Stima de sine, afectată de lipsa banilor. Instinctul activat ce poate duce la crimă
Sinele și banii sunt două concepte puternice, diametral opuse, care ne pot vindeca sau ne pot îmbolnăvi. Diferența o face întotdeauna propriul sistem de valori, în funcție de care ne stabilim prioritățile în viață.
Lipsa banilor poate scădea stima de sine FOTO arhivă Adevărul
Sărăcia cu care se confruntă un procent semnificativ al populației are nu numai efecte fizice, ci și mentale și emoționale. Oamenii sunt afectați nu numai de foame, ci și de lipsa de perspectivă pentru ziua de mâine.
În acest context se activează instinctul de supraviețuire. În astfel de cazuri, oamenii vor face orice este posibil pentru a-și asigura supraviețuirea , inclusiv recurgerea la crimă. Ca să înțelegem cum funcționează lucrurile, vom explica fiecare concept în parte.
„Multe persoane folosesc cuvântul sine, dar puțini îi cunosc cu adevărat înțelesul. Fiecare cuvânt are o anumită semnificație, dar și o energie. Tocmai de aceea, un cuvânt poate construi sau poate distruge, ne poate îmbolnăvi sau ne poate vindeca”, explică psihologul Stelian Chivu.
Stima de sine reprezintă modul în fiecare dintre noi se vede pe sine însăși. E ca și cum ne-am pune niște ochelari ai cunoașterii de sine, ce reprezintă o combinație între echilibrul emoțional, mediul familial, mediul social și nivelul spiritual.
Folosim de multe ori expresii pe care nu le înțelegem și care ajung astfel doar cuvinte goale, lipsite de conținut. Iată câteva dintre acestea: „a avea stăpânire sau încredere de sine”, „cu de la sine putere”, „e de la sine înțeles”, „este plin de sine”, „în sinele meu”.
Ce este sinele?
Sunt expresii care declanșează răspunsuri la o serie de întrebări, de genul „ce este sinele?”, „unde este sinele în corp?”, „cum acționează sinele?”. Conform dicționarului explicativ, sinele se referă la interiorul nostru, la propria conștiință, la gânduri și la suflet.
„Sinele ne duce implicit la conștiința de sine, ce este însușirea unei persoane de a realiza la modul reflexiv cine este, unde este și cum este. Sinele are o vibrație înaltă și este ceva ce nu se vede. Când vorbim de bani, aceștia sunt văzuți, doriți și de multe ori au o vibrație joasă”, scoate în evidență psihologul Stelian Chivu contrastul dintre cele două concepte.
Specialistul spune că banii sunt o energie care amplifică egoul și scad conștiința. În contrapondere, sinele aduce echilibru în organism și o conștiință înaltă. Important de amintit este că nivelul de conștiință al fiecăruia dintre ei crește sau scade în funcție de modul în care ne raportăm la bani.
Unii nu îi văd decât ca pe niște hârtii, alții ca un rău necesar, în timp ce unele persoane nu ar putea trăi fără ei.
„Dacă punem banii pe primul loc în viața noastră, ei ne vor controla și vor înlocui stima de sine. Dacă îi vedem ca pe ceva necesar, dar conștientizăm că în viață sunt lucruri mult mai importante, cum este sănătatea fizică, cea emoțională și cea mentală, atunci stima de sine va prevala”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Banii ne controlează sau noi îi controlăm?
Sunt oameni care fac bani, dar își pierd sănătatea, iar abia atunci ajung să o prețuiască la adevărata valoare. Pe cale de consecință, scade și stima de sine. Unele persoane strâng averi considerabile, dar nu se mulțumesc cu asta, pentru că odată cu banii crește și egoul și vor vrea din ce în ce mai mulți.
„Când banii reprezintă principala noastră preocupare, se activează instinctul de supraviețuire, un element specific egoului, care coboară foarte mult nivelul de conștiință. În acest context, acea persoană este capabilă de orice, pornind de la furt până la crimă”, avertizează psihologul Stelian Chivu.
Practic, ne pierdem autocontrolul și ajungem să fim controlați de bani, nu să îi controlăm noi pe ei, așa cum este firesc. Există câteva modalități simple de a crește stima de sine odată ce înțelegem că banii vin și pleacă, iar viața noastră nu trebuie să se învârtă în jurul lor.
„Unii dintre noi funcționează după anumite șabloane mentale, conform cărora banii sunt totul. Tocmai de aceea este necesar să eliberăm acest tipar negativ al gândurilor, de genul <dacă nu ai bani, ești un nimeni>. Alții merg pe principii greșite, cum ar fi <să strângi bani albi pentru zile negre>. Este o programare pe care subconștientul o poate materializa dacă ne tot gândim că la un moment dat ne vom îmbolnăvi”, spune psihologul Stelian Chivu.
Un alt șablon mental care ne face rău sunt comparațiile cu alte persoane: „El sau ea are mai mulți bani decât mine”. Tocmai de aceea este important să ne revizuim principiile de viață și prioritățile și să trecem pe primul loc sănătatea, iubirea, echilibrul interior și empatia.
„Banii pot crea tot soiul de distorsiuni în interiorul nostru, iar acestea vor duce inevitabil la distorsiuni în exterior. Așa că dacă vrem să avem o stimă de sine înaltă, trebuie să rezolvăm distorsiunile interioare prin resetarea propriului sistem de valori pentru a echilibra distorsiunile exterioare. O stimă de sine susținută de bani este, de fapt, o stimă de sine falsă susținută de ego”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Sursa: adevarul.ro