Știați că un român conduce cea mai valoroasă echipă de medici cercetători în domeniul terapiei celulare?
Remus Vezan, plecat acum 11 ani în SUA, prin programul Loteria vizelor, conduce acum, spune el, cea mai valoroasă echipă din lume de medici cercetători în domeniul terapiei celulare.
Este în prezent director executiv al companiei Kite din Santa Monica (SUA), parte a grupului Gilead, producătorul Remdesivir (medicamentul utilizat în cazul COVID-19).
Remus Vezan este din Alba Iulia, a urmat studii medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca ”Iuliu Hațieganu” și un doctorat în Elveția.
A aplicat la loteria vizelor așteptând un coleg să termine o operație. SUA: ”noi doi, 4 valize și un GPS”În 2010 a câștigat Loteria Vizelor și a plecat în SUA, alături de soția sa, Laura. A aplicat fără prea mari speranțe și fără să plănuiască din timp acest lucru… într-o pauză.
”Undeva prin 2008 când am început să dau examenele pentru echivalarea studiilor în SUA am aplicat și la Loteria vizelor. A fost prima dată când am aplicat și a fost într-un context tranzitoriu, neplănuit, așteptam un coleg să termine o intervenție chirurgicală și având un calculator în față am intrat pe site-ul guvernamental și am completat aplicația de care am și uitat până în 2009 când am primit scrisoarea oficială prin care am fost informat că fusesem unul dintre câstigătorii loteriei vizelor. Astfel că în 2010, octombrie am plecat într-o lume nouă unde nu cunoașteam pe nimeni, să o luam de la început”.
Povestea lor este una a succesului profesional și financiar pe tărâm american, însă Remus preferă să vorbească despre muncă, despre cercetare și despre importanța studiilor și a seriozității.
”Cred că entuziasmul tinereții ajută foarte mult să te adaptezi la o societate nouă. Îmi amintesc și acum ziua în care am aterizat în Los Angeles unde nu cunoșteam pe nimeni, doar noi doi și 4 valize.
Dar eram foarte încrezători și convinși că vom reuși, nu vedeam nimic că ar putea să ne stea în cale.
Primul lucru pe care l-am cumpărat a fost un GPS, harta pe telefoane încă nu era așa cum e acum. Îmi amintesc că ne impresionau autostrăzile cu multe benzi și multe nivele suprapuse.
Laurei i-a fost relativ ușor să își găsească un loc de muncă, având o experiență vasta în management hotelier experiență pe care a dobândit-o anterior în tari că Elveția, Italia, China.
Eu mi-am continuat pregătirea medicală cu un fellowship la Spitalul de Copii din Los Angeles și am terminat cu examenele de echivalare” își amintește Remus Vezan.
În timpul studiilor din România, tânărul specialist de atunci a avut șansa să participe la mai multe congrese medicale, unde a cunoscut personalități europene și mondiale din societatea chirurgicală.
În 2006 a obținut o bursă doctorală în Elveția, unde a stat aproximativ un an, a practicat chirurgia pediatrică și și-a finalizat doctoratul.
”În acea perioadă am înteles că medicina în Europa este foarte diferită de cea din România și pentru a face medicină sau cercetare medicală la cel mai înalt nivel, fără să supăr pe nimeni, cel mai probabil va trebui să plec din România.
În același timp am reușit să cunosc și câțiva medici renumiți din SUA de la care am aflat detalii despre practicarea medicinei in USA cum e societatea și modul de muncă în domeniul medical din SUA.
Astfel am început să studiez pentru examenele necesare de echivalare a diplomei și studiilor medicale din România cu cele din SUA, care pot să spun că sunt extrem de dificile, necesită mult timp de studiu și dedicație” spune Remus Vezan.
Din 2013 a început să lucreze în industria Biotech în Silicon Valley, în nordul Californiei, în cadrul unei companii mai mici la acea vreme, dar care prin tratamentul dezvoltat a revoluționat tratamentul în CLL – Leucemia cronica limfocitară – precum și alte cancere hematologice.
”În 2017 am primit o ofertă de a mă alătură echipei Kite, companie care este cea mai avansată în studierea terapiei celulare în mai multe tipuri de malignități hematologice sau solide. Kite este din 2017, așa cum spui, parte din grupul Gilead, producătorul tratamentului Remdesivir”spune Remus, în prezent director executiv al companiei.
În cadrul Kite, am crescut în responsabilități iar acum conduc cea mai valoroasă, vorbim pe plan mondial, echipă de medici cercetători în domeniul terapiei celulare și supervizez dezvoltarea și executarea testelor clinice cu această terapie, care este aprobată în SUA și în unele țări din Europa.
Este o mare onoare și plăcere pentru mine să fac parte din această echipă și să contribui la cercetarea, dezvoltarea și avansarea terapiilor celulare, care în prezent sunt vârful de lance în lupta împotrivă mai multor tipuri de cancere.
Este într-adevar și o mare responsabilitate pentru că o mare parte din succesul acestor terapii depinde de aceste studii clinice, designul lor, viteza de executare (este o industrie foarte competitivă), interacțiunea cu agențiile legislative (FDA, Agenția Europeana cât și la nivelul fiecărei țări), și toate aceste activități se desfășoară în strânsă legătură și colaborare cu cele mai mari centre medicale, cei mai importanți medici din lume, având întotdeauna în prim plan siguranța și beneficiul pacienților” – Remus Vezan.
El consideră că educația, seriozitatea, devotamentul și organizarea sunt elementele prin care un tânăr român poate reuși profesional în orice parte a lumii.
”Nu cred că există o limită, oricine are șansa de a reuși dacă se dăruiește și se organizează. Cred că cel mai mare impediment în calea succesului este lipsa de structură”. SURSA: G4Media.ro
Foto: Remus Vezan, arhiva personală