Știi să folosești corect orezul la gătit? Care e ideal pentru sarmale, detaliul care face diferența

Știi să folosești corect orezul la gătit? Care e ideal pentru sarmale, detaliul care face diferența

Un ingredient banal din bucătărie are câteva secrete de care gospodinele trebuie să țină cont pentru a obține preparate perfecte. Orezul este de diverse soiuri, fiecare cu calități și proprietăți, motiv pentru care este bine să știm cum să le folosim.

Orezul cu bob rotund este excelent pentru sarmale FOTO Adevărul

Orezul cu bob rotund este excelent pentru sarmale FOTO Adevărul

Chef Joseph Hadad explică pe blogul său care sunt diferențele dintre soiurile de orez de pe piață.

"Orezul cu bobul rotund are o concentrație mai mare de amidon, care favorizează lipirea boabelor între ele și, deci, este folosit în feluri de mâncare care beneficiază de pe urma acestei texturi, de la sarmale și pilaf la risotto și sushi ori orez cu lapte. Orezul cu bobul lung este subțire și lunguieț, având o cantitate mult mai mică de amidon, ceea ce favorizează păstrarea boabelor individuale la fierbere și le dă o textură ușor pufoasă. Aceasta este ideală atunci când orezul fiert simplu devine garnitură pentru mâncărurile cu sosuri sau pentru orezul prăjit", arată renumitul bucătar.

Este mai ușor de fiert

De asemenea, din categoria boabelor rotunde face parte varietatea arborio, cea pentru risotto, cu o concentrație mare de amidon. Și carnarolio este tot o varietate italienească de orez rotund, ce poate fi folosit și la risotto, dar și în alte preparate, spune chef Hadad.

Diferența între orezul alb și orezul brun, este gradul de procesare spune chef Hadad. Celui alb i s-a îndepărtat stratul exterior și este mai ușor de fiert, dar are și mai puține substanțe nutritive.

"Pot fi cele două tipuri schimbate între ele în rețete? Da și nu, depinde mult de rețetă. Nu o să obțineți niciodată un risotto adevărat din orez cu bobul lung și nici orezul prăjit nu va fi tocmai ce trebui făcut din soiuri cu bob rotund. Însă un pilaf, de exemplu, poate fi făcut din ambele", explică chef Joseph Hadad.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…