Stelian Ion: Nu au fost argumente din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru păstrarea SIIJ
Necesitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi lipsa argumentelor din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru un eventual aviz la trimiterea în judecată pentru judecători şi procurori au constituit, miercuri, concluziile dezbaterii organizate de Comisia juridică a Senatului pe tema proiectului de lege referitor la SIIJ, a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
"Dezbaterea a decurs bine. M-am bucurat de prezenţa reprezentanţilor sistemului judiciar. Şi au fost două concluzii. Una legată de necesitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Practic, nu au fost argumente din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru păstrarea acestei Secţii. Nimeni nu a susţinut avizul la trimiterea în judecată pentru judecători şi procurori. Este o chestiune susţinută unanim de sistemul judiciar. Aşa încât propunerea noastră a fost aceea de a continua discuţiile, de a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi de a purta alte discuţii despre posibile alte reglementări care să satisfacă alte nevoi ales sistemului judiciar în cadrul legilor justiţiei", a declarat, la Senat, Stelian Ion.
Întrebat despre posibilitatea ca Senatul, cameră decizională în cazul proiectul de desfiinţare a SIIJ, să renunţe la amendamentul adoptat în Camera Deputaţilor referitor la necesitatea avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, Stelian Ion a răspuns: "Este posibil. Nu s-a tras o linie şi nu s-a stabilit această idee. Aşteptăm amendamente. Este o dezbatere care va continua".
Ministrul a explicat că reprezentanţii sistemului judiciar au vorbit despre garanţii necesare independenţei magistraţilor.
"S-a vorbit la modul general de garanţii, de ideea de a asigura independenţa magistraţilor, mai ales a judecătorilor, dar nu au fost conturate anumite tipuri de garanţii. În discuţiile următoare vom dezbate posibilele garanţii", a adăugat Ion.
Potrivit procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, o justiţie independentă vom avea când "fenomenul infracţional va fi combătut şi în rândul magistraţilor".
"Noi considerăm că există destule garanţii în Codul de procedură penală", a spus Bologa.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a susţinut că judecătorii trebuie să răspundă în faţa legii la fel ca orice alt cetăţean.
"Nu este absolut nicio problemă dacă colegii procurori nu doresc garanţii. Eu sunt aici ca să susţin garanţii pentru judecători. Şi asta pentru că, în final, orice cetăţean, indiferent de funcţia pe care o ocupă, la un moment dat poate să ajungă în faţa unui judecător", a explicat Corbu.
Dezbaterea pe tema proiectului de desfiinţare a SIIJ va continua în Comisia juridică a Senatului săptămâna viitoare, în prezenţa asociaţiilor de magistraţi. AGERPRES