua peste tot, iar noaptea să nu mai coboare prea mult sub zero grade', a explicat Tinu.

* Valoarea tranzacționată marți la Bursa de Valori București a crescut cu 98%, iar numărul de tranzacții realizate a fost cu 7% mai mare, după ce a fost eliminat segmentul de piață odd lot, informează, miercuri, BVB. Potrivit unui comunicat al BVB, marți, 2 decembrie, a fost prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori fără segmentul de piață odd lot, iar investitorii au putut plasa ordine, la volumul dorit, doar în segmentul de piață Regular, pe care consolidarea datelor de tranzacționare a putut fi observată chiar din prima zi de funcționare a acestui nou model de piață.

* Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna octombrie 2014, comparativ cu luna septembrie, a crescut pe ansamblu cu 1,6% ca urmare a creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,4%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+2,3%). Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică transmis, miercuri, AGERPRES, vânzările de produse nealimentare au scăzut, în această perioadă, cu 0,1%.

* Volumul comerțului cu amănuntul în România a crescut cu 5,8% în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind a patra mare creștere înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, comerțul cu amănuntul a urcat în octombrie cu 1,4%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creștere de 2%. Comerțul cu amănuntul în UE a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,1%, iar cele de alimente, băuturi și țigări au urcat cu 0,9%.

* Bursa de Valori București /BVB/ a deschis, miercuri, în creștere, iar indicele de referință BET înregistra o apreciere de 0,79%, după 35 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacționare. Piața de acțiuni avea un rulaj de 370.404 euro, cele mai mari volume de tranzacționare fiind consemnate de acțiunile Băncii Transilvania și SIF3 Transilvania.

* Diferențele apărute în datele referitoare la Produsul Intern Brut /PIB/, atât de discutate, au apărut, deoarece la momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date, a declarat, miercuri, președintele Institutului Național de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

* Circulația rutieră este îngreunată pe DN 24D între localitățile Vârlezi — Cuca, județul Galați, din cauza viscolului la sol care generat îngustarea părții carosabile, informează, miercuri, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Potrivit sursei citate, CNADNR acționează la km 39+000 — 76+000 cu trei autoutilaje și trei autofreze.

* Aproximativ 500 de membri ai Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România (FSDPR) 'Al. I. Cuza' protestează, miercuri, în fața sediului Ministerului Finanțelor Publice (MFP), cerând în principal recuperarea drepturilor salariale pierdute în ultimii ani. Protestatarii fluieră din vuvuzele, scandează lozinci precum 'Drepturile înapoi!' sau 'Demisia!' și agită pancarte pe care se poate citi: 'Cerem o mărire de 10%' și 'Drepturile polițiștilor trebuie respectate!'.

* Producția și serviciile din zona euro au scăzut în noiembrie la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, confirmând temerile că economia regiunii s-ar putea contracta din nou, transmit CNBC și Reuters. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în noiembrie la 51,1 puncte, de la 52,1 puncte în luna precedentă, potrivit datelor companiei de analize financiare Markit publicate miercuri. Estimarea preliminară a Markit arăta că în noiembrie indicatorul PMI s-a situat la 51,4 puncte.

* Noul Plan de Mers al Trenurilor 2014-2015 va intra în vigoare începând cu data de 14 decembrie și va fi valabil până la 12 decembrie 2015. 'Oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii pieței atât prin optimizarea orariilor și a capacității de transport, cât și prin asigurarea condițiilor de confort pe categorii de trenuri, utilizându-se eficient resursele disponibile', se arată într-un comunicat al CFR Călători, remis, miercuri, AGERPRES. Zilnic se vor afla in circulație peste 1.100 de trenuri, în funcție de perioada din an.

* Circulația rutieră este blocată de la ora 6,00 pe DN 67D, în zona localității Godeanu, județul Mehedinți, la km 64+500, din cauza căderilor de arbori generate de greutatea zăpezii, informează, miercuri, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). "Precizăm că decizia de închidere temporară a circulației a fost luată de IGSU și IGPR pentru a preveni posibile evenimente rutiere și pentru a permite lucrătorilor CNADNR și Romsilva să acționeze în vederea degajării carosabilului de copacii căzuți", se precizează într-un comunicat al CNADNR, remis AGERPRES.

* Trenurile circulă în condiții de iarnă pe raza județelor afectate de vremea nefavorabilă, iar CFR SA a activat comandamentele locale de iarnă ale Regionalelor București, Brașov, Craiova, Iași și Galați, unde personalul feroviar intervine pentru curățarea liniilor și a macazurilor în stațiile unde se depune strat de zăpadă sau în linie curentă, pentru remedierea defecțiunilor.

* General Motors și Chrysler Group LLC au raportat cel mai semnificativ avans al vânzărilor în luna noiembrie pe piața din SUA din ultimii ani, datorită mediului favorabil pentru consumatori, iar Ford Motor a înregistrat un declin al livrărilor, transmite Dow Jones Newswires. Producătorii auto, care au oferit discounturi în această perioadă, se așteaptă la cea mai bună performanță înregistrată în noiembrie din ultimii ani.

* Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București are în baza de date, prin intermediul Rețelei EURES, 77 de posturi pentru lucrători calificați în domeniul hotelier — gastronomic, care vor să lucreze sezonier în Germania, în 2015. Potrivit ANOFM, pentru ocuparea posturilor se va organiza selecție la Brașov în luna februarie 2015.

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 3,57 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna decembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin șase licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 270 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitații de certificate de trezorerie cu discont, una pe 15 octombrie, în valoare de un miliard de lei, și alta pe 22 decembrie, în sumă de 500 milioane lei.

* Președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a respins sugestiile conform cărora BCE ar trebui deliberat să ia măsuri pentru deprecierea euro și a avertizat că orice manipulare a ratelor de schimb va fi 'periculoasă', transmite Reuters. Jens Weidmann a participat, marți, la Berlin, la o întâlnire între miniștrii din Germania și Franța și guvernatorii băncilor centrale din cele două țări. Întrebat de jurnaliști dacă au existat discuții privind necesitatea ca BCE să ia măsuri pentru deprecierea euro, oficialul german a răspuns: 'Nu'.

* Guvernul francez a confirmat, miercuri, că va reduce anul viitor deficitul la 4,1% din PIB, față de ținta anterioară de 4,3% din PIB, în urma măsurilor suplimentare de reducere a cheltuielilor adoptate pentru a evita sancțiunile Uniunii Europene, transmite Reuters. În 2013, Franța a obținut încă doi ani pentru a-și reduce deficitul sub limita de 3% din PIB stabilită de UE, iar în octombrie a anunțat că în 2014 va înregistra un deficit de 4,4% din PIB, iar în 2015 de 4,3% din PIB.

* Avansul economiei Elveției a depășit estimările în trimestrul trei din 2014, depășind statul vecin Germania, datorită majorării cheltuielilor de consum, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iulie — septembrie 2014, PIB-ul Elveției a urcat cu 0,6%, după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, au anunțat miercuri autoritățile de la Berna. Analiștii se așteptau la o creștere de 0,3% a economiei Elveției în trimestrul trei din 2014. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”