ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 23 octombrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 23 octombrie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de circa 2,04 milioane lei instituțiilor financiar bancare, în primul semestru, în scădere față de anul trecut, când valoarea acestora a fost de 4,85 milioane lei, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

Tot în primele șase luni ale anului, ANPC a încheiat un număr de 192 de Procese Verbale de Constatare a Contravențiilor față de 265 în aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare amendă a fost de 80.000 de lei, aplicată unui operator financiar bancar pentru faptul că nu a respectat măsurile trasate printr-un Proces Verbal de Constatare a Contravenției.

* Economia României își continuă ritmul de creștere și ar putea avea un avans de 2,8% — 3% în acest an, a declarat, joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unui forum de afaceri. "Am încredere în economia românească. După o creștere de 2,6% la finalul trimestrului al doilea, nu văd de ce, la finalul anului, să nu ne ducem la 2,8%-3%. Eu sper că așa va fi. Nu am avut niciun semnal că nu se va menține acest ritm", a spus ministrul.

* Noua lege a piețelor, prin care adevărații producători agricoli vor avea acces la 40% din spațiile de comercializare din piețe, iar consumatorii vor ști că produsele achiziționate sunt certificate, va fi funcțională până la finele lunii noiembrie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

* Măsura prin care marii consumatori de energie vor fi exceptați de la plata unei părți a certificatelor verzi va fi aplicată de la 1 decembrie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unui forum de afaceri. "Am susținut la Bruxelles că prețul energiei este prea mare și, dacă nu va scădea, produsele din UE nu vor mai fi competitive în față unora din SUA sau China. De la 1 decembrie, industria mare consumatoare de energie va beneficia de aceste avantaje", a explicat Niță.

* Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au diminuat în septembrie cu 0,2% față de luna precedentă, ajungând la 81,184 miliarde lei, iar cele în valută au crescut cu 0,5%, depășind 50,153 miliarde lei, conform datelor centralizate de Banca Națională a României. Comparativ cu perioada similară din 2013, depozitele în lei au urcat cu 4,9% (3,3% în termeni reali), iar cele în valută cu 2,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 3,3%).

* Orange România a înregistrat venituri totale de 227,4 milioane de euro, în trimestrul al treilea, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă din 2013, excluzând impactul reducerii tarifelor de interconectare, a anunțat, joi, compania. De la începutul anului, veniturile operatorului telecom au totalizat 675,7 milioane de euro. La data de 30 septembrie 2014, compania avea 10.514.000 de clienți, cu aproximativ 131.000 mai mulți decât cu un an în urmă.

* Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a raportat, în primele nouă luni ale anului, un trafic aerian de aproape 6,32 milioane de pasageri, cu 7,7% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul mișcărilor de aeronave a ajuns la 77.190, în creștere cu 5,7%. "Pe cele două aeroporturi ale Capitalei — Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa-Aurel Vlaicu — s-a înregistrat un trafic aerian de 6.315.511 de pasageri și 77.190 mișcări de aeronave, în primele nouă luni ale acestui an. Numărul pasagerilor care au tranzitat cele două aeroporturi din București în primele trei trimestre din 2014 a înregistrat o creștere de 7,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, confirmând astfel premisele atingerii pragului de opt milioane de pasageri în întreg anul 2014", potrivit unui comunicat al companiei, remis joi AGERPRES.

* Datoria guvernamentală a României se situa, la finele trimestrului doi din 2014, la 248,306 miliarde de lei, sau 38,5% din PIB, aproape la jumătate din media de 87% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE28) și nivelul de 92,7% din PIB consemnat în zona euro (EA18), potrivit unui raport publicat, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). De altfel, România a înregistrat, în perioada aprilie — iunie 2014, una dintre cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia (10,5% din PIB) și Luxemburg (23,1% din PIB).

* Salariul mediu brut în mediul privat a crescut cu 8% în județul Timiș în 2014, aproape dublu față de media națională de creștere a salariilor (4,1%), potrivit ediției din acest an a studiului salarial și de beneficii PayWell România, realizat de PwC România. În același timp, salariul mediu brut a crescut în București, conform studiului, cu aproximativ 3,4%, în vreme ce pentru județele din Transilvania, Muntenia și estul României, acesta a rămas la același nivel cu cel raportat în anul precedent.

* Peste 100 de companii din industria auto și-au deschis, joi, standurile la Salonul Auto București & Accesorii /SAB&A/ 2014, iar 23 de mărci de automobile vot fi expuse, timp de 11 zile, la evenimentul organizat de Premium Expo, în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile /APIA/. Potrivit organizatorilor, cele mai importante mărci și accesorii auto sunt expuse pe o suprafață de 21.000 de metri pătrați, în creștere cu 20% față de ediția din 2013. Expoziția are loc atât în interiorul halelor de la Romaero, cât și în exterior. Importatorii și distribuitorii auto aduc la București 200 de modele de autoturisme și 40 de modele de utilitare.

* Bursa de Valori București /BVB/ a deschis, joi, în scădere, iar indicele de referință BET înregistra o depreciere de 0,09%, după un sfert de oră de la deschiderea sesiunii de tranzacționare. Piața de acțiuni înregistra un rulaj de 307.550 lei, iar cele mai lichide acțiuni erau Fondul Proprietatea și Erste Group Bank.

* Interesul candidaților în ceea ce privește piața online a muncii se îndreaptă mai degrabă către zona vânzărilor, a marketingului, a recrutărilor și a joburilor din domeniul administrativ, în ciuda faptului că domeniul IT predomină, însă este la mare distanță de echilibru, atunci când se pun în balanță cererea și ofertă, conform unui studiu realizat pe o perioadă de șapte luni de specialiștii unui site de joburi.

* Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în septembrie 2014 cu 0,2% (0,3% în termeni reali) față de luna precedentă, până la nivelul de 213,069 miliarde lei, informează Banca Națională a României. 'Creditul în lei a crescut cu 0,6% (0,4% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,8% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,8%). La 30 septembrie 2014, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 4,5% (5,9% în termeni reali) față de 30 septembrie 2013, pe seama majorării cu 7,6% a componentei în lei (5,9% în termeni reali) și a diminuării cu 12% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 11%)', se arată într-un comunicat al băncii.

* Compania Electromagnetica a intrat recent pe noi piețe externe și vizează extinderea exporturilor de sisteme de iluminat cu LED în Maroc, Franța, Spania, Germania, Columbia, a declarat, joi, directorul general al companiei, Eugen Scheușan, la simpozionul 'Lumina LED 2014'. Electromagnetica este cel mai mare producător român de echipamente de iluminat cu LED și exportă aceste produse în Italia, Grecia, Bulgaria, Serbia, valoarea exporturilor în 2014 fiind de câteva sute de mii de euro, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al companiei.

* Compania care trebuie să realizeze lucrările de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, județul Hunedoara, deține acordul de mediu valabil pentru aceste operațiuni, informează, joi, Garda Națională Mediu /GNM/. "În data de 21.10.2014, urmare a sesizărilor venite din partea societății civile referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, județul Hunedoara, Garda Națională de Mediu — Comisariatul Județean Hunedoara a efectuat o acțiune de control în zona perimetrului minier Certej, situat în localitatea Bocșa Mică, din comuna Certeju de Sus, județul Hunedoara. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că SC Deva Gold SA, titularul proiectului 'Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, județul Hunedoara', deține Acordul de mediu nr. 8, revizuit la data de 28.11.2013, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, necesar în vederea derulării proiectului", se menționează într-un comunicat al GNM.

* Plafonul alocat programului "Prima Casă" s-a majorat, astfel că încă 5.000 de potențiali beneficiari pot accesa credite până la sfârșitul anului 2014, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). În această perioadă, programul "Prima Casă' a cunoscut o creștere peste așteptări a numărului de solicitări, mai multe bănci partenere raportând epuizarea plafonului alocat, chiar și în urma suplimentării acordate în luna septembrie a acestui an, cu 500 de milioane de lei.

* Capitala este singurul mare oraș al țării în care locuințele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 euro pe metru pătrat, conform analizei unui portal de imobiliare, remisă joi AGERPRES. Unitățile locative din blocurile vechi au înregistrat, însă, un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro/mp.

* Un sfert dintre consumatorii români declară că nu au primit niciodată un serviciu de calitate superioară, conform analizei "Experiența serviciilor superioare", realizată de Customer Focus și EY, dată joi publicității. Cele mai importante patru atribute ale unui serviciu de calitate superioară pentru consumatorii români sunt rapiditatea cu care este livrat serviciul, politețea celui cu care se intră în contact la achiziționarea serviciului și livrarea acestuia, posibilitatea de a alege dintre mai multe opțiuni și beneficiile suplimentare oferite în cadrul aceluiași serviciu, conform analizei citate.

* Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie are prevăzute pentru 2014 venituri de 3,44 milioane lei și cheltuieli de patru ori mai mari, de 14,796 milioane lei. Conform bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, publicat în Monitorul Oficial, societatea ar urma să încheie anul acesta cu pierderi de 11,356 milioane lei. Cheltuielile cu personalul sunt estimate la 3,425 milioane lei, din care 1,197 milioane lei cheltuieli de natură salarială.

* Prestatorii de servicii de plată din România nu sunt obligați, în prezent, să respecte standardele zonei unice de plăți europene (SEPA), data limită de implementare a reglementărilor UE pentru țările non-euro fiind 31 octombrie 2016, a declarat, joi, Denisa Iatan, expert în Direcția de Stabilitate Financiară din Banca Națională. 'SEPA stabilește ca dată unică de migrare la astfel de standarde pentru zona euro luna august 2014, dar prevede o excepție pentru statele care nu au aderat încă la zona euro, acestea urmând să se supună în mod obligatoriu prevederilor regulamentului începând cu 31 octombrie 2016. Prestatorii de servicii de plată din România nu sunt obligați să respecte standardele SEPA. În ceea ce privește aderarea Trezoreriei la SEPA sau implicarea Trezoreriei în operațiunile de tip SEPA nu am date și informații suplimentare', a spus Iatan, care a participat la o conferință privind plățile mobile.

* Hidrologii au emis, pentru următoarele 48 de ore, Cod Galben de inundații pentru râuri din județele Timiș, Caraș Severin, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Dolj, Argeș, Sibiu, Vâlcea și Dâmbovița și Cod Portocaliu pentru râuri din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Dolj și Vâlcea, a anunțat, joi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Conform hidrologilor, în acest interval, se previzionează creșteri importante de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție și de inundație.

* Consumul de gaze naturale în România a totalizat 69,738 milioane MWh în primul semestru din 2014, în scădere cu 4,73% față de cel din perioada similară a anului trecut, care s-a ridicat la circa 73,201 milioane MWh, conform unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Producția internă de gaze naturale ce intră în consum a reprezentat, în iunie 2014, 93,36% din totalul surselor. Primii doi producători (Romgaz și Petrom) au acoperit 96,84% din această sursă.

* BRD — Groupe Societe Generale a semnat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) convenții noi pentru finanțarea fermierilor ce beneficiază de ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, informează banca printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES. Acordurile încheiate între APIA și BRD — Groupe Societe Generale permit fermierilor să încaseze în avans subvențiile aferente schemelor de Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, specia bovine (schema decuplată de producție) și sectorul ovine-caprine (schema cuplată de producție).

* Nivelul lichidităților National Bank of Greece (NBG) este solid, iar cu datele existente putem "dormi buștean", a afirmat șeful băncii elene, Alexandros Tourkolias, cu doar câteva zile înaintea publicării rezultatelor testelor de stres derulate de Banca Central Europeană, transmite site-ul greekreporter.com. Declarația lui Alexandros Tourkolias vine după ce, miercuri, agenția EFE anunța că trei instituții din Grecia (Alpha Bank, Piraeus Bank și Eurobank), trei din Italia (Banco Popolare, Monte dei Paschi și Banca Popolare di Milano), Millennium BCP (Portugalia), Dexia (Belgia), două bănci din Austria și un grup bancar cipriot nu vor trece testele de stres.

* Grupul petrolier francez Total l-a numit în funcția de director general pe Patrick Pouyanne, șef al diviziei de rafinare, iar în funcția de președinte pe Thierry Desmarest, fost director general al grupului petrolier francez, transmite BBC. Decizia Comitetului de conducere vine după ce, luni, președintele director general Christophe de Margerie a decedat într-un accident de avion produs pe aeroportul moscovit Vnukovo. Consiliul a decis că funcțiile de director general și de președinte vor fi divizate temporar.

* Microsoft va abandona numele brandului Nokia de pe noile smartphone-uri, la mai puțin de un an de când a preluat operațiunile de producție de telefoane mobile și servicii ale Nokia Oyj, pentru 5,4 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari), transmite BBC. Noile telefoane mobile inteligente Nokia Lumia vor fi cunoscute ca Microsoft Lumia, a anunțat gigantul american. Restul operațiunilor Nokia, care nu sunt deținute de compania americană, își vor păstra numele Nokia.

* Cel mai mare grup de telecomunicații din Franța, Orange, a raportat pentru trimestrul trei din 2014 venituri peste așteptările analiștilor și a anunțat că-și va îndeplini ținta de profitabilitate pe acest an, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iulie-septembrie 2013, vânzările au înregistrat un declin de 3,5%, la 9,81 miliarde de euro (12,4 miliarde de dolari), în timp ce profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 3,6%, la 3,25 miliarde de euro, analiștii estimând un câștig de 3,27 miliarde de euro la venituri de 9,71 miliarde de euro.

* Grupul german Daimler AG a raportat o creștere de 21% a profitului operațional în trimestrul trei din 2014, după ce livrările modelului de vârf Mercedes-Benz S-Class au fost mai mult decât duble, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iulie-septembrie 2013, profitul operațional a urcat la 2,79 miliarde de euro (3,53 miliarde de dolari), de la 2,3 miliarde de euro în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiștii estimau un câștig de 2,56 miliarde de euro.

* Rata șomajului în Spania a scăzut în trimestrul trei din 2014 la cel mai redus nivel înregistrat începând de la sfârșitul lui 2011, deoarece ritmul de creștere al economiei este acum unul dintre cele mai rapide din zona euro, transmite Bloomberg. În perioada iulie-septembrie 2014, rata șomajului a scăzut la 23,7%, de la 24,5% în precedentele trei luni, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INE) de la Madrid, în timp ce analiștii se așteptau la 24,1%. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!