Decizia a fost luată în unanimitate, în cadrul ședinței secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 10 decembrie 2024, scrie Libertatea .
Scandalul generat de Sebastian Ghiță și familia Cosma
Fostul șef al DNA Ploiești a fost revocat din funcție în iulie 2018, ca urmare a unui scandal de proporții în justiția română, generat de acuzațiile fugarului Sebastian Ghiță, dar și ale familiei fostului baron de Prahova, Mircea Cosma.
Trimis în judecată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), sub acuzațiile de inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Lucian Onea a fost achitat pe fond în 2023 și ulterior definitiv, în noiembrie 2024, de Înalta Curte de Casație și Justiție „întrucât faptele nu există”.
Decizia CSM, luată în unanimitate
Odată cu decizia de achitare, procurorul Onea a revenit la serviciu la DNA Ploiești, solicitând drepturile de care a fost privat în perioada în care nu i s-a mai permis să activeze ca magistrat: vechimea în muncă și salariile.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât recunoașterea vechimii în funcția de procuror a domnului Onea Lucian Gabriel în perioada 27.07.2018 – 27.06.2023. (unanimitate)
De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea stabilirii și acordării drepturilor bănești cuvenite (unanimitate)”, este decizia CSM din 10 decembrie 2024.
Potrivit declarației de avere din 2018, Lucian Onea avea un venit anual, ca procuror-șef al structurii DNA Ploiești, de 201.958 de lei. Nu este clară în acest moment suma exactă pe care procurorul trebuie s-o încaseze în contul celor cinci ani în care a fost suspendat din funcție. Cuantumul poate să varieze în funcție de modificările grilei salariale operate de statul român în intervalul 2018-2023. O estimare brută indică faptul că totalul va depăși un milion de lei, echivalentul a peste 200.000 de euro.