”Steve Bannon doreşte şi preferă în fapt să depună mărturie în audierea dumneavoastră publică”, a scris sâmbătă avocatul acestuia, Robert Costello, într-o scrisoare citată de presă.
Steve Bannon se află între zeci de persoane chemate la audieri cu privire la luarea cu asalt a Capitoliului, soldată cu cinci morţi, care a zguduit democraţia americană.
El a refuzat iniţial să fie audiat şi a fost inclupat în noiembrie cu privire la obstrucţionarea anchetei parlamentare.
La 6 ianuarie 2021, mii de susţinători ai preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump s-au adunat la Washington pentru a denunţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, în care democratul Joe Biden a obţinut o victorie.
Anchetatorii consideră că Steve Bannon şialţi consilieri ai lui Donald Trump ar deţine informaţii despre legăturile dintre Casa Albă şi mulţimea care a invadat Capitoliul în acea zi cu scopul de bloca certificarea alegerii lui Joe Biden.
Steve Bannon nu era, la acea vreme, un angajat al Casei Albe şi nu mai era un consilier oficial al lui Donald Trump, însă avocaţii să au invocat protecţia dreptului preşedinţilor de a păstra anumite documente şi discuţii confidemţiale, pentru a nu se prezenta la audieri în Comisie, în octombrie 2021.
Comisia consideră că această protecţie nu se aplică, deoarece Donald Trump nu este preşedinte şi nu a invocat niciodată în mod oficial acest privilegiu executiv.
Steve Bannon a fost inculpat în noiembrie 2021 cu privire la ”obstrucţionarea” prerogativelor de a ancheta ale Congresului, iar data începutului procesului a fost stabilită la 18 iulie.
Potrivit scrisorii lui Costello, Steve Bannon a declarat Comisiei de anchetă că ”circumstanţele s-au schimbat acum”.
”Preşedintele Trump a decis să este în interesul poporului american să renunţe la privilegiul executiv în cazul lui Stephen K. Bannon, pentru a-l autoriza pe Steve Bannon să se conformeze citaţiei de a compărea emisă de către Comisia dumneavoastră”, adaugă el.
Audierea lui Steve Bannon, în vârstă de 68 de ani, este considerată drept esenţială, deoarece ea ar urma să permită să se înţeleagă ce făcea Donald Trump înainte şi în timpul asaltului.
Steve Bannon a anunţat cu o zi înainte, într-un podcast, că ”totul converge şi este momentul atacului”.
Un consilier foarte discret, dar foarte influent, Steve Bannon a jucat un rol crucial în alegerea lui Donald Trump în 2016, după care a fost dat afară, în anul următor.
El nu deţinea nicio funcţie oficială la 6 ianuarie, însă pare că a stat de vorbă cu Trump în zilele dinaintea asaltului, potrivit Comisiei de anchetă.
El făcea parte din ”celula de criză” condusă de către consilieri ai lui Donald Trump dintr-un hotel de lux, la Washington, înainte şi după asaltul de la Capitoliu.