Statul rus preia controlul activelor unui laureat Nobel. Jurnalistul Dmitri Muratov, desemnat „agent străin“

Statul rus preia controlul activelor unui laureat Nobel. Jurnalistul Dmitri Muratov, desemnat „agent străin“

Printr-un decret semnat luni de preşedintele Vladimir Putin, statul rus a preluat temporar controlul activelor jurnalistului Dmitri Muratov, laureat Nobel, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Valoarea premiului Nobel a fost majorată recent la aproape un milion de euro FOTO Shutterstock

Valoarea premiului Nobel a fost majorată recent la aproape un milion de euro FOTO Shutterstock

Editura norvegiană Amedia îi transferase lui Muratov controlul asupra tipografiilor sale din Rusia în aprilie 2022, afirmând că invazia rusă în Ucraina o împiedică să îşi continue afacerile în Rusia.

Putin a mai emis anul acesta şi alte decrete similare, prin care a deposedat de activele din Rusia patru companii occidentale. Printre altele, filiala grupului francez Danone, producător de lactate, a fost trecută sub conducerea nepotului lui Ramzan Kadîrov, cunoscutul lider cecen.

Tipografiile Amedia din cinci oraşe şi-au continuat până acum operaţiunile sub acelaşi nume. Managementul lor va fi asigurat pe viitor de Agenţia pentru Gestionarea Proprietăţilor Federale, Rosimuşchestvo.

Reacție la adoptarea unor legi care prevăd pedepse dure

Potrivit publicaţiei Novaia Gazeta, Muratov - co-laureat al premiului Nobel pentru pace în 2021 - încearcă să determine autorităţile de la Moscova să renunţe la desemnarea lui ca "agent străin".

Amedia a asigurat şi tipărirea cotidianului Novaia Gazeta; aceasta însă nu mai publică în Rusia din 2022, ca reacţie la adoptarea unor legi care prevăd pedepse dure pentru discreditarea acţiunilor militare din Ucraina. Mulţi jurnalişti de la ziarul respectiv s-au regrupat la o nouă publicaţie, în Letonia.

Valoarea premiului Nobel a fost majorată la aproape 1 milion de euro

Fundația Nobel a anunțat, pe 15 septembrie, că mărește cu un milion de coroane suedeze (echivalentul a cca. 84.000 euro) recompensa financiară ce însoțește premiul, astfel, valoarea acestuia crește la aproape un milion de euro pentru fiecare categorie în parte, potrivit AFP.

Fundaţia a ales să mărească valoarea premiului pentru că este viabil din punct de vedere financiar să facă acest lucru”, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

Laureații din acest an vor fi anunțați între 2 și 9 octombrie. Premiul va fi însoțit de un cec de unsprezece milioane de coroane suedeze, respectiv 920.000 de euro, ce reprezintă cea mai mare valoare nominală din istoria de peste o sută de ani ai Premiilor Nobel , potrivit Agerpres.

În funcție de evoluția financiară a Fundației Nobel, valoarea acestui premiu a variat.

Acum 11 ani, în 2012 , Fundația a făcut eforturi pentru a își restabili finanțele, astfel, valoarea recompensei bănești a scăzut de la 10 la 8 milioane de coroane suedeze.

În 2017, premiul a crescut la suma de 9 milioane de coroane, iar în 2020 la 10 milioane de coroane.

La sfârşitul anului 2022, valoarea de piaţă a capitalului investit de Fundaţia Nobel a ajuns la 5,799 miliarde de coroane”, adică aproximativ 490 de milioane de euro, relevă Fundaţia.

Atunci când sunt mai mulți câștigători care împart unul din premii, ei își împart și suma în mod egal. Premiul Nobel este acordat pentru domenii precum Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace sau Economie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…