Stimulente financiare pentru stagiul militar voluntar, prevăzut pentru femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni
Proiectul de lege privind introducerea stagiului militar voluntar se află în procedura de avizare la Ministerul Finanțelor și ar putea intra în dezbaterea Parlamentului în actuala sesiune, în procedură de urgență. Stagiul militar voluntar va fi prevăzut pentru femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, cu stimulente financiare, au declarat președinții comisiilor parlamentare de apărare, după întâlnirea cu ministrul Apărării și șeful Statului Major al Armatei.
Preşedinta Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc (PNL), a declarat, marţi, că nu există niciun proiect de lege referitor la un stagiu militar obligatoriu, ci unul aflat în stadiu de elaborare la MApN despre pregătirea militară voluntară, iar în momentul în care proiectul va ajunge la Parlament va fi dezbătut în procedură de urgență.
„Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă. Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a declarat Pauliuc, la Senat, citată de Agerpres.
Ea a precizat că în momentul în care proiectul va ajunge în Parlament se va lucra în procedură de urgenţă, dacă aceasta va fi cerută, pentru ca actul normativ „să treacă cât mai repede”.
Membrii comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut marţi o întâlnire cu ministrul Angel Tîlvăr, la invitaţia acestuia.
Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la stagiul militar voluntar prevede că acesta poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, şi ar urma să existe anumite stimulente, a declarat, marţi, și preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu (PNL), citat de Agerpres.
„S-a discutat pe trei linii legislative: legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare, legea 446 care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care sigur acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”.
„Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede”, a transmis deputatul.
Ministerul Apărării Naționale a dat publicității un comunicat de presă, potrivit căruia, în întâlnirea cu parlamentarii, a fost susținut un briefing de informare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele de evoluție în perioada următoare.
Reprezentanții MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziții și prioritățile pentru anul în curs. La acest capitol, parlamentarii prezenți au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare și consolidare a capacităților de producție ale industriei naționale de apărare.
„Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislația din domeniul apărării. Reprezentanții ambelor instituții au convenit asupra modalităților concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate. Reprezentanții partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum și pe alte teme de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale”, se mai arată în comunicatul MApN.
La întâlnire a fost prezent și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Context. “Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, într-un interviu la Europa Liberă.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război şi nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere. ”Haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a ţinut să precizeze premierul. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, la rândul său, vineri, că „la granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile”.