ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 25 SEPTEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 25 SEPTEMBRIE

Italienii de la Enel ar putea renunța la vânzarea operațiunilor din România, întrucât nu vor putea obține 1,8 miliarde de euro din această tranzacție, așa cum își doresc, au declarat, joi, surse oficiale. 'Enel trebuie să vândă active pentru a-și acoperi unele datorii și are nevoie să obțină 1,8 miliarde de euro din vânzarea celor trei distribuții de energie pe care le deține în România. Din evaluările noastre, ei nu vor putea obține mai mult de 1,2 - 1,3 miliarde de euro', au spus sursele.

* Statul român analizează posibilitatea ca, prin intermediul Ministerului Culturii, să-și exprime dreptul de preempțiune asupra Palatului Telefoanelor, a declarat, joi, ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, care a participat la cea de-a cincea ediție a conferinței International Digital Forum 2014. "Acum mai bine de o lună și jumătate, la inițiativa ministerului nostru, Guvernul României a realizat o echipă interministerială de analiză a situației Palatului Telefoanelor. Această analiză va fi încheiată undeva la sfârșitul lunii septembrie și, atunci, statul român, prin Ministerul Culturii, deoarece clădirea este în patrimoniul cultural și arhitectonic de la această instituție, își va exprima dreptul de preempțiune. Este un cost foarte mare și trebuie să ne gândim ce facem cu această clădire, dacă statul român, prin Ministerul Culturii, o va achiziționa. Indiferent de decizie, o vom face cunoscută presei. Vreau să vă spun că nu am stat indiferenți la această situație. Analizăm și ne vom exprima dreptul de preempțiune (...) Dacă noi cumpărăm Palatul Telefoanelor, ce vom face de a doua zi cu el? Trebuie să ne gândim, pentru că jumătate din Palatul Telefoanelor va fi în continuare ocupat cu tot ce înseamnă linii de comunicație de la Romtelecom. Deci, noi nu ne putem folosi de clădire, unde să putem face un muzeu sau să aducem un minister', a explicat Cotovelea.

* Statul român îi încurajează pe italienii de la Enel să rămână în România, a declarat, joi, directorul general al Direcției de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu. "Enel și-a îndeplinit mare parte din obligațiile asumate la privatizarea filialelor Electrica și vom încuraja Enel să rămână în România, unde garantăm un mediu de afaceri prietenos", a spus Dumitrașcu, într-o conferință organizată de Camera de Comerț italiană.

* România poate avea propriul satelit de comunicații, iar lansarea acestuia ar putea avea loc în cel mult 3-4 ani, a declarat, miercuri, ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, într-o conferință de specialitate. "În premieră, vreau să vă anunț că ne gândim foarte serios ca, în anul 2015, să elaborăm un plan foarte clar prin care România să aibă la finalul unei perioade de 3-4 ani pentru prima oară un satelit și va utiliza comunicațiile în acest context. Deci, vorbim de propriul satelit, în care Radiocomul va avea un rol important', a spus Cotovelea.

* Cele două multiplexuri de televiziune digitală neacordate la licitația anterioară, precum și 40 de multiplexuri regionale și 19 locale vor face obiectul viitoarei licitații pentru care Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/ a lansat, joi, o consultare publică în vederea achiziționării caietului de sarcini, a declarat Bogdan Iana, director executiv în cadrul instituției, într-o conferință de specialitate.

* Floarea-soarelui a fost recoltată până în prezent de pe 80% din suprafața însămânțată, de peste un milion de hectare, în timp ce porumbul a fost cules de pe 576.000 de hectare, puțin peste 25% din suprafața totală aflată în cultură, de 2,35 milioane de hectare, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Daniel Botănoiu.

* Compania Romtelecom rămâne în continuare în procesul de vânzare, cel puțin în ceea ce privește participația statului, iar în perioada următoare așteptăm documentul final din partea consultanților, a declarat, joi, ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea. "Regret privatizarea Romtelecom, dar în contextul anului 1998, când a avut loc acest proces. La nivelul acelui an era singura posibilitate de a evita dezastrul economic al acestei companii. Îmi pare rău că nu a putut să aibă un management așa de bun, în așa fel încât să supraviețuiască și astăzi să avem un competitor pe piața de telecom care să aparțină în majoritate statului român. Ce se întâmplă acum cu Romtelecom este că se află în continuare în proces de vânzare, cel puțin în cazul participației noastre. Am primit numeroase întrebări și de la dvs. (presa — n. r.) și rămân în picioare cele două situații: IDO, să mergem pe piață și să vedem pe bursă ce pachet putem să vindem, sau negociere directă. Știți foarte bine că IDO-ul reprezintă respectarea unor condiții cumulative, astfel încât prețul pe care îl obții să fie cât mai mare, cât mai bun. Negocierea directă are și avantajele și dezavantajele de rigoare. Trebuie să vă spun că sunt în așteptarea unui document final din partea consultanților pe care în anul 2013 ministerul i-a angajat', a menționat Cotovelea, care a participat la cea de-a cincea ediție a conferinței International Digital Forum 2014.

* Poșta Română vrea să încheie un acord-cadru, pe o perioadă de patru ani, cu trei firme, pentru servicii de verificări metrologice ale cântarelor și greutăților cântarelor mecanice, valoarea estimată, fără TVA, a contractului depășind 794.000 de euro, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice /SEAP/.

* Bursa de Valori București /BVB/ a deschis, joi, în creștere, indicele de referință BET înregistrând o apreciere de 0,36%, după 35 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacționare. Rulajul pieței de acțiuni se cifra la 285.651 de euro (1,26 milioane de lei), susținut de tranzacțiile cu acțiunile Băncii Transilvania, Electrica și Fondul Proprietatea.

* Mai mult de jumătate din firmele din România au obținut finanțare în ultimul an, însă creditul bancar, deși rămâne cea mai importantă sursă de finanțare, a scăzut sub 50% din preferințele firmelor, în timp ce ponderea finanțărilor din fonduri europene aproape s-a dublat, ajungând la 26%, reiese din studiul EY "Accesul antreprenorilor români la finanțare".

* Un număr de 20.680 de locuri de muncă vacante erau înregistrate, joi, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cele mai multe în municipiul București (2.802) și în județele Cluj (2.520) și Prahova (1.419), potrivit unui comunicat al ANOFM remis, joi, AGERPRES. Conform datelor rezultate din declarațiile agenților economici, cele mai puține oferte există în județele Mehedinți (38), Suceava (26), Caraș-Severin (19) și Bacău (10).

* Ford va adăuga încă 1.200 de locuri de muncă și un al doilea schimb pentru construirea vehiculului comercial Transit la fabrica din Kansas City, statul Missouri, care devine astfel cea mai mare din lume după volumul producției realizate aici de producătorul auto american, transmite Reuters. În 2011, Ford a investit la Missouri 1,1 miliarde de dolari și, prin adăugarea celor 1.200 de locuri de muncă, numărul angajaților va depăși 6.000.

* Președintele BCE, Mario Draghi, se așteaptă la o creștere modestă a zonei euro în semestrul doi din 2014, sprijinită de recentele măsuri de stimulare anunțate de Banca Central Europeană, și s-a angajat să adopte noi măsuri dacă va fi necesar, transmite Reuters. Într-un interviu publicat joi de publicația lituaniană de afaceri 'Verslo Zinios', Draghi a avertizat că extinderea tensiunilor geopolitice ar putea afecta încrederea consumatorilor și a oamenilor de afaceri. Dar, susține șeful BCE, sancțiunile impuse până acum Rusiei au avut un impact limitat asupra economiei zonei euro.

* Profitul net al Hennes & Mauritz (H&M), al doilea retailer de îmbrăcăminte la nivel mondial, a crescut cu 20% în perioada iunie-august 2014, în timp ce vânzările din septembrie au urcat mai lent decât cele din august, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iunie-august 2014, H&M a înregistrat un profit net de 5,3 miliarde de coroane (740 milioane de dolari), peste estimările analiștilor, care se așteptau la 5,27 miliarde de coroane. Joi dimineață, acțiunile companiei suedeze au scăzut la bursă cu 4%, la 301 coroane, cel mai redus nivel din ultimele șase luni.

* Ikea, cel mai mare distribuitor mondial de mobilă, a semnat un acord cu două state din India pentru a deschide noi magazine și a găsi noi furnizori, transmite Reuters. Compania a semnat un memorandum de înțelegere cu statele Karnataka și Telengana, a anunțat directorul general al subsidiarei Ikea din India, Juvencio Maeztu, care a adăugat că încă nu s-a stabilit unde va fi deschis primul magazin.

* Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a revizuit în creștere estimările privind câștigul său anual, deoarece se așteaptă să transporte mai mulți pasageri, iar campania de imagine prin care operatorul vrea să arate că este mai apropiat de nevoile clienților a înregistrat succes, transmit Bloomberg și Reuters.

* Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, s-a declarat încrezător că băncile din Germania vor trece testele de stres derulate de Banca Central Europeană (BCE) și nu vor avea nevoie de ajutorul fondului de salvare al băncilor pentru a-și majora capitalul, transmite 'Wall Street Journal'. Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie a acestui an, anterior acestei date evaluând situația financiară a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunțită a calității activelor lor și a capacității lor de a face față șocurilor și stresului. Analiza, de o complexitate și profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”