ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 24 NOIEMBRIE
Prețurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producția internă vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual, a anunțat luni, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.
Precizările vin după ce instituția a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea prețurilor pentru consumatorii industriali. În context, Departamentul pentru Energie a cerut ANRE, instituția care monitorizează piața gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării.
* Vremea va continua să se răcească în următoarele două săptămâni, mediile nocturne se vor situa sub zero grade Celsius în toate regiunile țării, iar precipitațiile, în general mixte și sub formă de ninsoare, își vor face apariția mai ales spre finalul lunii noiembrie, se arată în prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul 24 noiembrie — 7 decembrie, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.
* Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ a publicat un proiect de act normativ pentru aprobarea procedurii de valorificare, în regim de urgență, a bunurilor alimentare perisabile, în cazul în care sunt supuse procedurilor de executare, se arată într-un comunicat al ANAF transmis, luni, AGERPRES.
Proiectul de act normativ completează Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 2389/2010.
* Consumatorii de gaze naturale utilizatori de centrale termice și cei care beneficiază de sistemul centralizat de încălzire și apă caldă nu trebuie discriminați, prin programata liberalizare, de la 1 ianuarie 2015, a prețului la gaze naturale pentru populație, a declarat, luni, Iulian Iancu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energie, într-o dezbatere de specialitate.
* Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, a criticat luni ideea fixării unei cote din sectorul bancar care să se afle sub controlul național, după ce autoritățile ungare au anunțat că intenționează să achiziționeze noi bănci, transmite Reuters.
* Încălzirea climei riscă să agraveze 'considerabil' sărăcia pe glob, afectând recoltele agricole și amenințând securitatea alimentară a milioane de persoane, avertizează Banca Mondială într-un raport publicat duminică înainte de conferința de la Paris pe tema climei, transmite AFP.
* Industria europeană de rafinare ar fi într-o situație mai bună dacă ar funcționa doar 60 de rafinării, o reducere cu aproape 40% comparativ cu numărul actual, se arată într-un raport publicat luni de banca olandeză ING, transmite Reuters.
Aproape 22 de rafinării europene au fost închise după 2009, echivalentul unei capacități de 2,3 milioane barili de petrol pe zi, în timp ce alte 15-20 rafinării au fost vândute de marile companii petroliere unor traderi sau investitori independenți. Potrivit ING ar fi bine pentru industria europeană dacă alte 40 de rafinării ar fi închise având în vedere costurile ridicate din Europa și concurența crescută din partea rafinăriilor străine.
AGERPRES