STENOGRAME Ciobanu, inculpat în dosarul CNA: Am fost consilierul lui Maior. Aveam salariul 9.400 de lei, am pensie 10.800 de lei şi acum lucrez „pe aşa-zis lobby”

STENOGRAME Ciobanu, inculpat în dosarul CNA: Am fost consilierul lui Maior. Aveam salariul 9.400 de lei, am pensie 10.800 de lei şi acum lucrez „pe aşa-zis lobby”

Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale în care sunt implicaţi şefi din CNAS şi CASMB, îi spunea repreazentantei unei firme care asigură astfel de servicii şi care reclama că nu primeşte banii de la Casa de Asigurări, că a fost consilier al fostului şef al SRI George Maior, că acesta este naşul lui şi că a ieşit la pensie pentru că nu a vrut să rişte să se schimbe legislaţia, cu o pensie de 10.800 de lei, în condiţiile în care salariul său era de 9.400 de lei. El ii sugerează femeii că are foarte multe cunoştinţe în sistemul medical pentru că ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniu şi lucrând acum "pe aşa-zis lobby" şi îi spune explicit că îi cunoaşte pe preşedintele CNAS Marian Burcea şi pe soţia acestuia şi că ar putea interveni pentru a o ajuta, dezvăluie  News.ro .

După ce reprezentanta unei firme care asigura servicii medicla la domiciliu i-a reclamat că nu reuşeşte să obţină banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi că a încercat de trei ori să intre la preşedintele CNAS Marian Burcea, Ciobanu i-a spus acesteia că chiar intenţiona să îi viziteze pe Burcea şi pe soşia acestuia.

"Din momentul în care inculpatul a înţeles în ce modalitate avea posibilitatea de a ajuta, toate eforturile sale s-au îndreptat către persuadarea colaboratorului cu privire la posibilităţile sale reale de a îşi exercita influenţa asupra funcţionarilor din diverse domenii:, remarcă procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 14 persoane implicate în dosar.

„Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce... Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de... 10.800”, spune Ciobanu, conform stenogramei discuţiei, adăugând: „E mult mai simplu acuma să te ocupi din... să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici... nimic. Adică acuma lucrez pe aşa zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se... să fie vreodată pus în ...[neinteligibil]...”.

Când femeia îi spune că a înţeles că naşul lui e George Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu a confirmat, ulterior pretinzând că are posibilitatea să intervină pe lângă preşedintele C.N.A.S., pentru o primire în audienţă.

 „Eu mă duc acuma până la Mioara, că tre' să vorbesc două minute cu ea şi o să intru şi la Burcea şi o să-i spun să vă primească. Aveţi o carte de vizită? Şi să vă primească, da? Asta-i rezolvată astăzi”", dă asigurări Ciobanu.

După ce se asigură că soţul femeii nu lucrează în MAI, aşa cum existaseră informaţii, Ciobanu încearcă să o determine pe femeie să facă un curs la Academia Naţională de Informaţii, unde ar ajunge să fie în grupă cu parlamentari, oameni din Guvern.

"Să faceţi, dom'le, la Academia Naţională de Informaţii...Vreo 3 luni. Pentru... pe securitate... în... mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaţionarea cu care...În mediul ăsta...Cursurile sunt marţi, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniţi o dată... marţea, lunea ă... marţea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiţi prezentă mereu.  „Aşa ă... vă ajut eu cu documentaţia şi cu... că trebuie făcută o... un... un... ă... material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranţă naţională. Da᾿ tu... putem s-o legăm de... zona asta medicală. Poa' să fie o... e pe siguranţă naţională, ar putea să fie şi un studiu privind îmbătrânirea populaţiei la, la, la... riscuri şi aşa mai departe, ştiţi!?”, îi spune Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale, adăugând că va fi în grupă cu "deputaţi, senatori, cu oameni din Guvern, oameni din Ministerul Sănătăţii, e altceva”.

În ziua de 21 iunie 2017 , Ciobanu  a dorit să îi comunice femeii rezultatul întrevederii cu preşedintele C.N.A.S., în sensul că ar fi fost de acord cu acordarea unei audienţe.

„Şi mi-a spus în felu’ următor… Noi, oricum, cred c-o să mergem… mâine o să mergem la el, amândoi. Mă sună în seara asta, pentru că eu am stat călare pe el, i-am transmis şi prin soţia lu’ şefu’, care-i în ţară, să nu uite cine l-a pus acolo”, a susţinut Ciobanu, adugând că Burcea i-a transmis să considere problema rezolvată.

"Totodată, inculpatul a dezvăluit că a reuşit să îl determine pe preşedintele C.N.A.S. să accepte primirea colaboratorului autorizat în audienţă prin exercitarea influenţei"., spun procurorii.

Conform referatului Sergiu Nicolae Ciobanu a spus că lucrează din 2000 cu George Maior, căruia i-a fost prim-consilier în momentul numirii la SRI. 

"Toţi au avut probleme ca să fie ajutaţi, printre care şi Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă şi el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia…. Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus Burce pe linie dreaptă cu cine trebuie. Şi fiecare, ca să ajungă...”, povesteşte fostul consilier al lui George Maior.

"O explicaţie a influenţei afirmate de inculpat a fost aceea că, în timpul exercitării atribuţiilor sale de ofiţer S.R.I., ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniul sănătăţii, susţinând că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri", susţin procurorii.

Funcționar amenințat cu pistolul în sediul CNAS ca să rezilieze un contract și să ia mită

80 la sută din bugetul pentru îngrijirea persoanelor la domiciliu este fraudat. Afirmaţia îi aparţine chiar şefului Serviciului Antifraudă din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reţinut aseară de procurorii anticorupţie, alături de alte 13 persoane.

 Funcționar: „Tot timpul și-au bătut joc, pentru că aicea e… sunt toate pilăraiele și toată furăciunea Bugetul pe <<Îngrijiri>> e fraudat 80%!”, „80%! Și eu tot în față o spun! Furate, unele furate fără… ă…ă… mers deloc la pacient (...) Din birou altele merg o dată la 3 zile, iar altele… ă… au pacientu', dar cu boli fictive și nu merg deloc.”

Un alt funcționar de la CASMB apare în interceptările anchetatorilor când vorbește despre ameninţări cu arma, la care au fost supuşi angajaţi ai Casei, pentru că au reziliat contracte cu anumite firme: „Bă, vrei să-ți arăt acte de la IGPR, că a venit cu pistolul să ne împuște, că l-am reziliat și că n-am vrut să luăm șpagă? În Ministerul Transporturilor aveam și era păzit, obiectiv militar de jandarmi. Și îți arăt actele că s-au dus cu percheziție să ia armele, că ne căuta să ne împuște, că de ce n-am vrut să luăm șpagă și l-am reziliat. Și acum e în contract cu Casa, îl doare-n …[cuvânt obscen]…!”.

De asemenea, potrivit procurorilor, numirea preşedintelui CNAS Marian Burcea „avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară”, potrivit afirmaţiilor făcute într-o interceptare de doctorul Corneliu-Dan Blendea, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, informaţia regăsindu-se în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, scrie News.ro.

"În ziua de 7 martie 2017, cu prilejul unei vizite în biroul directorului Munteanu Ovidiu din C.A.S.M.B., colaboratorul Ion Alina-Andreea l-a întâlnit şi pe Blendea Corneliu-Dan, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, care a anunţat anticipat numirea inculpatului Burcea Marian în funcţia de preşedinte al C.N.A.S. Potrivit afirmaţiilor făcute de doctorul Blendea Corneliu-Dan, numirea preşedintelui C.N.A.S. avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", notează procurorii, fiind prezentată transcrierea convorbirii care a avut loc în biroul şefului CASMB. 

"BLENDEA CORNELIU DAN: Ştii cine a fost la mine ieri să-mi spună că are propunere? MARIAN BURCEA. Asta vorbeam cu LUCI

ION Alina-Andreea: Propunere la ce? La tine?

BLENDEA Corneliu-Dan:„Îhî! La Casa Naţională

ION Alina-Andreea:„Ca preşedinte?

BLENDEA Corneliu-Dan: Îhî! Băi, este un om care este prietenul lu’ LIVIU de multă vreme şi medicul personal şi a lu’ nevastă-sa şi a lu’ fiu-său cu ochii, cu.... „A fost pe la mine cu TOBĂ ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă şi nişte discuţii foarte mişto. Bă, îs oameni elevaţi, în pana mea…

ION Alina-Andreea: TOBĂ… TOBĂ…!?”

BLENDEA Corneliu-Dan: Fostul ministru.Băiat! N-are legătură cu nimic, pe cuvântul meu. Ce cultură, şi mai ales ce… Şi MARIAN… Mă rog, el a venit cu o fostă, doamnă fostă preşedintă a Curţii Supreme, pacientă la mine acolo şi am vorbit mai multe, inclusiv că trebuie să dăm un răspuns de curând că are această propunere. El de la PSD şi ăsta, VULCĂNESCU, de la ALDE".

"Faptul că preşedintele C.N.A.S. ar fi fost numit pe criterii politice are relevanţă în cauză, întrucât poate oferi explicaţii pentru atitudinea ulterioară a inculpatului BURCEA Marian, de împiedicare a constatării fraudelor comise de furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu", afirmă procurorii.

Conform referatului, Nicolae-Sergiu Ciobanu, inculpat şi el în dosar, "a transmis cât se poate de limpede intenţiile preşedintelui C.N.A.S. care avea obligaţii clientelare, menite să împiedice principiul pieţei libere", fiind prezentate declaraţii ale acestuia într-o convorbire cu Alina Andreea Ion.

"După numirea inculpatului Burcea Marian în funcţia de preşedinte al C.N.A.S., în ziua de 23 martie 2017, colaboratorul Ion Alina-Andreea i-a adus la cunoştinţă nemulţumirile referitoare la raportul de control efectuat la firma sa în toamna anului 2016 şi nefinalizat, prilej cu care noul şef al C.N.A.S. şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu furnizorii", notează procurorii, prezentând transcrierea dicuţiei dintre Alina Andreea Ion şi Burcea.

"ION Alina-Andreea: Domnul BURCEA, vă pup şi felicitări!

BURCEA Marian: Tre` să lucrăm cu furnizorii deschis. Şi noi cu ei ne facem treaba, ei îşi fac treaba cu noi … este o relaţie de colaborare”.

Procurorii DNA au reţinut 14 persoane în dosarul decontărilor de servicii medicale la domiciliu, printre cei reţinuţi numărându-se şeful CNAS Marian Burcea şi alţi membri ai conducerii, actualul şef al CASMB Ovidiu Munteanu, dar şi fostul şef Lucian Bara, reprezentanţi ai unor societăţi prestatoare de servicii în domeniul medical, precum şi o avocată din Baroul Bucureşti


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare