Statul Islamic vinde artefacte de o valoare inestimabilă pe Facebook
Statui din aur, pergamente scrise în aramaică şi monede vechi de peste 10.000 de ani fac parte dintre numeroasele artefacte de o valoare inestimabilă pe care gruparea teroristă Stat Islamic (SI) le vinde online, pe reţeaua de socializare Facebook, informează dailymail.co.uk.
Statul Islamic vinde artefacte de o valoare inestimabilă pe Facebook (Imagine: HEPTA)
Această organizaţie teroristă se foloseşte de reţelele de socializare pentru a vinde o serie de artefacte rare şi valoroase pe care le-a furat din teritoriile cucerite de curând în Orientul Mijlociu, afirmă presa internaţională.
Printre aceste obiecte valoroase - prezentate pe mai multe pagini Facebook, care au fost între timp închise - se află statui din aur, rulouri de papirus şi pergamente scrise în ebraică şi aramaică, tăbliţe de argilă şi monede străvechi. Specialiştii în istorie şi arheologie consideră că artefactele au fost furate din Siria.
Fox News raportează că acele pagini online au aparţinut SI, iar compania Facebook a fost avertizată în legătură cu aceste vânzări online ilegale de Zaid Benjamin, un jurnalist din Washington.
Matt Steinfeld, purtătorul de cuvânt al serviciului de securitate al Facebook, a declarat pentru acest post TV american: "Nu întotdeauna putem să identificăm artefacte care au fost furate, dar, atunci când cineva ne contactează şi ne raportează acele ilegalităţi, putem să înlăturăm acele conţinuturi".
Paginile raportate de Zaid Benjamin au fost închise aproape imediat de compania Facebook.
Se crede că organizaţia teroristă se foloseşte de anumiţi intermediari pentru a vinde artefactele pe care le-au furat şi ar fi obţinut deja sume uriaşe.
Potrivit anumitor estimări, SI ar fi încasat deja aproximativ 100 de milioane de dolari.
Muzeele şi casele de licitaţii colaborează intens în ultima perioadă cu UNESCO, Interpol şi alte instituţii culturale pentru a reuşi să identifice artefactele furate de SI, încercând să împiedice astfel plasarea acestora pe piaţa bunurilor de artă.
Se pare însă că nu doar banii îi motivează pe islamiştii extremişti din SI, întrucât ei încearcă, de asemenea, să elimine şi să distrugă toate elementele de cultură, istorie şi artă pre-islamică.
Sursa: mediafax.ro