Steagul american arborat invers, simbol al protestului republicanilor față de verdictul în procesul penal împotriva lui Trump

Steagul american arborat invers, simbol al protestului republicanilor față de verdictul în procesul penal împotriva lui Trump

După ce juriul din New York a dat joi un verdict istoric de vinovăție împotriva fostului președinte Donald Trump, mulți americani au reacționat adoptând simbolul de protest sau al unei perioade de criză reprezentat de steagul cu susul în jos, relatează New York Times.

FOTO Captură via X

FOTO Captură via X

Rețelele de socializare au abundat joi după-amiază cu imagini ale steagului american cunoscut și drept „Old Glory” arborat invers, cu stelele în partea de jos, acestea fiind postate de republicani aleși, activiști de dreapta și americani obișnuiți pentru a-și exprima supărarea față de vestea că un fost președinte american a fost condamnat.

În mod tradițional, steagul inversat indică vremuri de criză și, ocazional, a fost folosit ca semn de protest. Dreptul de a arbora un drapel american în acest mod a fost confirmat de o decizie a Curții Supreme în 1974.

După ce New York Times a dezvăluit în urmă cu două săptămâni că un steag inversat a fluturat în fața casei judecătorului Samuel A. Alito Jr. în săptămânile de după atacul de la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, simbolul a câștigat popularitate în rândurile dreptei, iar verdictul de vinovăție împotriva lui Donald Trump, în procesul penal privind falsificarea registrelor contabile și o plată contra tăcerii în preajma alegerilor din 2016, pare să-l fi împins în prim-planul atenției conservatorilor.

La doar șase minute după ce juriul din Manhattan l-a găsit pe fostul președinte vinovat în cazul tuturor celor 34 de capete de acuzare de falsificare a registrelor de afaceri, congresmena Marjorie Taylor Greene (Georgia) a postat pe rețelele de socializare o imagine a drapelului SUA. arborat invers. Postarea a fost vizualizată de peste 1,8 milioane de ori în doar câteva ore.

„Codul drapelului american, care nu este aplicabil din punct de vedere juridic, spune în mod specific că drapelul nu trebuie să fie inversat „decât ca un semnal de mare neliniște în caz de pericol extrem pentru viață sau proprietate”, scrie susținătorul lui Trump cu numele de utilizator „Thomas O'Connor '62 baby”

Aceeași imagine a fost postată la scurt timp pe Telegram de Ali Alexander, unul dintre principalii organizatori ai campaniei menite să convingă votanții americani că alegerile din 2020 au fost fraudate „Nimeni nu vine să ne salveze”, este mesajul care însoțește imaginea. Guy Benson, un colaborator al Fox News, a postat aceeași imagine.

Această reacție nu s-a limitat la personalitățile publice, mulți americani mai puțin mediatizați au postat fotografii cu steaguri reale arborate învers pe stâlpi în fața caselor lor. În general, au fost însoțite de mesajul că steagul servește drept act de protest împotriva verdictului, a sistemului judiciar american, a președintelui Biden și a așa-numitului Stat Paralel.

Stelele și dungile inversate nu a fost singurul banner de protest care a proliferat online după ce juriul s-a pronunțat pentru condamnare. Multe persoane loiale lui Trump au apelat joi la rețelele de socializare pentru a transmite că au adoptat steagul „Apel către cer”, un simbol din timpul Războiului de Independență care face referire la o sintagmă a filosofului englez John Locke.

Cunoscut și sub numele de Steagul Pinului, fanionul, cândva obscur, a ajuns în atenția publicului săptămâna trecută, când a fost dezvăluit faptul că judecătorul Alito l-a arborat deasupra casei sale de vacanță din New Jersey în 2023. În prezent, zeci de vânzători de pe Amazon oferă de vânzare steagul cu un pin verde pe fundal alb pentru doar 9 dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii