Stenogramele PSD. Cum hotărau șefii partidului cine să fie anchetat și cine nu când procurorii erau în subordinea ministrului Justiției. Îl recunoașteți pe Dorneanu?

Stenogramele PSD. Cum hotărau șefii partidului cine să fie anchetat și cine nu când procurorii erau în subordinea ministrului Justiției. Îl recunoașteți pe Dorneanu?

Decizia Curții Constituționale de miercuri prin care a fost reinstituit controlul exclusiv de facto al ministrului Justiției asupra numirii procurorilor de rang înalt ar putea reîntoarce România în epoca Adrian Năstase, atunci când dosarele penale erau hotărâte de către liderii PSD. Stenogramele ședințelor PSD din 2003 și 2004, când Adrian Năstase conducea partidul și Guvernul, iar Rodica Stănoiu era ministrul Justiției, arată fără echivoc modul de operare al social-democraților. La sediul PSD se decidea cine să fie anchetat și cine nu, șefii instituțiilor de control – de la procurori, la Curtea de Conturi – primeau indicații exprese pe cine să controleze și pe cine să lase în pace, relatează  G4Media.ro .

În perioada respectivă, procurorii șefi erau numiți direct de ministrul Justiției și erau total obedienți acestuia, adică partidului. În 2004, odată cu adoptarea legilor Justiției (modificate acum în Parlament de PSD, ALDE și UDMR), s-a introdus procedura actuală de numire și revocare a șefilor principalelor parchete: ministrul Justiției propune, CSM avizează, iar președintele României decide.

G4Media.ro  prezintă fragmente din stenogramele discuțiilor liderilor PSD din anii 2003 și 2004, publicate la acea vreme de Evenimentul Zilei.

Delegația Permanentă a PSD din 29 septembrie 2003

Florin Georgescu: Să rezolvați dosarele de la procuratură, doamna ministru…
Rodica Stănoiu: Ăla e un domeniu, o sa aveți în două-trei săptămâni știri destul de importante pe zona aia, nu mai discutam. Eu vorbesc de politic, de atacat politic în teritoriu.

13 octombrie 2003

Adrian Năstase îl cearta pe Ovidiu Mușetescu, fost ministru al Autorității pentru Privatizare, că nu găsește dosare compromițătoare împotriva opoziției: “De trei ani de zile acoperi toate poveștile cu privatizarea din 1997-2000. Nu ați demonstrat o singură iregularitate în procesul de privatizare. Asta e problema ta. În fata Delegației Permanente îți spun lucrul ăsta, pentru că ți-am spus-o și la guvern de nu stiu câte ori și nu ai înțeles-o. Îți iei, Îți pregătești hârtiile, pentru că intrăm în campanie electorală”.

Delegația Permanentă a PSD din 20 octombrie 2003

Florin Georgescu: Domnule președinte, atrageți atenția domnului Șaguna (n.r. – președintele Curții de Conturi), care nu mai ascultă de mine, să înceteze cu toate dosarele și toate constatările, numai eu știu câte telefoane dau pe sub el, pe acolo, că dacă s-ar duce să verifice exercițiul financiar al anului 2002, el verifică pe domnul Mitrea, pe domnul cutare și mi-i găsește vinovați și numai eu știu cum fac pe acolo ca să nu ajung la dv. și să fie liniste și pace. (…) Dacă se apucă vreun nebun de inspector să scrie ceva acolo că nu este bine ghidat, dosarul ăla nu va mai rămâne la Curte, unde mai dădeam și eu telefoane să se închidă cum trebuie”
(…)
Rodica Stănoiu: Știti bine că eu, de nenumărate ori, în legatură cu Băsescu am întrebat chiar și în ședinte mari când dăm verde pentru Băsescu”
(…)
Nicolae Văcăroiu: Uitați-vă la Flutur ăla, după patru dosare penale, nimeni nu se leagă de el. Haideți să mai scoatem vreo trei-patru, le dăm la cap la peneliști, la pediști. Cu Băsescu, toata lumea a lansat-o, un vax a ieșit. Dupa patru-cinci luni de zile, nimeni nu mai pomenește, cu flotă, fără flotă.
(…)
Rodica Stănoiu: Sunt doua-trei (n.r. – dosare) care vin tare și importante, dar vreau să vă spun ca în aproape toate, mi s-a spus, dăm și de oameni de aici (n.r. – membri ai Delegației Permanente a PSD). Sunt dosare extrem de complicate și le-am lăsat în stand-by ca să vedem cum le lucrăm”.

Delegația Permanentă a PSD din martie 2004

Adrian Nastase (despre blocarea discuțiilor despre “baronii PSD”: Luați frecvența de mediatizare, luați dosarele care există la SRI, la PNA, peste tot și vedeți unde sunt cele mai multe lucruri (sursa evz.ro).

NOTĂ: Îl recunoașteți pe Dorneanu? E acolo, cu ei...


Sursa foto: Blogul lui Adrian Năstase


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…