Stelian Tănase despre noul guvern: O schimbare de direcție masivă. În ultimii ani, țara a fost împinsă spre Putin și Erdogan
Stelian Tănase despre noul guvern: O schimbare de direcție masivă. În ultimii ani, țara a fost împinsă spre Putin și Erdogan.
Stelian Tănase a vorbit la Digi24 despre schimbările politice din aceste zile, pe care le consideră „un punct de inflexiune”. Istoricul spune că schimbarea guvernului nu este o simplă schimbare și nu numai o trecere de Putere la Opoziție, ci „o schimbare de direcție masivă, importantă”. În ultimii ani, „România a fost împinsă spre Răsărit, spre Putin și Erdogan”, a punctat Stelian Tănase, conform Digi24.ro .
Stelian Tănase: Este un „turning point” (punct de cotitura – n.red). Nu este numai o schimbare de guvern cu alt guvern, nu este nici măcar doar o trece de la stânga la dreapta sau numai trecere de la Putere la Opoziție. Este o schimbare de direcție masivă, importantă, o bornă kilometrică.
România o ia în altă direcție. În ultimii ani România a fost împinsă spre Răsărit, spre Putin și Erdogan, spre combinații economico-financiare pe criterii de clan, de mafie în zona sud-est europeană, spre Orient, Marea Neagră. Spre Bosfor, încolo. S-a încercat o slăbire categorică a relațiilor noastre cu Bruxelles-ul, cu Uniunea Europeană, cu NATO, cu multă încăpățânare, de către lideri ca Tăriceanu, un liberal pro-occidental, cu care s-a semnat afilierea noastră la Uniunea Europeană în 2007 și care avea merite în direcția asta... Între timp s-a răzgândit, devenise anti-Bruxelles.
În aceste zile, începând de fapt de la referendum și de la alegerile europarlamentare România, România a început ca un transatlantic să schimbe direcția. Au fost câteva momente... Acela a fost unul.
Încarcerarea lui Dragnea, - cred eu, marele pericol -, grație căruia ne-a trecut glonțul pe la ureche, pentru că el era cel mai determinat și în spatele tuturor acestor mașinații, apoi a fost acest plan, acest proiect care părea sortit eșecului, al introducerii unei moțiuni de cenzură pentru a răsturna guvernul Dăncilă. Orban s-a încăpățânat, a fost la un moment dat singurul care mai credea. Nici în partid nu îl mai susținea nimeni și totuși a reușit.
Culmea, moțiunea a și trecut, nu numai că a fost depusă. Și s-a instalat apoi guvernul când, de asemenea, șansele de reușită erau minime. Și acum, stă pe câteva voturi. Poate fi răsturnat peste două luni, cu aceleași voturi care basculează.
Momentul de luni, când guvernul a fost învestit, nu a încheiat complet chestiunea, dimpotrivă, va continua, se va pune la cale răsturnarea guvernului Orban. Și nu numai din zona PSD, ci și din zona unor aliați politici, ca să nu spun mai mult.
România o ia în altă direcție și ăsta este un „turning point”. Ziua de luni va marca această mutare esențială, dar mai avem peste câteva zile primul tur de la alegerile prezidențiale, care va consolida acești pași, această direcție. Și apoi turul doi. Electoratul nu se va mobiliza, pentru că Iohannis a câștigat în avans. Este o competiție care nu mai are miză, pentru că știm câștigătorul. Singura bătălie, care este realmente minoră, și care nici nu ar trebui să ne intereseze, pe noi care nu suntem în politică, este cine intră în turul doi. Alegerile acestea prezidențiale deja s-au disputat. Avem un câștigător.