ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 24 SEPTEMBRIE
România și-a redus, după 1989, la mai puțin de jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice și vicepreședintele Adunării Națiunilor Unite de Mediu (UNEA), la Summit-ul Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, de la New York.
,,România s-a aflat de la început în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice. Țara noastră fost primul stat care în 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se să-și diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de seră, față de anul său de referință, 1989', a spus Attila Korodi.
* România va avea un model unic în Europa în privința fondurilor europene, iar în acest sens vom aplica principiul 'Primul venit, primul servit', cu reguli foarte stricte, dar în același timp extrem de simple, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
* Modul de viață al locuitorilor din regiune se schimbă odată cu atitudinea imperialistă și agresivă a Rusiei, a declarat, miercuri, ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel, în cadrul Forbes CEE Forum.
"Modul nostru de viață este modificat de atitudinea imperialistă agresivă a Rusiei. Consecințele acestei schimbări geopolitice vor fi de lungă durată și trebuie să ne adaptăm la noua paradigmă", a susținut ambasadorul.
* Peste 5.000 de membri ai Confederației Naționale Sindicale 'Cartel Alfa' vor participa marți, 7 octombrie a.c., la un miting de protest în Piața Victoriei, solicitând modificarea, în regim de urgență, a Legii Dialogului Social nr. 62/2011, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, Bogdan Hossu, președintele CNS 'Cartel Alfa'.
* Doar o treime din populația României este implicată în activități care generează valoare brută adăugată, ceea ce reprezintă un procentaj modest, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Tiberiu Negulescu, senior manager Deloitte.
'Doar 30% din populația activă din România este implicată în activități care generează valoare adăugată brută. Este un procentaj pe care noi îl considerăm mic. De asemenea, 30% dintre companiile existente în România generează profit. În continuare, industria este cea care generează valoare adăugată brută și, implicit, creștere economică. Multe companii au un grad de îndatorare destul de mare și accesul la finanțare este destul de anevoios. Aici, intervin ajutoarele de stat', a afirmat Negulescu.
* Unul din trei respondenți (29%) nu știe că are o pensie administrată privat, deși deține un astfel de produs, iar tendința este și mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%), arată studiul realizat de ING Pensii în luna iunie 2014, 'Cât de des se gândesc românii la pensie' și prezentat în cadrul unei conferințe de presă.
* Aproape 4.300 de locuri de muncă vor fi oferite de cei 111 agenți economici care și-au anunțat participarea la ediția de toamnă a 'Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți', eveniment organizat vineri de către Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București.
* PIB-ul Chinei va crește probabil mai rapid decât s-a estimat în 2015, a apreciat miercuri Changyong Rhee, director al departamentului Asia-Pacific în cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI), respingând astfel temerile privind riscurile unei bule imobiliare în a doua economie mondială, transmite Reuters.
Creșterea economiei chineze va depăși probabil cu mult nivelul de 7% anul viitor, a declarat Changyong Rhee la o reuniune desfășurată la Manila. Afirmațiile sale sugerează că luna viitoare FMI va revizui în creștere estimările privind China, de la 7,1% cât prognoza în iulie.
* România are o problemă cu Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru că nu o diferențiază cum trebuie, așa cum se face în alte țări, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Cristian Păun, consultant și profesor de economie în cadrul Academiei de Studii Economice /ASE/.
'Problema cu TVA-ul în România este că noi nu îl diferențiem. Pe de altă parte, ce bine ar fi ca acest TVA să nu existe, cum se întâmplă în SUA. Să nu uităm că zece companii din lume produc cât 20 de Românii. A spune că Europa și România rezistă, este o greșeală, deși TVA-ul există la nivel european de 70 de ani. Nu trebuie să ne ferim să spunem că Europa gâfâie', a afirmat Păun.
* Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor care dețin sau achiziționează servicii de telefonie și internet în cadrul unor oferte prezentate ca având beneficii 'nelimitate' că operatorii telecom pot impune limite de utilizare a minutelor, SMS-urilor sau datelor prevăzute în oferte, depășirea acestora putând conduce la restricționarea accesului la serviciile respective sau chiar la costuri suplimentare.
* Banca Central Europeană (BCE) va menține politica monetară relaxată o perioadă îndelungată, iar scopul acestei politici îl reprezintă aducerea ratei inflației în zona euro mai aproape obiectivul de 2% fixat de BCE, a declarat miercuri președintele BCE, Mario Draghi, într-un interviu acordat postului francez de radio 'Europe 1', transmite Reuters.
'Politica monetară va rămâne relaxată o lungă perioadă de timp și pot să vă asigur că în unanimitate Consiliul guvernatorilor BCE este decis să utilizeze instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a readuce inflația sub 2%', a afirmat șeful BCE.
* Totalul creditelor de consum pentru nevoi personale și pentru finanțarea achiziționării de autovehicule (noi și second-hand) a crescut, la nivel european, cu 3,5% și, respectiv, cu 9,4%, în volume noi acordate în trimestrul II al anului 2014, comparativ cu trimestrul II din 2013, urmărind un trend ascendent care a început cu un an în urmă, se arată în raportul realizat de Eurofinas, organizația europeană a industriei creditului de consum.
AGERPRES