Statul rus a încercat să înregistreze întreaga populație a Ucrainei înainte de a declanșa invazia, afirmă un expert cibernetic

Statul rus a încercat să înregistreze întreaga populație a Ucrainei înainte de a declanșa invazia, afirmă un expert cibernetic

Înainte de declanşarea invaziei, la 24 februarie 2022, regimul de la Moscova a dus o amplă operaţiune de spionaj cibernetic în țara vecină pentru a pregăti atacurile şi a înregistra întreaga populaţie, afirmă compania de securitate cibernetică Mandiant, care acordă asistență autorităților de la Kiev din vara anului 2021.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

„Am văzut că ruşii erau prepoziţionaţi din 2014-2015. Cu privire la un număr de ţinte, am văzut urme că atacatorul era prezent, în adormire”, a explicat David Grout, expert-şef regional la Mandiant, într-o conferinţă susținută la Forumul internaţional pentru securitatea cibernetică de la Lille, în nordul Franţei.

În sprijinul atacului fizic, hackerii statului rus au utilizat masiv „wipers”, un software care şterge toate datele, ţintind reţele electrice, feroviare şi de comunicaţii. Aceste atacuri, efectuate de grupuri organizate, sunt acum reluate, a precizat David Grout.

Mandiant, care a mobilizat sute de experţi pentru a respinge atacurile cibernetice împotriva Ucrainei şi a restabili sistemele, este una dintre principalele companii tehnologice americane care sprijină autoritățile de la Kiev la solicitarea acestora, alături de Amazon şi Microsoft.

Aceşti experţi au ajutat statul ucrainean să îşi transfere de urgenţă datele în cloud (un spaţiu de stocare virtual), nemaivorbind de sistemul Starlink al lui Elon Musk, care oferă acces la internet prin satelit, notează AFP, potrivit Agerpres .

Hackerii ruși au fost ajutați de asemenea de agenţi la faţa locului, care s-au infiltrat în anumite organizaţii.

„Am văzut de asemenea o dorinţă a Rusiei de a clasifica şi recupera toate informaţiile despre cetăţenii ucraineni prin furtul de date, având ca ţinte primării, universităţi, şcoli... Scopul era de a cataloga toţi cetăţenii: numele, prenumele, vârsta, adresa, echivalentul unui număr de securitate socială, numărul de copii”, a declarat David Grout.

Obiectivul lor era „să treacă apoi din lumea cibernetică în cea cinetică (numele dat lumii materiale în cercurile cibernetice, n. red.) şi să ţintească oamenii. Aceasta i-a îngrijorat cel mai mult pe ucraineni”, a adăugat el.

Potrivit expertului Mandiant, restaurarea sistemelor şterse a fost la rândul ei plină de capcane, întrucât hackerii ruşi au plasat viruşi în sistemele de recuperare.

Mandiant a detectat, de asemenea, hackeri belaruşi, dar şi o prezenţă chineză „ascunsă, în special pentru dezinformare”, transmite AFP.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”