Referatul DIICOT prin care au cerut arestarea preventivă a mai multor cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret conține transcriptul unor convorbiri interceptate despre care procurorii susțin că dovedesc existența grupului infracțional care frauda sesiunile de examene, licențe și master, potrivit surselor G4Media.ro .

O stenogramă a discuției dintre tatăl unui student la Spiru Haret și o terță persoană indică discuții despre cadouri ”în natură” – carne de porc, vin și țuică pentru promovarea examenelor:
„… Iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci… patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de țuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plătește mai plătește încă 1500 de euro, bani pe care…….Îs douăzeci de profesori… îs douăzeci de materii… la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia… pe anual?…………”

Procurorii DIICOT susțin că prorectorul I.E. a fost filat și înregistrat în timp ce primea șpagă bunuri (bagaje, sacoșe și bidoane de 5 L) și plicuri.

Procurorii susțin în referat că fraudarea de către profesori și studenți a examenelor era ”o activitate infracţională continuă” cel puțin din 2012 și până acum atât în facultățile din București, cât și în cele din țară ale Universității Spiru Haret: ”Convorbirile interceptate în cauză au evidenţiat o activitate infracţională continuă şi obişnuită pe linia fraudării sesiunilor de examene, licenţe şi master în cadrul facultăţilor din cadrul Universității Spiru Haret, atât în cadrul departamentelor din Bucureşti, cât şi în cadrul unora dintre facultăţile Spiru Haret din ţară”.

Mai mult, procurorii arată că au existat situații în care ”studenţii nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi”.

Cum erau fraudate examenele scrise de licență, potrivit referatului:

– Într-un caz de la Facultatea de Psihologie, procurorii arată că un cadru didactic a scris în locul studentului răspunsurile corecte la un examen de tip grilă.

– Grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor care le memorau sau le salvau în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probeleme

– Studenţii candidaţi erau direct ajutataţi în timpul examenenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.

Cum erau fraudate probele orale de la licență, potrivit referatului consultat de G4Media.ro:

Prorectorul era de regulă cel care după obţinerea lucrării de licenţă, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poştei electronice, cu foarte puţin timp (doar câteva zile) înainte de susţinerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi şi a-şi însuşi conţinutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de întocmirea şi copertarea exemplarului original/oficial destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă, o preda direct/indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.

Influenta era exercitata in continuare de prorector asupra anumitor cadre didactice ale universitatii, de asemenea, persoane pe care acesta se putea baza de regula in activitatile infractionale obisnuite.