Statutul magistraților, adoptat de Camera Deputaților. Proiectul merge la Senat pentru votul decisiv
Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Inițiativa legislativă care face parte din legile Justiției merge la Senat pentru votul decisiv.
Deputații au adoptat proiectul cu 198 de voturi „pentru” și 80 „împotrivă”.
Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.
În urma adoptării, fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, a susținut că votanții proiectului periclitează șansa României de a ridica MCV și a obține fondurile din PNRR.
Și grupul AUR a anunțat că a votat contra legilor Justiție.
Raportul comisiei speciale
Comisia parlamentară specială, înființată pentru dezbaterile pe legile Justitiei, a dat, luni, raport favorabil, cu amendamente, proiectului privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Raportul, adoptat de comisia specială a primit 16 voturi „pentru" şi şase „împotrivă".
Comisia a adoptat și un amendament privind activitatea judecătorilor stagiari.
"Judecătorii stagiari participă, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor în completuri ale instanţei constituite din judecători definitivi. În cauzele la care participă, judecătorul stagiar semnează minutele şi hotărârile pronunţate şi redactează, din dispoziţia preşedintelui completului, proiecte ale unor hotărâri, astfel încât să se asigure o cazuistică variată. Opinia judecătorului stagiar se consemnează în hotărâre, iar opinia separată se motivează. Completurile la care participă judecătorii stagiari se stabilesc de preşedintele instanţei, iar neparticiparea judecătorului stagiar la judecarea unei cauze nu împiedică continuarea judecăţii sau pronunţarea hotărârii de către completul compus din judecătorul definitiv", prevede amendamentul.
Potrivit unei alte propuneri adoptate, „aplicarea unei sancţiuni disciplinare persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere, cu excepţia avertismentului, atrage revocarea din funcţia de conducere".
Amendament controversat, introdus de un deputat al minorităților și apoi eliminat
În cadrul dezbaterilor din comisiei, luni, 3 octombrie, parlamentarii au eliminat un amendament controversat introdus de un deputat al grupului minorităților din Camera Deputaților.
Potrivit amendamentului, textul de lege ar fi introdus posibilitatea numirii judecătorilor în fruntea Parchetului General.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod", arăta amendamentul introdus de parlamentar.
Textul legii a rămas însă în varianta Guvernului, în urma izbucnirii unui scandal din Opoziție.
Proiectul de lege este ultimul din pachetul de legi pe Justiție care a trecut de prima cameră sesizată a Parlamentului.
Sursa: adevarul.ro