Stenograme. Baronul Mircea Cosma împărţea frăţeşte cu PSD cei 10% ce îi reveneau din licitaţiile trucate
Potrivit unei convorbiri, de pe 9 decembrie 2012 dintre Răzvan Alexe şi Daniel Adrian Alixăndrescu, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Prahova, deputatul Alexe susţine că un anume Ghiţă a „ţipat” să fie trimise maşini de deszăpezire într-o localitate afectată de ninsori, arată hotnews.ro.
Răzvan Alexe – Sunteţi în comandament cu deszăpezirea?
Daniel Adrian Alixăndrescu – Sunt la servici, da.
Răzvan Alexe – Auziţi, n-aveţi cumva pe… harta care mi-aţi dat-o mie cu deszăpezirea n-o aveţi cumva în sistem electronic să mi-o trimiteţi şi mie pe mail?
Daniel Adrian Alixăndrescu – Nu, nu am sistem electronic.
Răzvan Alexe – N-o avem, nu? Nici eu n-am scanat-o… m-am ţinut…
Daniel Adrian Alixăndrescu– Nu, n-o am şi…
Răzvan Alexe – Dar daţi-i un telefon lui Rebeliş, ţipă Ghiţă, la Ştefeşti-Bertea e nenorocire! Am trimis eu două maşini d-ale lui Coni acolo.
Daniel Adrian Alixăndrescu– Am înţeles. Nu le mai trimiteţi că le încurcaţi! Staţi puţin să…
Răzvan Alexe – Nu e problemă! Ascultaţi-mă ce vă spun eu!
Daniel Adrian Alixăndrescu– Ascultaţi-mă, că am vorbit cu preşedintele (n.a. Cosma Mircea) şi am dispus ca Dumitru de pe sectorul 3 să meargă pe sectorul 5. Lăsaţi-i, nu-i mai încurcaţi, că-i zăpăciţi de cap după aceea!
Răzvan Alexe – Păi, merge pe sectorul 5, ăsta e pe sectorul 6.
Daniel Adrian Alixăndrescu– Ştiu, dar Rebeliş are maşinile acolo.
Răzvan Alexe – Păi, dacă mi-a dat telefon Ghiţă mie, personal, să zic chestia asta, ce vrei să fac acuma, să-i zic lu’ ăla nu-ţi trimit?
Daniel Adrian Alixăndrescu– Eu v-am spus ce a zis preşedintele.
Răzvan Alexe – Deci eu am un eşalon, separat, de 5 maşini, cu greder, cu absolut tot, care nu intră la deszăpezire. Ăla e de rezervă, înţelegi tu? Şi în clipa în care e nevoie undeva, acţionăm cu câte o maşină două acolo.
Daniel Adrian Alixăndrescu– Bine, bine, domnu’… Am înţeles.
Răzvan Alexe – Da?
Daniel Adrian Alixăndrescu– Bine.
Procurorii DNA precizează, în referat, că Răzvan Alexe şi-a recunoscut faptele, asta după ce iniţial le negase. Mai mult, anchetatorii precizează că deputatul „a denunţat fapte de corupţie şi a facilitat identificarea în vederea tragerii la răspundere penală a altor participanţi la infracţiunile comise de el”.
Cum erau împărţiţi banii din licitaţiile trucate
În referatul DNA, procurorii arată că banii obţinuţi din trucarea licitaţiilor se împărţeau în felul următor:
- 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene – Mircea Cosma şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta (PSD)
- sume fixe - de regulă 10.000 de lei de lucrare pentru sprijinul acordat de Daniel Adrian Alixăndrescu - potrivit prerogativelor funcţiei sale
- 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între inculpaţii Răzvan Alexe şi Vlad Cosma - traficanţii de influenţă.
Martorii din dosar ar fi declarat că banii rezultaţi din trucarea licitaţiilor erau ridicaţi cash din bancă şi aduşi în sacoşe până în biroul lui Răzvan Alexe, unde erau împărţiţi între beneficiari.
Procurorii DNA susţin că „Aceste <<înţelegeri>> au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanţilor la discuţii) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar şi de către martora Stroe Cecilia Cristina, persoana de încredere a celui din urmă, deţinând - pentru o perioadă de timp - calitatea de administrator al S.C. Marconstruct Company S.R.L. Ploieşti şi angajata la SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti, care îşi desfăşura activitatea într-un birou alăturat biroului inculpatului. Înscrisurile ce consfinţeau înţelegerile încheiate între reprezentanţii societăţilor menţionate şi inculpatul Alexe Răzvan care, alături de coinculpatul Cosma Vlad Alexandru îşi trafica influenţa în favoarea lor, au fost păstrate”, mai arată anchetatorii.
Din procesele verbale de la dosar, dar şi din ale interceptări, DNA arată că aceste înţelegeri, relaţiile cu cele trei societăţi ar fi fost gestionate de Răzvan Alexe.
„Faptul că aceste înţelegeri, relaţiile cu cele trei societăţi, precum şi legăturile dintre acestea şi factorii de decizie de la nivelul Consiliului Judeţean Prahova erau gestionate de către inculpatul Alexe Răzvan, rezultă din procesele verbale de redare în forma scrisă a unor convorbiri telefonice interceptate şi înregistrate autorizat, din declaraţiile martorilor cu identitate protejată. Cu privire la modalitatea în care banii (reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie cercetate în cauză) ajungeau în posesia inculpaţilor, s-a demonstrat în cursul urmăririi penale că pentru acest obiectiv au fost folosite mai multe societăţi comerciale, controlate - în fapt - de inculpatul Alexe Răzvan, de pilda SC Marconstruct Company SRL Ploieşti şi SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti, societăţi către care denunţătorii - câştigători ai licitaţiilor - subcontractau fictiv o parte din lucrare şi în conturile cărora efectuau apoi plăţi”, se mai arată în documentul citat.
Oamenii legii precizează că banii erau scoşi numerar din conturile societăţilor implicate, iar apoi transportaţi în comuna Băcăneşti. Acolo erau împărţiţi.
„Banii erau scoşi numerar din conturile societăţilor controlate şi transportaţi la biroul din comuna Bărcăneşti, sat Tătărani de unde erau împărţiţi potrivit înţelegerilor şi apoi remişi de către inculpatul Alexe Răzvan - după reţinerea propriilor ,,comisioane”, către inculpaţii Cosma - tata şi fiu, precum şi către inculpatul Alixăndrescu Daniel Adrian. În această modalitate, în perioada 2012-2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au intrat în posesia unor sume de bani în cuantum de 4.410.149, 97 de lei, pe care i-au împărţit în mod egal, iar inculpaţii Cosma Mircea şi Alixăndrescu Daniel Adrian au primit de la inculpatul Alexe Răzvan, pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu şi favorizarea celor trei agenţi economici menţionaţi în legătură cu trei lucrări atribuite de autoritatea publică judeţeană - 1.890.064,27 de lei (Cosma Mircea), respectiv 130.000 de lei (Alixăndrescu Daniel Adrian)”, au mai arătat anchetatorii.
Sursa: adevarul.ro