Steaua gigantică Betelgeuse a avut erupţii „de proporţii cosmice“

Steaua gigantică Betelgeuse a avut erupţii „de proporţii cosmice“

Supergiganta roşie Betelgeuse, o stea din constelaţia Orion, a experimentat o erupţie stelară masivă aşa cum astronauţii spun că nu a mai fost văzută până acum.

Betelgeuse a atras atenţia pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, când steaua, care străluceşte ca un rubin în umărul drept al vânătorului uriaş Orion, s-a întunecat în mod neaşteptat. Betelgeuse este una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile de pe Terra, aşa că scăderea luminozităţii sale, care a durat până la sfârşitul naului 2020, a fost vizibilă atât la observatoarele astronomice, cât şi cu telescoapele pentru amatori, transmite CNN.

Unii oameni de ştiinţă au speculat că steaua va exploda ca o supernovă şi de atunci au încercat să determine ce s-a întâmplat cu ea.

Acum, astronomii au analizat datele primite de la Telescopul Spaţial Hubble şi de la alte observatoare spaţiale. Ei cred că steaua a experimentat o erupţie solară la suprafaţă, pierzând o parte substanţială din suprafaţa sa vizibilă, scrie Mediafax.

„Nu am văzut niciodată o erupţie uriaşă pe suprafeţei unei stele gigantice”, a spus Andrea Dupree, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, Massachusetts.

„Este un fenomen cu totul nou pe care îl putem observa direct. Urmărim evoluţia stelară în timp real”.

Dacă aceste erupţii solare lovesc câmpul magnetic al Pământul, pot avea un impact distructiv asupra telecomunicaţiilor, sateliţilor şi reţelelor de energie

Soarele nostru experimentează în mod regulat erupţii, prin care steaua eliberează părţi din atmosfera sa exterioară, cunoscută sub numele de coroană. Dar erupţia de pe ​​Betelgeuse a eliberat de peste 400 de miliarde de ori mai multă masă decât orice erupţie solară de la Soarele nostru, suficient pentru a eradica viaţa de pe o planetă din apropiere.

Pe măsură ce Betelgeuse îşi arde combustibilul în miezul său, steaua s-a umflat până la proporţii masive, devenind o supergigantă roşie. Betelgeuse are 1,6 miliarde de kilometri în diametru.

În cele din urmă, steaua va exploda într-o supernovă, un eveniment care ar putea fi vizibil pentru scurt timp de pe Pământ, chiar pe durata zilei. Între timp, vedeta stelară se confruntă cu nişte crize de furie. Estimările minime ale astronomilor arată că va exploda în următorii 100.000 ani, şi cel mai târziu, peste un milion de ani.

Cercetătorii vor avea acum şansa de a observa masa ejectată de o supergigantă roşie, folosind telescopul spaţial James Webb care ar putea dezvălui indicii suplimentare prin lumina infraroşie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri