Stelian Ion, despre judecătorii cercetaţi de IJ: Să nu fie intimidaţi de absolut niciun astfel de gest
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, referindu-se la judecătorii care sunt cercetaţi disciplinar pentru că au luat atitudine în trecut faţă de modificarea legilor justiţiei sau faţă de desfiinţarea Secţiei speciale, că este convins că vor avea câştig de cauză şi le-a transmis să nu se lase intimidaţi.
"Unii magistraţi care au avut curaj, fermitate şi au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forţat foarte mult legile justiţiei, (...) aceşti judecători s-au ales cu dosare disciplinare. De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE în urma sesizărilor, pronunţându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că şi judecătorul care a dat acea soluţie (judecătorul de la Curtea de Apel Piteşti care a decis că existenţa Secţiei speciale nu ar fi justificată - n.r.) este cercetat disciplinar. Este îngrijorător lucrul acesta şi e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidaţi de absolut niciun astfel de gest. Sunt convins că vor avea câştig de cauză în cele din urmă, dar trebuie să îşi păstreze fermitatea, să îşi păstreze independenţa şi să dea soluţii exact potrivit convingerilor lor, indiferent de ce asemenea consecinţe se produc temporar, pentru că în instanţă se pot schimba soluţiile", a spus ministrul la RFI.
În context, acesta a arătat că astfel de lucruri trebuie "corectate şi echilibrate".
"Avem un obiectiv foarte clar, acela de a echilibra lucrurile, pentru că dacă vor rămâne aşa lucrurile, dacă toată puterea în Inspecţia Judiciară va fi concentrată în mâna unui singur om, care într-un interval de timp a fost numit politic şi putem spune foarte clar lucrul acesta, în momentul în care îţi este prelungit mandatul prin ordonanţă de urgenţă, e numire politică. Este o ingerinţă absolut inacceptabilă. Deci, aceste lucruri nu pot continua aşa şi prin propunerile pe care le-am făcut, care sunt spre finalizare, care se referă şi la reglementarea Inspecţiei Judiciare, lucrurile acesta vor fi corectate", a afirmat ministrul.
El a precizat că legile justiţiei nu au ajuns încă în Parlament din cauza unor chestiuni "de detaliu", care încă nu au fost rezolvate, punctând necesitatea ca lucrurile să fie făcute într-un ritm "corect" şi în concordanţă cu toate recomandările.
"Sunt chestiuni de detaliu, care încă nu au fost elucidate, să spun aşa, nu au fost rezolvate şi acestea sunt motivele pentru care încă nu au ajuns legile în Parlament. Dincolo, însă, de dorinţa de a corecta cât mai repede legile, important este să o facem într-un mod corect. Mă interesează mai mult să fie în concordanţă cu recomandările MCV, avizul Comisiei de la Veneţia, cu rapoartele GRECO, cu, iată, mai nou, decizia CJUE, toate aceste reglementări, decât să le grăbim şi ele să fie doar un element de bifare, doar o mimare a acestor progrese. Deci, MCV-ul nu se va ridica prin simpla scurgere a timpului. MCV-ul se va ridica în momentul în care programul de guvernare, chestiunile pe care ni le-am asumat în coaliţie vor fi aduse la îndeplinire. Nu am nicio îndoială că se va întâmpla lucrul acesta, chiar dacă, iată, nu în ritmul pe care ni l-am fi dorit, dar într-un ritm corect, pentru că în momentul în care PSD-ul propusese modificarea legilor justiţiei, am spus foarte clar că nu e corect să se grăbească foarte tare lucrurile. Vorbim despre legi care vor avea aplicare foarte mulţi ani de acum încolo şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi cum le aşezăm", a explicat ministrul Justiţiei.
Stelian Ion a indicat o evoluţie bună în ceea ce priveşte respectarea MCV şi a calendarului impus.
"Împreună cu premierul (...) am fost şi ieri în coaliţie şi am avut discuţii foarte bune pe acest subiect al respectării MCV şi al calendarului şi lucrurile sunt pe un curs foarte bun. Deci, după ce va apărea, în prima parte a lunii iulie, şi avizul Comisiei de la Veneţia, pe care am sesizat-o cu privire la proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, mă aştept imediat la o rezolvare rapidă, inclusiv a acestei chestiuni cu SIIJ, urmând ca acesta să fie primul test faţă de cum se corectează efectiv legile justiţiei şi va fi un test pozitiv", a adăugat ministrul. AGERPRES/(A - autor: Anamaria Constantin, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)